babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció
Szia! BelĂŠpsz vagy RegisztrĂĄlsz?
Valószínűleg, már kissé kerekedik a pocakod, ha eddig nem osztottad meg a jóhírt az ismerősökkel, akkor most van itt az ideje, hamarosan úgyis mindenki találgatni kezd, hogy meghíztál vagy babát vársz- e.

Valószínűleg, már kissé kerekedik a pocakod, ha eddig nem osztottad meg a jóhírt az ismerősökkel, akkor most van itt az ideje, hamarosan úgyis mindenki találgatni kezd, hogy meghíztál vagy babát vársz- e. Gömbölyödő pocakodnak keress valami igazán kényelmes ruhát, jöhet a kismamanadrág, a bandázs és társaik.

A vásárlás ideje
Érdemes olyan nadrágot venni, amit mindennel hordhatsz, de vedd figyelembe az évszakok és az időjárás változásait is. Célszerű végignézned a ruhásszekrényedet, hogy mi az, ami szerinted még rádjöhet a terhességed alatt (tunikák, rugalmas anyagú hosszabb felsők), és mi az, ami tutira nem lesz rád jó. A már babás barátnőket is jó ötlet megkérdezni, hogy van- e nélkülözhető, méretben megfelelő kismamaruhájuk kölcsönbe. A ruhavásárlásnál számolj azzal, hogy ha eddig nem is, akkor hamarosan megnövekedik a melled is, így sok felsőbe pont emiatt nem fogsz már beleférni. A másik fontos kérdés a melltartó, amiből már az elején érdemes venni egyet, majd a harmadik trimeszterben még egyet, így biztos, hogy kényelmes helyen lesznek az egyre növekvő melleid.
A nem terhes állapottal ellentétben most ne akard előre megvásárolni a csinos ruhát egy hónappal előre, pl. ha a húgod esküvőjére készülsz, mert a méretnövekedés sajnos annyira kiszámíthatatlan, hogy ezt célszerű az utolsó pillanatra hagyni.

A cipők is fontosak, a hétköznapokban hordj lapos, kényelmes cipőket, de ha mindenképpen újat kell venned, számolj azzal, hogy a lábak a terhesség alatt megduzzadhatnak, vizesedhetnek, sőt, még egy fél számot- számot nőhetnek is. A kényelmes, lapos talp azért fontos, hogy a gerinc fokozódó terhelését enyhítse, és megelőzze a kismamák tipikus problémáját, a hátfájást.

16. hét

Ismét a nőgyógyászodnál kell jelentkezned, ekkor végzik el az AFP-vizsgálatot. Ez egy vérvétel, mely a magzat által termelt alfafötoprotein-mennyiséget szűri. Ennek normál értéke meghatározott, az átlagtól való eltérés kóros elváltozásokra utalhat. Amennyiben az AFP értéke magasabb a megengedettnél, akkor a velőcső-záródási rendellenesség, esetleg ikerterhesség gyanúja merülhet fel. Ha az érték alacsonyabb, akkor a Down-szindróma gyanúja merül fel.

Mindkét eltérés esetében az orvos genetikai vizsgálatot javasol. A genetikai vizsgálat ultrahang- és magzatvízvizsgálatból áll, amelyet erre szakosodott specialista végez el. Itt már nagyobb biztonsággal meg tudják állapítani, hogy mi okozhatta az AFP érték eltérését.

Az AFP-vel egyidőben végzik a hepatitiszszűrést is, melynek eredménye a születendő magzat szempontjából fontos. Amennyiben az anya nem volt szűrve, vagy pozitív lett az eredmény, a szülés után az újszülöttet be kell oltani, hogy megelőzzék a későbbi problémákat.

Fontos, hogy ha a vércsoportod Rh-negatív, akkor havonta kell ellenanyagszűrést végezni a véredből. Hathetente azonban minden terhesnél vérkép- és vizeletvizsgálat történik.

18. hét

Ezen a héten hasi ultrahang szűrésre kell menned. Ekkor az eredményeket összevetik a két héttel ezelőtti AFP eredményeivel. Ha minden rendben van, akkor innentől kezdve csak havonta egyszer kell orvoshoz menned.

Ezen a héten már érdemes elmenned egy 4D ultrahangra is, mivel ekkor nagy bizonyossággal meg tudják állapítani a baba nemét. Azt viszont ne felejtsük el, hogy ez a módszer sem 100%- os. Azt mondják, hogy biztos csak akkor lehetsz a baba nemében, amikor megszületik. Viszont, ha még nem találtátok ki a kicsi nevét, akkor írjatok listát. Tipp: Legyen három oszlopotok, az egyikben a vezetéknév legyen a másodikban a fiú, majd a lány nevek. Mindig a vezetéknévvel együtt gondolkodjatok a neveken, és minden névnél gondolkodjatok el a becézésen is.

20. hét

Most esedékes a havi nőgyógyászati szűrés. Fontos, hogy minden esetben részt vegyél a vizsgálaton, mert ha nincs is panaszod, akkor is rengeteg olyan észrevétlen probléma lehet, amit csak az orvos tud felismerni és felmérni. Ilyen például, ha a méhszáj kinyílik. Ebben az esetben is lényeges, hogy időben cselekedjen a szakember, mert így minimalizálható a kockázatok veszélye.

23. hét

A 23. terhességi héten vizsgálják a terhességi cukorbetegséget. Ez egy komoly probléma Magyarországon is, mert nagyon sok anyukát érint, és sok esetben a helytelen táplálkozás az oka. Sajnos a vizsgálat keretén belül két vérvételen is át kell esni, de ha eddig nem voltál barátságban a tűvel, eddigre már biztosan hozzászoktál. Először éhgyomorra, majd 75 gramm szénhidrát tartalmú cukorszirup elfogyasztása után egy órával újra megnézik a vércukorértékedet. Ha ennek értéke nem megfelelő, akkor javasolt a vércukorprofil vizsgálat elvégzése, ez egy újabb vérvételt és további vizsgálatot jelent. Ha valóban kialakult a cukorbetegség, a kismamát megfelelő szakorvoshoz irányítják, ahol speciális diétát, szükség esetén gyógyszereket kap, amelyekkel teljes mértékben javítható az állapot, és csökkenthető annak a kockázata, hogy valami baja legyen a babának vagy Neked.

24. hét

Ha a terhességi cukorvizsgálatod eredménye pozitív lett, akkor valószínű, hogy a terhességed alatt végig szigorú diétát kell majd tartanod. Általában még egyszer megvizsgálnak, hogy biztosak legyenek az adatok. A diéta természetesen nem csak a cukor szempontjából jó, de így biztos lehetsz abban is, hogy minden, a babának és Neked fontos tápanyagot beviszel a szervezetedbe. Ráadásul kevesebb pluszkiló ugrik így fel rád.AjĂĄnlĂł

GYORSKERESŐ

mom ON board

Napi

Ha valamiĂŠrt lelkesedni tudsz, tedd meg, ha nem tudsz, akkor aludj. MuszĂĄj valamiĂŠrt lelkesednem, ezĂŠrt prĂłbĂĄlom meg mindig a legjobbat elkĂŠpzelni, ĂŠs azĂŠrt aztĂĄn mindent elkĂśvetni, ami csak lehetsĂŠges.

- Michael Ende -

A legjobb baba ajĂĄndĂŠk!

még több
még több
tovĂĄbb
tovĂĄbb
tovább
tovább

tovább