babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

A szülés szakaszai

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?
Már a tetőfokára hágott az izgalom? A szülés 6 fontos szakaszra bontható, ebben a cikkben összefoglaltuk Nektek ezeket.

1.    A méhszáj puhulni kezd, és  elkezd kinyílni. A baba a medence felé fordul. Ilyenkor már jelentkezhetnek az összehúzódások. A legtöbben erős fájdalomként élik meg, de van, aki csak nyomó érzésről számol be has-, illetve háttájon. Az összehúzódások ekkor még szabálytalanok, néha erősek, néha gyengék. Ez a szervezet természetes felkészülésének ideje. Eltarthat néhány óráig, de akár néhány napig is. 


2.    A méhszáj tovább vékonyodik és nyílik, akár 3-4 cm-re tágul. Ez a vajúdás szakasza, amely órákon át is tarthat. A szülés teljes idejének körülbelül kétharmadát teszi ki. Az összehúzódások ekkor már rendszeresek, egyre gyakoribbak és erősebbek. Van néhány módszer, amellyel megkönnyítheted ezeket a perceket. Sok kismama otthon szereti eltölteni ezt az időt, a saját környezetében. Akik viszont a kórházat választják, számukra is sok alternatív lehetőség van az idő eltöltésére. Zuhany, bordásfal, labda, masszázs, relax zene. Ha a párod melletted tud lenni, nagyon sokat segít.

3.     Az összehúzódások már 3 percenkénti gyakorisággal jelentkeznek, és egyre erősebbek. a méhszáj már 8 cm tág. Hamarosan megkezdődik a szülés.  Sokat segít ebben a szakaszban, ha megpróbálod elterelni a gondolataid az összehúzódásoktól. Sétálj, változtass pózt, vagy csak figyeld a légzésedet!

 

4.    A méhszáj nem tágul és vékonyodik tovább. Az összehúzódások erőteljesek. Ez a szakasz nem tart túl sokáig, általában kevesebb, mint egy óra. Egyes kismamák ilyenkor hányingerre, ingerültségre panaszkodnak.

5.    Elindul a baba a szülőcsatornán! Szerencsés esetben 15 percig tart csupán a kitolás, de előfordulhat, hogy ennél jóval több időt vesz igénybe. Ez a legszebb szakasza a szülésnek.

6.    Felsírt a kicsi, elvágták a köldökzsinórt, már a karodban tartod a babát. A kórházban hideg borogatással enyhítik a gát duzzanatát. Előfordulhat, hogy méhgörcseid lesznek, vagy hidegrázásod. Ilyen esetben feltétlenül értesítsd orvosodat. Kezdődik a felépülési idő. Minden fájdalmat elfeledtet az, hogy a gyermeked a mellkasodon fekszik.  Az érzések teljes kavalkádjával kell számolnunk: megkönnyebbülés, izgalom, öröm, boldogság, könnyek.

Sok szerencsét és boldogságot kívánunk Nektek!

Ajánló

Nézz körül otthon, ha nem jön a baba!
Káros-e a koffeinfogyasztás?
Fitten kismamaként is!

GYORSKERESŐ

mom ON board

Napi

Mert mi más értelme lenne az életnek? Hozd ki azt, ami benned van, ne rejtegesd, szeresd, vállald fel, dolgozz rajta, mutasd meg. Idővel megéri majd.

- Oravecz Nóra -

A legjobb baba ajándék!