babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

Az őssejt és annak jelentősége

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

Az őssejtek olyan folyamatosan osztódó sejtformák, amelyek még nem specializálódtak, ezért pótolhatják a károsodott vagy kóros állapotú sejteket.

 

 

Az őssejtek olyan speciális sejtek amelyek egyrészt osztódásra, önmaguk megújítására képesek, másrészt át tudnak alakulni más, egyedi funkciót betöltő sejtekké, így pótolhatják a károsodott vagy kórós állapotú sejteket, szöveteket.

 

A vérképző őssejtek leggazdagabb forrása a csontvelő, kinyerésük többnyire a csípőlapátból történik. A vérképző őssejtek a perifériás vérből is kivonhatók, illetve a születéskor összegyűjtött köldökzsinórvérből is hozzájuk lehet jutni.

 

A köldökzsinórvérből gyűjtött őssejtek előnye, hogy fiatalabbak és nagyobb mértékű szaporodóképességet mutatnak, mint a felnőtt szervezetből kinyert idősebb sejtek. Érintetlenek, nem károsították őket fertőzések és a háttérsugárzás hatásai, így ritkább a transzplantáció utáni kilökődés. A köldökzsinórvér a csontvelői őssejtekkel megegyező módon egyaránt alkalmazható autológ (saját mintával történő) illetve allogén (idegentől vagy rokontól származó mintával történő) transzplantációban.

 

Az orvostudomány jelenlegi állása szerint köldökzsinórvér őssejt-transzplantáció segítségével több mint 80 féle betegséget lehet gyógyítani, köztük a leukémiát, vérképzési zavarokat, valamint az immunrendszer működési zavarait, és olyan gyermekkori rákbetegségeket, mint például az Ewing szarkóma vagy neuroblasztoma.

 

Emellett számos klinikai kísérlet folyik őssejtekkel a születéskori oxigénhiány okozta agyi károsodás, illetve autoimun betegségek kezelésére. Napjainkban az őssejtbeültetések csaknem harmadát köldökzsinórvérből nyert őssejtekkel végzik. 2012-ben végezték el az egymilliomodik (!) őssejtbeültetést a világon és ez a szám évente kb. 50 000-rel tovább emelkedik.

 

A köldökzsinórvér levétele egyszerű és gyors eljárás, melyet a szülészorvos vagy a szülésznő végez a baba megszületése után. A köldökzsinór elvágását követően egy tűt vezetnek a köldökzsinór artériába vagy vénába, és egy speciális vérvételi szettbe gyűjtik a még pulzáló vért. A gyűjtés folyamata nem jár fájdalommal, és nem jelent egészségügyi kockázatot sem a baba, sem pedig az édesanya számára. A levételt követően a bank által felhatalmazott szállító átszállítja az őssejeteket a kórházból az Intézet laboratóriumába.

 

Ezek az fiatal és káros hatásoktól mentes őssejtek az életünk során csak egyszer gyűjthetők, de utána akár évtizedek múlva is felhasználhatók, mert mélyfagyasztott állapotban minőségi romlás nélkül korlátlan ideig megőrzik életképességüket.

 

https://krio.hu/ossejtekrol/az-ossejtek-es-koldokzsinorver

Ajánló

Egyre több betegségnél jelent megoldást
Még mindig sok a tévhit és a kérdés

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

Mert mi más értelme lenne az életnek? Hozd ki azt, ami benned van, ne rejtegesd, szeresd, vállald fel, dolgozz rajta, mutasd meg. Idővel megéri majd.

- Oravecz Nóra -

A legjobb baba ajándék!