babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció
Szia! BelĂŠpsz vagy RegisztrĂĄlsz?
A terhesség alatt vannak kötelező vizsgálatok, amelyeket a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaság protokollja ír elő. Eszerint szövődménymentes terhesség esetén négy ultrahang-szűrővizsgálaton kell részt vennünk.
A terhesség alatt vannak kötelező vizsgálatok, amelyeket a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaság protokollja ír elő. Eszerint szövődménymentes terhesség esetén négy ultrahang-szűrővizsgálaton kell részt vennünk, amelyek alapvetően 2D- s vizsgálatok. Ezzel ellentétben a 0. vizsgálat esetén egy feltételezett diagnózist igazolnak, ez esetben a terhesség tényét.

0. A nulladik ultrahang a terhesség 6 - 8. hetében javasolt, itt pusztán a terhesség tényét állapítják meg, azt, hogy egyes vagy ikerterhességről van- e szó, illetve, hogy méhen kívüli terhesség- e.

1. Az első ultrahangot a legtöbb orvos a 12 - 13. héten végzi el. Ezzel az ultrahanggal erősítik meg a terhesség tényét. Ez is hüvelyi ultrahang, itt a magzatok számát állapítják meg, valamint azt is, hogy hányadik hétben jár a mami, de egyes korai rendellenességek is kiszűrhetők. Ekkor vizsgálják többek között a tarkóredő vastagságot is (nuchal translucency - NT) amelynek méretéhez viszonyítva valószínűsítheti bizonyos magzati betegségek előfordulása.

2. A második ultrahang a terhesség 18- 19. hetében történik, az AFP szűrés után. Ez is hasi ultrahang, és főképp a kromoszóma- rendellenességeket és azoknak kizárását vizsgálják. 4D-s ultrahanggal ekkor már nagy bizonyossággal meg tudják állapítani a baba nemét is, azonban ez mindig függ attól is, hogy a vizsgálat alatt megmutatja- e magát a baba, előfordulhat, hogy csak későbbi vizsgálaton fordul úgy, hogy láthassuk.

3. A 30-32. héten a harmadik ultrahang vizsgálat során a baba növekedését vizsgálják, hogy korának megfelelően fejlődik- e.

4. A negyedik vizsgálat a 36- 38. héten történik. Itt az ultrahanggal már a szülésre készülünk fel, hiszen megnézik a baba méretét, elhelyezkedését, a méhlepényt, a magzatvíz mennyiségét.


A 3- 4D-s ultrahangok nem kötelezőek, azonban ha szeretnénk, hogy részletesebben is megvizsgálja az orvos a babánkat, vagy mi magunk szeretnénk megszámolni az ujjait, akkor semmiképp sem hagyjuk ki ezt a hihetetlen élményt és lehetőséget.

AjĂĄnlĂł

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

Napi

Kezdem megĂŠrteni, hogy az egĂŠsz ĂŠlet csak egy jĂĄtszma, amelyet olyan Ăźgyesen ĂŠs jĂłl kell megjĂĄtszanom, hogy ĂśrĂśmĂśm teljĂŠk benne. Ha vesztek, vĂĄllat vonok ĂŠs nevetek, ha pedig nyerek, ugyancsak nevetek. BĂĄrhogy is van, azon leszek, hogy trĂŠfĂĄsan fogjam fel a dolgokat.

- Jean Webster -

A legjobb baba ajĂĄndĂŠk!

még több
még több
tovĂĄbb
tovĂĄbb
tovább
tovább

tovább