babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

Köldökzsinór szöveti sejtek

2018-11-07

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

Napjainkban azon leendő szülők közül, akik a köldökvér tárolása mellett döntenek Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában, 57 %-uknak lenne lehetősége a köldökzsinór szövet tárolására is.

A köldökzsinór természetesen az édesanya (méhlepény) és a fejlődő baba (magzat) összekapcsolására szolgál. Ez a kötél-szerű szerkezet egy nagyon vékony külső köpenyből és három érből áll, melyek biztosítják a tápanyagok közlekedését a magzat és a méhlepény között. A terhesség előrehaladtával és a baba növekedésével, az egészséges és megfelelő vérellátás életbevágóan fontossá válik.

 

A köldökzsinór mind hosszában, mind kerületében rohamosan növekszik, hogy hogy alkalmazkodni tudjon a nélkülözhetetlen tápanyagok transzportjához. Az erek támogatására, illetve, hogy ne gubancolódjanak össze, amikor a baba elkezd mozogni az anyaméhben, körülveszi őket speciális és egyedi, párnázott kötőszövet, amit Wharton kocsonyának nevezünk. Ez a zselatinos tömeg a köldökzsinór szövet, amely beborítja az artériákat és az ereket a köldökzsinórban.

 

Egyedülálló tulajdonságokkal rendelkező őssejteket tartalmaz, amelyek a gyermek korai fejlődési szakaszából származnak. A legfontosabbak közülük a mezenchymális őssejtek. Megtalálhatóak a köldökzsinórvérben is, még-ha határozottan kisebb mértékben is, mint a köldökzsinórszövetben.

 

A köldökzsinór szövet értéke az extracelluláris mátrixban található sejtekben rejlik. A szövet maga nem mutat terápiás értéket, de az elmúlt 5 év átlaga alapján a köldökzsinór szövet képviseli jelenleg a mesenchymális őssejtek leggazdagabb forrását a humán klinikai kutatásokban.

 

Természetesen a köldökzsinór szövet sok típusú sejtet tartalmaz - amnion epitélium sejteket, Wharton kocsonya sejteket, endoteliális sejteket az erek belső falából, illetve a 3 ér falából származó simaizom sejteket. Ezek közül csak a Wharton kocsonya az, amelyről számos tanulmány kimutatta, hogy a mesenchymális őssejtek gazdag forrása - és egyedül a mesenchymális őssejtek azok, melyekre manapság hangsúlyt fektetnek szinte az összes "köldökzsinór szövettel" végzett klinikai tanulmányban.

 

De a valódi terápiás értékkel bíró sejteket általában nagy számban alkalmazzák. Például, egy szisztémás megbetegedés kezelésére általában több száz millió sejtre van szükség. Ez azt jelenti, hogy a Wharton kocsonyából származó sejteket fel kell szaporítani ahhoz, hogy megfeleljenek egy terápiás dózisnak.

 

Klinikai célkitűzések

 

2008-ban történt az első köldökzsinór szövet eredetű mesenchimális őssejt klinikai kísérleti felhasználása, 2015 végéig pedig 95 esetben alkalmazták világszerte ezt a fajta kezelést különböző indikációk esetén. A legtöbb ilyen vizsgálat középpontjában ezeknek a lenyűgöző sejteknek az immunrendszerre gyakorolt fontos hatása áll.

A publikált tanulmányok azt mutatják, hogy a köldökzsinór szöveti sejtek is biztonságosan alkalmazhatók a klinikai gyakorlatban, illetve számos betegség esetében jótékony terápiás hatást fejtenek ki.  

 

Klinikai vizsgálatok

 

Emberi köldökzsinór eredetű mesenchymális őssejtekkel végzett klinikai vizsgálatok világszerte

 

cbc

 

Neurodegenerative: Neurodegeneratív (11), Gastroenterological: Gasztroenterológiai (1), Wound care: Sebkezelés (1), Reproductive: Szaporító szervi (3), Haematological: Hematológiai (14), Autoimmune: Autoimmun (12), Respiratory: Légzőszervi (9), Cardiovascular: Szív- és Érrendszeri (11), Diabetes Melittus: Cukorbetegség (10), Orthopaedic: Ortopédiai (11), Liver: Máj (11), Stroke: Agyvérzés (4), Joint and Cartilage + Arthritis: Ízületi, porc + Ízületi gyulladás (8), Neuro-Development: Idegi fejlesztés (3)

 

Ajánló

Az őssejt olyan sejt, amely képes megújítani magát
Új kísérleti őssejtkezelés