babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

Tenger gyümölcsei várandósság alatt

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

A halak és a tenger gyümölcsei fontos részét alkotják a terhesség alatti kiegyensúlyozott étrendnek. Jó minőségű fehérjéket, omega-3 zsírsavakat és más értékes tápanyagokat tartalmaznak, ezzel szemben kevés telített zsírsav található bennük.

A babát tervező nőknek ill. terhes vagy szoptatós kismamáknak sem kell tehát lemondaniuk a halról, mindössze néhány fontos szempontot kell figyelembe venniük, mikor például grillezett halat esznek egy mediterrán vagy trópusi üdülőhelyen vagy épp itthon fogyasztanak tonhalsalátát, sushit ...

  • Ne fogyasszunk cápát, kardhalat, királymakrélát és lágysugaras halat.
  • Másfajta halakból viszont hetente 340 grammot ajánlott fogyasztani. Az 5 leggyakrabban fogyasztott tenger gyümölcse, amelynek alacsony a higanytartalma: a garnélarák, a saját lében eltett konzerv tonhal, a lazac, a pollock hal és a harcsa.
  • Felváltva fogyasszuk a különböző hal-, rák- és kagylófajtákat.
  • Hetente legfeljebb egyszer együnk ugyanabból a tenger gyümölcséből.
  • Ha ismerősöktől a környékbeli vizekből kifogott halat kapunk ajándékba, akkor csak 170 grammot (egy étkezésre való adagot) együnk belőle, és azon a héten már ne fogyasszunk több halat.

Mit kell tudni a higanyról?

 

A higany a természetben is előfordul, de az ipari szennyezéssel a levegőbe, majd onnan a folyókba és az óceánokba kerül, ahol mérgező metilhigannyá alakul. A halakban - attól függően, hogy mivel táplálkoznak - különböző mértékben lerakódhat a metilhigany, ami veszélyes lehet a fejlődő magzatra és csecsemőre. (kárt okozhat a magzat idegrendszerében, kisebb dózisban is zavart okozhat a gyermekek fejlődésében).

 

Csaknem minden halban megtalálható a metilhigany, de a nagyobb testű, hosszabb ideig élő halak (cápa, kardhal, királymakréla, lágysugaras halak) testében halmozódik fel a legtöbb.

 

A fehér tonhal és a tonhalszeletek általában több higanyt tartalmaznak, mint a konzervtonhal. A fehér húsúból heti 170 gramm a biztonságosan fogyasztható mennyiség.

 

A környékbeli vizekből származó halak higanytartalma attól függ, hogy a tó vagy folyó milyen mértékben tartalmaz higanyt. Próbálj meg informálódni az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség területi felügyelőségeinél.

 

Ha valaki rendszeresen fogyaszt magas higanytartalmú halat, a metilhigany összegyűlhet a véráramban. A metilhigany természetes módon kiürül a szervezetből, de egy évbe is beletehet, amíg a mennyisége jelentősen csökken. Ezért aki tudatosan készül a teherbe esésre, annak ajánlatos betartani a biztonságos halfogyasztás szabályait.

Ajánló

Mik is azok az egészséges ételek?
Tartsd be az alábbi tippeket!

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

Ne keverd össze a kötődést a barátsággal. A barátság mulandó, eltűnik, a kötődés viszont a lelkedet köti a másikéhoz. Ezért szeretnél minél több időt tölteni vele, mert érzed, hogy többé tesz, erősít, feltölt. Többnek érzed magad már attól is, hogy ott van az életedben. Onnantól meg nincs...

- Oravecz Nóra -

A legjobb baba ajándék!