babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

Az első szavak: 1 éves kor

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

A szülők legnagyobb örömére a kicsik gőgicsélését folyamatosan a beszéd váltja fel. Íme néhány jó tanács, hogyan fejlesztheti gyermeke beszédképességét.

A gyermek fejlődésének útja során kevés olyan emlékezetes mérföldkő van, mint a hónapokig tartó gügyögés, gőgicsélés után az első érthető szavak megjelenése. Ugyanakkor a beszéd kezdeti jelei mindig aggodalommal is együttjárnak, mert a szülőkben akaratlanul is ott a kétely, vajon koruknak megfelelő fejlődési szinten van-e gyermekük.

 

A beszédkészség tekintetében azonban nagyon széles skála nevezhető normálisnak: míg sok apróság már 12 hónaposan megörvendezteti családját néhány érthető szóval, addig mások akár 15-18 hónaposan kezdenek el érthető szavakat kimondani.

Általánosságban elmondható, hogy a gyerekek 13-18 hónapos korukban ejtik ki az első értelmes szavakat. Ha nem is beszél egy csöppség, de 18 hónapos korig egyszerű utasításokat követni tud, mint pl. „keresd meg a babát!", akkor nincs ok riadalomra. Aki kevesebb, mint 50 szót alkalmaz 2 éves korára, biztosan állítható, hogy későn kezd beszélni, viszont ha lemaradás mutatkozik a hallott beszéd megértésében, nem árt, ha megemlítjük gyerekorvosunknak.

 

A verbális képesség fejlesztése


Két tényező hat a gyermek beszédképességére, egyrészt a hallott szavak száma, másrészt a beszédre való külső ösztönzés erőssége. Néhány tanács a közös munkához:

 

Hangosan mondják ki!


Kommenálják együtt a napi tevékenységeket, és vegye rá gyermekét, ő is magától megtegye.

 

Tanulás énekszóval


Ha dalokat énekelnek vagy kézmozdulatokkal egybekötött játékokat játszanak, már a beszéd megjelenése előtt képesek a gyerekek az érzelmük kimutatására. Ráadásul vidám, zenés körítéssel könnyebben a memóriájukba vésődnek a szavak is.

 

Fokozatosság


Ha gyermeked kimond egy szót, pl. labda, hozzáfűzheted, hogy „piros labda", ezzel a módszerrel a szókincse is bővül.

 

Játék a nevekkel


A kicsi emberpalántáknak meg kell tanulniuk, hogy az őket körülvevő világban mindennek van neve, kommunikálni pedig ezek használatával tudnak. A színes, vidám rajzos illusztrációkkal teli könyvek kiváló ösztönző hatással rendelkeznek, de akár egy müzlis doboz is alkalmat nyújthat a tanulásra.

 

Hagyni kell érvényesülni


Elég idő és alkalom szükséges ahhoz, hogy önállóan kifejezhesse kívánságát, és csak ezután válaszoljon vagy reagáljon arra. Például ha rendszeresen szomjas a délutáni szundikálás után, nem kell a poharat automatikusan a kezébe nyomni, meg kell próbálni rávenni, hogy ő maga kérjen inni. Fontos: ilyenkor meg kell dicsérni. 

Úgy érzed fogytán a türelmed? Ez a cikk segít, olvasd el.  

 

Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás


Érdemes megteremteni a legtöbb alkalmat arra, hogy a gyermek gyakorolhassa a beszédet, főként a korabeliek társaságában. Amikor a kicsik azonos korúakat hallanak beszélni, őket is arra sarkallja, hogy ugyanezt tegyék.

 

Türelem


A gyerekeknek bizony gyakran hosszú időbe telhet, míg megtalálják a keresett szót, s ez idegesítheti a szülőket. Nem szabad azonnal közbevágni, kiegészíteni a mondatot, esélyt kell adni arra, hogy szemünk fénye bimbózó képességét próbára tegye. 

 

A helyes párbeszéd

Ha a gyermeke ... Bizet! Kérek!
Ne mondja: Bizet kérsz?
Mondja: Víz. Vizet kérsz?

Ha a gyermeke ... Én szedni neked virágot.
Ne mondja: Nem szedni neked, hanem én szedek
Mondja: Én is szedek neked virágot!

Ha a gyermeke ... a gyümölcslére mutat.
Ne mondja: Mondd szépen, gyümölcslé!
Mondja: Gyümölcslé. Gyümölcslét kérsz?

Ha a gyermek... a játékai felé mutat.
Ne mondja:  A rózsaszín nyuszidat szeretnéd?
Mondja: A rózsaszín nyuszidat vagy a kék mackódat kéred?

Ajánló

Mi legyen benne?
Bébiszitter, nagymama, szomszéd néni?
Hogyan fejlesszük a beszédképességet?

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

A negatív hozzáállás olyan, mint a dohányfüst: betölti a rendelkezésre álló teret és kárt tesz a többiekben is. Ha pedig kinyitod a szobában az ablakot és beengeded a tiszta levegőt, hogy fél perc alatt eltüntesse a büdös füstöt: na, ez a pozitív gondolkodás!

- Vida Ágnes -

A legjobb baba ajándék!