babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció
Szia! BelĂŠpsz vagy RegisztrĂĄlsz?
A terhesség alatt vannak kötelező vizsgálatok, amelyeket a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaság protokollja ír elő. Eszerint szövődménymentes terhesség esetén négy ultrahang-szűrővizsgálaton kell részt vennünk.
A terhesség alatt vannak kötelező vizsgálatok, amelyeket a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaság protokollja ír elő. Eszerint szövődménymentes terhesség esetén négy ultrahang-szűrővizsgálaton kell részt vennünk, amelyek alapvetően 2D- s vizsgálatok. Ezzel ellentétben a 0. vizsgálat esetén egy feltételezett diagnózist igazolnak, ez esetben a terhesség tényét.

0. A nulladik ultrahang a terhesség 6 - 8. hetében javasolt, itt pusztán a terhesség tényét állapítják meg, azt, hogy egyes vagy ikerterhességről van- e szó, illetve, hogy méhen kívüli terhesség- e.

1. Az első ultrahangot a legtöbb orvos a 12 - 13. héten végzi el. Ezzel az ultrahanggal erősítik meg a terhesség tényét. Ez is hüvelyi ultrahang, itt a magzatok számát állapítják meg, valamint azt is, hogy hányadik hétben jár a mami, de egyes korai rendellenességek is kiszűrhetők. Ekkor vizsgálják többek között a tarkóredő vastagságot is (nuchal translucency - NT) amelynek méretéhez viszonyítva valószínűsítheti bizonyos magzati betegségek előfordulása.

2. A második ultrahang a terhesség 18- 19. hetében történik, az AFP szűrés után. Ez is hasi ultrahang, és főképp a kromoszóma- rendellenességeket és azoknak kizárását vizsgálják. 4D-s ultrahanggal ekkor már nagy bizonyossággal meg tudják állapítani a baba nemét is, azonban ez mindig függ attól is, hogy a vizsgálat alatt megmutatja- e magát a baba, előfordulhat, hogy csak későbbi vizsgálaton fordul úgy, hogy láthassuk.

3. A 30-32. héten a harmadik ultrahang vizsgálat során a baba növekedését vizsgálják, hogy korának megfelelően fejlődik- e.

4. A negyedik vizsgálat a 36- 38. héten történik. Itt az ultrahanggal már a szülésre készülünk fel, hiszen megnézik a baba méretét, elhelyezkedését, a méhlepényt, a magzatvíz mennyiségét.


A 3- 4D-s ultrahangok nem kötelezőek, azonban ha szeretnénk, hogy részletesebben is megvizsgálja az orvos a babánkat, vagy mi magunk szeretnénk megszámolni az ujjait, akkor semmiképp sem hagyjuk ki ezt a hihetetlen élményt és lehetőséget.

AjĂĄnlĂł

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

Napi

Mert mi más értelme lenne az életnek? Hozd ki azt, ami benned van, ne rejtegesd, szeresd, vállald fel, dolgozz rajta, mutasd meg. Idővel megéri majd.

- Oravecz NĂłra -

A legjobb baba ajĂĄndĂŠk!

még több
még több
tovĂĄbb
tovĂĄbb
tovább
tovább

tovább