babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció
Szia! BelĂŠpsz vagy RegisztrĂĄlsz?
Valószínűleg, már kissé kerekedik a pocakod, ha eddig nem osztottad meg a jóhírt az ismerősökkel, akkor most van itt az ideje, hamarosan úgyis mindenki találgatni kezd, hogy meghíztál vagy babát vársz- e.

Valószínűleg, már kissé kerekedik a pocakod, ha eddig nem osztottad meg a jóhírt az ismerősökkel, akkor most van itt az ideje, hamarosan úgyis mindenki találgatni kezd, hogy meghíztál vagy babát vársz- e. Gömbölyödő pocakodnak keress valami igazán kényelmes ruhát, jöhet a kismamanadrág, a bandázs és társaik.

A vásárlás ideje
Érdemes olyan nadrágot venni, amit mindennel hordhatsz, de vedd figyelembe az évszakok és az időjárás változásait is. Célszerű végignézned a ruhásszekrényedet, hogy mi az, ami szerinted még rádjöhet a terhességed alatt (tunikák, rugalmas anyagú hosszabb felsők), és mi az, ami tutira nem lesz rád jó. A már babás barátnőket is jó ötlet megkérdezni, hogy van- e nélkülözhető, méretben megfelelő kismamaruhájuk kölcsönbe. A ruhavásárlásnál számolj azzal, hogy ha eddig nem is, akkor hamarosan megnövekedik a melled is, így sok felsőbe pont emiatt nem fogsz már beleférni. A másik fontos kérdés a melltartó, amiből már az elején érdemes venni egyet, majd a harmadik trimeszterben még egyet, így biztos, hogy kényelmes helyen lesznek az egyre növekvő melleid.
A nem terhes állapottal ellentétben most ne akard előre megvásárolni a csinos ruhát egy hónappal előre, pl. ha a húgod esküvőjére készülsz, mert a méretnövekedés sajnos annyira kiszámíthatatlan, hogy ezt célszerű az utolsó pillanatra hagyni.

A cipők is fontosak, a hétköznapokban hordj lapos, kényelmes cipőket, de ha mindenképpen újat kell venned, számolj azzal, hogy a lábak a terhesség alatt megduzzadhatnak, vizesedhetnek, sőt, még egy fél számot- számot nőhetnek is. A kényelmes, lapos talp azért fontos, hogy a gerinc fokozódó terhelését enyhítse, és megelőzze a kismamák tipikus problémáját, a hátfájást.

16. hét

Ismét a nőgyógyászodnál kell jelentkezned, ekkor végzik el az AFP-vizsgálatot. Ez egy vérvétel, mely a magzat által termelt alfafötoprotein-mennyiséget szűri. Ennek normál értéke meghatározott, az átlagtól való eltérés kóros elváltozásokra utalhat. Amennyiben az AFP értéke magasabb a megengedettnél, akkor a velőcső-záródási rendellenesség, esetleg ikerterhesség gyanúja merülhet fel. Ha az érték alacsonyabb, akkor a Down-szindróma gyanúja merül fel.

Mindkét eltérés esetében az orvos genetikai vizsgálatot javasol. A genetikai vizsgálat ultrahang- és magzatvízvizsgálatból áll, amelyet erre szakosodott specialista végez el. Itt már nagyobb biztonsággal meg tudják állapítani, hogy mi okozhatta az AFP érték eltérését.

Az AFP-vel egyidőben végzik a hepatitiszszűrést is, melynek eredménye a születendő magzat szempontjából fontos. Amennyiben az anya nem volt szűrve, vagy pozitív lett az eredmény, a szülés után az újszülöttet be kell oltani, hogy megelőzzék a későbbi problémákat.

Fontos, hogy ha a vércsoportod Rh-negatív, akkor havonta kell ellenanyagszűrést végezni a véredből. Hathetente azonban minden terhesnél vérkép- és vizeletvizsgálat történik.

18. hét

Ezen a héten hasi ultrahang szűrésre kell menned. Ekkor az eredményeket összevetik a két héttel ezelőtti AFP eredményeivel. Ha minden rendben van, akkor innentől kezdve csak havonta egyszer kell orvoshoz menned.

Ezen a héten már érdemes elmenned egy 4D ultrahangra is, mivel ekkor nagy bizonyossággal meg tudják állapítani a baba nemét. Azt viszont ne felejtsük el, hogy ez a módszer sem 100%- os. Azt mondják, hogy biztos csak akkor lehetsz a baba nemében, amikor megszületik. Viszont, ha még nem találtátok ki a kicsi nevét, akkor írjatok listát. Tipp: Legyen három oszlopotok, az egyikben a vezetéknév legyen a másodikban a fiú, majd a lány nevek. Mindig a vezetéknévvel együtt gondolkodjatok a neveken, és minden névnél gondolkodjatok el a becézésen is.

20. hét

Most esedékes a havi nőgyógyászati szűrés. Fontos, hogy minden esetben részt vegyél a vizsgálaton, mert ha nincs is panaszod, akkor is rengeteg olyan észrevétlen probléma lehet, amit csak az orvos tud felismerni és felmérni. Ilyen például, ha a méhszáj kinyílik. Ebben az esetben is lényeges, hogy időben cselekedjen a szakember, mert így minimalizálható a kockázatok veszélye.

23. hét

A 23. terhességi héten vizsgálják a terhességi cukorbetegséget. Ez egy komoly probléma Magyarországon is, mert nagyon sok anyukát érint, és sok esetben a helytelen táplálkozás az oka. Sajnos a vizsgálat keretén belül két vérvételen is át kell esni, de ha eddig nem voltál barátságban a tűvel, eddigre már biztosan hozzászoktál. Először éhgyomorra, majd 75 gramm szénhidrát tartalmú cukorszirup elfogyasztása után egy órával újra megnézik a vércukorértékedet. Ha ennek értéke nem megfelelő, akkor javasolt a vércukorprofil vizsgálat elvégzése, ez egy újabb vérvételt és további vizsgálatot jelent. Ha valóban kialakult a cukorbetegség, a kismamát megfelelő szakorvoshoz irányítják, ahol speciális diétát, szükség esetén gyógyszereket kap, amelyekkel teljes mértékben javítható az állapot, és csökkenthető annak a kockázata, hogy valami baja legyen a babának vagy Neked.

24. hét

Ha a terhességi cukorvizsgálatod eredménye pozitív lett, akkor valószínű, hogy a terhességed alatt végig szigorú diétát kell majd tartanod. Általában még egyszer megvizsgálnak, hogy biztosak legyenek az adatok. A diéta természetesen nem csak a cukor szempontjából jó, de így biztos lehetsz abban is, hogy minden, a babának és Neked fontos tápanyagot beviszel a szervezetedbe. Ráadásul kevesebb pluszkiló ugrik így fel rád.AjĂĄnlĂł

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

Napi

Csak egy dolgod van az ĂŠletben: azt csinĂĄlni, amiben hiszel. Ha erre kĂŠpes vagy, kitartĂłan, hatĂĄrozottan, nem feladva, akkor nem lesz gond. (...) Akinek menni kell ĂŠs megy, az nem nĂŠz oldalra, csak az utat figyeli, mert megtanulta, hogy csak az szĂĄmĂ­t.

- Oravecz NĂłra -

A legjobb baba ajĂĄndĂŠk!

még több
még több
tovĂĄbb
tovĂĄbb
tovább
tovább

tovább