babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

Koraszülött okosságok

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

Ha koraszülött gyermeknek adsz életet, az emberek általában nem tudják, hogyan kezeljék a helyzetet, vagy mit is mondjanak. Ez persze sok kellemetlen helyzetet szül. 

Van, aki csak zavarában mond meggondolatlan dolgokat, míg mások úgy érzik, hogy ez a legmegfelelőbb alkalom arra, hogy számon kérjenek, vajon a Te hibád-e.

 

"Nézd a jó oldalát!"

 

Az optimizmus nagyon jó, de amikor a kisbabád 10 héttel hamarabb jön a világra a vártnál, inkubátorban van és a teljes fejlődésére vársz, nehéz a dolgok jó oldalát látni. Egyszer hallottam egy olyan mondatot, hogy „Örülj neki, legalább kevesebbet híztál!”. Azt hiszem ez az a gondolat, amit jobb, ha a kitalálója magában tart.


A legjobb válasz: „Köszönöm a megértésed, de ez egy nagyon nehéz időszak nekünk.”

 

„Úgy sajnálom…”

 

Nem könnyíti meg a helyzetet, ha valaki szemmel láthatóan sajnálkozik.


A legjobb válasz: „Köszönjük, kedves Tőled. De mi nagyon örülünk, hogy itt van a babánk köztünk.”

 

„Istenem, milyen picike!”

 

Valóban úgy látod? Ki gondolta volna, hogy egy koraszülött baba aprócska?


A legjobb válasz: „Igen, egyelőre. De majd összeszedi magát.”

 

„Mikor viheted haza?”

 

Amikor ilyen helyzetbe kerülsz, úgy érezheted, hogy mindenki napi friss információkat szeretne. Téged pedig az őrületbe kergetnek ezek a kérdések, hiszen nyilván Te vágysz rá a legjobban, hogy ne a kórház falai között kelljen töltenetek az időt.


A legjobb válasz: „Egyelőre mi sem tudjuk, de időben értesülni fogsz róla.”

 

„A Te hibád?”

 

Ez az kérdés, ami talán a legjobban fáj, hiszen nyilván Te is számtalanszor feltetted ezt saját Magadnak. Itt már nincs helye az önmarcangolásnak és egymás okolásának, a mielőbbi fejlődésre kell koncentrálni. Nehéz könnyek nélkül reagálni egy ilyen udvariatlan kérdésre, de próbáld meg!


A legjobb válasz: „Az orvosom szerint nem.”


Sajnos ilyen és még ennél több megjegyzésre és kérdésre kell számítanod, ha kisbabád koraszülött. Igyekezz kizárni minden negatív élményt, és csakis magatokkal törődj, most ez a legfontosabb!

Ajánló

Csodák és nehézségek
Itt az idő, lépni kell!
Hogyan legyünk úrrá rajtuk.

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

Kezdem megérteni, hogy az egész élet csak egy játszma, amelyet olyan ügyesen és jól kell megjátszanom, hogy örömöm teljék benne. Ha vesztek, vállat vonok és nevetek, ha pedig nyerek, ugyancsak nevetek. Bárhogy is van, azon leszek, hogy tréfásan fogjam fel a dolgokat.

- Jean Webster -

A legjobb baba ajándék!