babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció
Szia! BelĂŠpsz vagy RegisztrĂĄlsz?
Azért, hogy ma ilyen tökéletes ultrahang képet kapjunk, sok időnek kellett eltelnie, rengeteg kutató -és fejlesztőmunkára volt szükség. 
1. Az ultrahang története egészen az 1790-es évekbe nyúlik vissza, amikor Lazzaro Spallanzani denevéreket figyelt meg, akik hallásukkal tájékozódva manővereztek a levegőben.

2. 1801-ben Thomas Young fizikus fénnyel kísérletezett és felismerte, hogy a fényhullámok elválaszthatóak, így a két fénynyaláb összeadódhat, hogy erősebb legyen, de akár ki is olthatják egymást.

3. Jean-Daniel Colladon egy svájci mérnök/fizikus 1826-ban egy víz alatti harang segítségével felfedezte a szonográfot. Így pontosan meghatározta a hang víz alatti terjedésének sebességét.

4. A Titanic elsüllyedése után Paul Langevin feltalálta a hidrofont, ami képes volt felismerni a közeledő jéghegyet. Ez volt az első jelátalakító, vagyis egy olyan szerkezetet, amely képes volt alacsony frekvenciájú hanghullámokat küldeni és kapni. A hidrofont később az első világháborúban tengeralattjárók felderítésére használták.

5. Dr. Karl Dussik osztrák elmeorvos az 1930-as években elsőként alkalmazta az ultrahangképeket agydaganat diagnosztizálásában. Ezt az eljárást hiperfonográfiának nevezték. Hőérzékeny papírt használt, hogy rögzítse a visszhangokat. Ezzel kezdődött az ultrahang felvételek korszaka.

6. Az 1940-es évek végén Dr. George Luwig a Pennsylvania Egyetemen elsőként rögzítette és tanulmányozta a hanghullámok különbözőségét, amint különböző szöveteken hatolnak át.

7. Egy skót professzor, Ian Donald a Glasgow Egyetemen feltalálta és továbbfejlesztett több műszert, amelyet a terhesség és a magzati fejlődés megfigyelésére használt. A második világháború alatt leginkább radarral és hanglokátorral foglalkozott. Az 1950-es években tudomására jutott egy nő esete, aki nem operálható gyomorrákban szenvedett. Új találmánya segítségével tanulmányozta az esetet és felismerte, hogy a betegnek petefészekcisztája van, amelyet ezután sikeresen eltávolítottak. Ian Donald a nőgyógyászati ultrahang szülőatyjává vált ezzel. Később szintén ő találta fel a B- scan-t, amivel képes volt az ikerterhességeket felismerni.

8. Az 1950-es-60-as években Douglas Howry és Joseph Holmes továbbfejlesztette a B-scan-t.
Egészen addig a pácienseknek vízbe kellett merülnie a képalkotáshoz. Egy olyan jelátalakítót találtak fel, amely közvetlen kapcsolatot teremtett a pácienssel. Ez volt a mai modern ultrahang gépek generációjának kezdete.

9. Dr.John Wild és John Reid módosította az addigi orvosi képalkotó módszereket és egy kézben fogható B scan-t készített, amelyet mozgatni lehetett, így több szögből lehetett vizsgálni a melldaganatot. Ez az első mellultrahang szerkezet a mai modern gépek előfutára volt. Ők ketten szintén kifejlesztettek egy A - scan-t a petefészekrák diagnosztizálására.

10. Napjainkban
Az utóbbi 50 évben rohamosan fejlődik az ultrahang technika, ma már tökéletes képet alkotnak szöveten keresztül a gépek. A jövő pedig a hologram ultrahang technológia, amely még több részletet mutat, mint a mai 4D ultrahang.

AjĂĄnlĂł

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

Napi

Mert mi más értelme lenne az életnek? Hozd ki azt, ami benned van, ne rejtegesd, szeresd, vállald fel, dolgozz rajta, mutasd meg. Idővel megéri majd.

- Oravecz NĂłra -

A legjobb baba ajĂĄndĂŠk!

még több
még több
tovĂĄbb
tovĂĄbb
tovább
tovább

tovább