babamamatudakozo.hu - kezdƑlap kattints a rĂ©szletekĂ©rt babamamatudakozo.hu - regisztrĂĄciĂł
Szia! Belépsz vagy Regisztrålsz?
Az ultrahangot mi emberek nem érzékeljük, mivel ez egy mechanikai rezgés, amely 20kHz és 100 MHz közötti frekvencián mozog. Az ultrahang készülék hullámokat bocsát ki, amelyek visszaverődve a képernyőn megjelenítik a képet, a mi esetünkben a kisbabáét.
Az ultrahangot mi emberek nem érzékeljük, mivel ez egy mechanikai rezgés, amely 20kHz és 100 MHz közötti frekvencián mozog. Viszonyításképp 20 Hz a legmélyebb, 20 000 Hz a legmagasabb hang, amit mi, emberek képesek vagyunk hallani. Ez azonban egyénenként eltérhet, és általánosságban elmondhatjuk, hogy a fiatalok, gyerekek jobban hallanak. Az ultrahangot használják fel a diagnosztikai célra készült ultrahang készülékek is, de ennek segítségével vizsgálják a tengerfeneket is. Az ultrahang készülék ilyenkor hullámokat bocsát ki, amelyek visszaverődve a képernyőn megjelenítik a képet, a mi esetünkben a kisbabáét.

Hogyan zajlik az ultrahangos vizsgálat?
Az anyuka hasára úgynevezett kontakt zselét tesznek, amit azért használnak, hogy kiiktassa az ultrahang vizsgáló feje és a hasfal közötti levegőréteget, így biztosítja, hogy az ultrahang tökéletes képet adjon. Ezután a vizsgálófejet ráhelyezik a hasra, majd mozgatják, hogy minél tökéletesebb képet kapjanak a piciről. Az eljárás teljesen fájdalommentes, maximum az elején lehet egy kicsit kellemetlen, ahogyan a hideg zselé és a vizsgálófej hozzáér a pocakunkhoz.

2D- 3D -4D - mi a különbség?
Az ember bele is zavarodik ebbe a sok számba. Melyik a jó nekünk?
A 2D-s ultrahang a magzat testének egyetlen metszetét jeleníti meg. Ezt a módszert használják ma is, ma azonban már gyakoribb a 3D ultrahang, ami számítógép segítségével gyakorlatilag a 2D-s képet alakítja át 3D, térhatású fotóra.

A 4D ultrahang abban különbözik a 3D-től, hogy a negyedik dimenzió ebben az esetben az idő. Úgy kell elképzelnünk, mint egy filmet, amely valós időben mutatja a kisbabánkat, az ő mozgását. Ez úgy zajlik, hogy az ultrahang gép másodpercenként küld újabb képeket, amelyeket mi mozgóképként érzékelünk.

AjĂĄnlĂł