babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

A tudomány mai állása - Őssejt transzplantáció

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

A hematopoietikus őssejt transzplantáció (HCT) egy életmentő eljárás a malignus (rosszindulatú) és nem malignus daganatok kezelésére, és általában végső megoldást nyújt azoknak, akik számára már nincs egyéb elérhető kezelés.

A vérképzőrendszeri őssejtek átültetése egészséges donorból betegbe (allogén transzplantáció) hatékony gyógymódot jelent számos különböző betegségben - többnyire a vér- vagy az immunrendszer rosszindulatú megbetegedése esetén.

 

Az allogén őssejt transzplantáció sikerességéhez szükséges, hogy a donor és a recepiens szövettípusa (HLA) a lehető legnagyobb mértékben egyezzen. A legalkalmasabb donor a HLA-egyező testvér, de általában csak a betegek egyharmadának áll rendelkezésére megfelelő családi donor. A betegek többségének gyógyulása érdekében ezért nem rokon donort kell keresni az önkéntes donor regiszterekben világszerte. A testvérek HLA-egyezésének az esélye 25 %, míg az önkéntes őssejtdonorok között a rászoruló betegek 60-70%-ának sikerül csak megfelelő donort találni annak ellenére, hogy a regisztrált donor száma már meghaladta a 26 milliót.

 

Autológ, azaz saját őssejt transzplantáció esetében a HLA-komptaibilitás a vérképző őssejtek igen vonzó alternatív forrásá teszi a köldökzsinórvért.

 

A köldökzsinórvér további előnyei közé tartozik, hogy a születéskor könnyen begyűjthető az őssejt, amit a levételt követően közvetlenül a krioprezerváció után tárolni lehet közösségi őssejtbankban, vagy a családszámára tárolt családi őssejtbankban a gyermek és a családtagok számára későbbi felhasználásra. Köldökzsinórvér transzplantációt több, mint 40 000 páciens esetében végeztek el ugyanolyan arányú sikerrel, mint a csontvelő vagy a perifériás vér esetében.

 

A köldökzsinórvér transzplantáció egyik legkiemelkedőbb előnye az átültetendő őssejtek szinte azonnali rendelkezésre állása a transzplantációhoz, emellett a graft-versus-host (GVHD) betegséget alacsonyabb számban dokumentálták, mint a csontvelő vagy a perifériás vér esetében.

 

Ajánló

A mezenchimális őssejtek a specifikus tulajdonságai miatt némely betegségben hasznosnak bizonyultak
Az őssejt olyan sejt, amely képes megújítani magát
Egyedülálló tulajdonságú őssejtek

GYORSKERESŐ

mom ON board

Napi

Ha boldogan szeretnénk élni, meg kell őriznünk optimizmusunkat. Ha sikereket akarunk elérni, hinnünk kell képességeinkben. Ha szeretetre vágyunk, nem vezérelhet bennünket a gyűlölet. Ami sugárzik belőlünk, amit hangoztatunk, hasonló formában visszajut hozzánk.

- Louise L. Hay -

A legjobb baba ajándék!