babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

Hozzátáplálás - Új ételek bevezetése

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?
A szoptatás csodálatos dolog a baba és a mama számára! Egyszerű, kényelmes és biztonságos , az anyatejben a baba fejlődéséhez szükséges összes tápanyag megtalálható. Hat hónapos kor után az anyatej már nem elégíti ki önmagában a fejlődő csecsemő tápanyagszükségletét ...
Hozzátáplálás - Új ételek bevezetése

 A szoptatás csodálatos dolog a baba és a mama számára! Egyszerű, kényelmes és biztonságos , az anyatejben a baba fejlődéséhez szükséges összes tápanyag megtalálható. Hat hónapos kor után az anyatej már nem elégíti ki önmagában a fejlődő csecsemő tápanyagszükségletét, de kb. egy éves korig a csecsemő fő tápláléka marad. Az új ételek bevezetése nem a szoptatás helyettesítése vagy befejezése miatt történik, hanem annak kiegészítésére. A WHO kétéves korig javasolja a szoptatást. A hat hónapnál fiatalabb csecsemő emésztőrendszere nem áll készen más táplálék megemésztésére. Az anyatejen és tápszeren kívüli ételeket „szolidoknak” nevezik és ezek bevezetése nem szigorúan kötött, de a fokozatosságra oda kell figyelni! Az első szolidok lehetnek a gyümölcsök, amit gyümölcslé formájában kínálunk, nyersen, esetleg hígítva forraltvízzel, ásványvízzel, frissen, otthon elkészítve.

Első kínálásra a legalkalmasabb az almalé, sárgarépalé egy–két kanállal szoptatás előtt. Székletfogó gyümölcseink az alma, sárgarépa, banán, csipkebogyó. Széklethajtó a sárgabarack, szilva és a sütőtök. Amennyiben szívesen fogadja a baba a gyümölcslevet, pépesített formában is meg lehet próbálni 3-4 nap elteltével, ebben az esetben a szoptatás után adjuk. A gyümölcsöket nem kell ízesíteni /méz, cukor/ és mindig desszertként kínáljuk, ne fő étkezés helyett! A főzelékek egyenként történő bevezetése között 3 – 5 nap teljen el, kis mennyiségben 1-2 kiskanál adagban kínáljunk, és fokozatosan emeljük az adagot. A kezdő ételek olyan zöldségek legyenek, amelyek a tapasztalatok szerint ritkán okoznak allergiát. A főzeléket mézsűrűségűre készítsük el, először a burgonya, sárgarépa, majd a cékla, saláta, sütőtök, szelőtök, gesztenye, brokkoli, kelbimbó, spenót, spárga mindig idénynek megfelelően. A zöldborsót és a zöldbabot mindig passzírozva kell elkészíteni, mert a héja csak így különíthető el. Magas és nehezen emészthető rosttartalma miatt a kelkáposzta, karalábé, karfiol csak nyolc hónapos kor után adható. Az új ízek bevezetése általában a délelőtti, déli órákban történjen, ha nem ízlik, nem fogyasztja szívesen a baba, vagy kóros tünetet (hasfájás, hasmenés, kiütés) észlelünk, semmiképpen ne erőltessük a folytatást.

 Az első legegyszerűbb elkészítési mód a jól megmosott burgonya, majd 200 C sütőben héjastól harminc percig sütve. Ennyi idő alatt, puhára, krémesre sül, könnyű megpucolni, villával jól összenyomni, esetleg egy kicsi anyatejjel hígítani és ezt kapja a baba! A zöldséget mindig alapos mosás után párolással készíthetjük el, saját levében összeturmixolva, pépesítve. Nem sózzuk, nem édesítjük. A leghamarabb adható fűszer a petrezselyem lehet. Nem baj az, ha nekünk nem ízlik az elkészített püré, a babának az anyatej után ez az új íz igazi kihívást jelent. Új ízzel a szoptatás előtt ismertessük meg a babát. Amennyiben az elválasztás a cél, akkor, 2-4 hét alatt váltsunk ki egy szopást. A glutén tartalmú szolidokat négy hónapos kor előtt semmiképp nem, de anyatejes táplálás esetén hat hónapos korban mindenképpen fokozatosan be kell vezetni, lehetőség szerint, amíg a csecsemő szopik, naponta anyatejhez, vagy a gyümölcsléhez, gyümölcshöz keverve lehet adni (búza, árpa, rozs).

A legújabb ismeretek szerint csökkenti a lisztérzékenység, diabetes, és a búzaallergia kockázatát. Nyugodtan szopjon a baba továbbra is, úgy, ahogy ő igényli. A hozzátáplálás elkezdése után természetesen kevesebbet szoktak szopni, de ez nem jelenti azt, hogy kevesebbszer, legalább is eleinte. Elképzelhető, hogy már egy teljes adag főzelék elfogyasztása után, rövid idővel elkezd sírni a baba, ebben az esetben nyugodtan meg lehet szoptatni, elképzelhető, hogy csak szomjas. Nem kell erőltetni semmit, hiszen a cél, hogy minél tovább szopjon. A reggeli és az esti szoptatás maradjon, ameddig csak lehet, akár két éves korig. A jelenlegi ajánlások szerint napi 500 ml anyatejre van szüksége a babának egy éves korában, a többi táplálék a másik 500 g főzelék legyen és pluszban a gyümölcs.

A következő lépés hét hónapos kortól a növényi olaj adása, (100 g püréhez 1 kávéskanál) ajánlott. Ilyekor már ajánlott a gyenge fűszerezés, de ez még mindig ne a só legyen, hanem a zöldfűszerek, petrezselyem, kapor, paradicsom. Az állati fehérjék bevezetése szintén fokozatosan történjen, hiszen ezek idegen fehérjéket jelentenek a babának. A legjobb friss szárnyas hússal kezdeni, ezen belül ajánlott a pulykamell, hiszen a szárnyasok közül ő a „legtisztább” állat. A feltétet főzve, párolva , darálva vagy turmixolva kell a zöldségpüréhez tenni. A hal fontos lenne a baba étrendjében, de napjainkban egyre több allergiás reakcióról számolnak be. Állati fehérje a tojás, de allergiát nagyon gyakran okoz, ezért nagyon óvatosan kezdjük el a babának adni, először a sárgájával kezdünk nyolc hónapos kor körül inkább megfőzve és a pürére ráreszelve, a fehérjét egy éves kor után kezdjük el adni. Amennyiben szívesen fogyasztja a baba ezen püréket, készíthetünk már főzelékeket is, ízesítve, burgonyával sűrítve.

A folyékony pépes étrendet 10 -12 hónapos kortól lehet elkezdeni, ami azt jelenti, hogy a „felnőttes” ízekhez kezdjük hozzá szoktatni a babát. A levest kicsit pépesítjük, ilyen korban már nem baj, ha enyhén sózunk, a főzelékek is lehetnek már ízesebbek, de még mindig pépes formában kínáljuk. Rágásról akkor beszélünk, ha a baba rágófogai kinőttek. Egy éves kor körül már próbálhatunk „rágcsálnivalót” adni, felügyelet mellett pl. főtt sárgarépát, puha zöldségdarabot, banánt, sárgadinnyét, kenyérhéját a baba kezébe. 3 éves kor előtt tilos adni magokat, pl. dió, mogyoró!


Dr. Sántáné Szőnyi Zsuzsanna

Ajánló

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

Kevesebbet agyalni, megérteni, elfogadni, nem elégedetlenkedni, kivárni, megérezni, rálelni, megszerezni, megszeretni, megbecsülni, ha kell, elengedni, újra várni, visszavárni, megölelni, szeretni, sírni utána, sírni vele, élni. (...) Ennyi az Élet. Talán csak ennyi. De ez épp elég.

- Oravecz Nóra -

A legjobb baba ajándék!