babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

A hasfájásról

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?
Az első hetekben majdnem minden újszülöttnek vannak nyűgös, mérges időszakai. Van, aki bizonyos napokon-órákon át rendkívül nyugtalan. Nem tudjuk, voltaképpen mi ennek az oka hogy fejletlen emésztőrendszer okozta zavarról van-e szó ...
A hasfájásról


 Az első hetekben majdnem minden újszülöttnek vannak nyűgös, mérges időszakai. Van, aki bizonyos napokon-órákon át rendkívül nyugtalan. Nem tudjuk, voltaképpen mi ennek az oka, hogy fejletlen emésztőrendszer okozta zavarról van-e szó, vagy a kialakulatlan idegrendszer fokozott ingerlékenységéről, kiegyensúlyozatlanságáról. Semmi komolyabb bajt nem jelent ugyan, és idővel magától elmúlik, ami igaz az igaz, a szülőket alaposan próbára teszi.
A hasfájós csecsemő , kereső mozdulatokat tesz, dühösen rágja az öklét, teljes erőből szopja a cumiját, úgy tesz sokszor, mintha éhes lenne. A szülők nagy része meg is eteti ilyenkor, ezzel sajnos ront a helyzeten. A hasfájós csecsemő lábát felhúzza, kapálózik, élénken rugdalózik, fájdalmas az arckifejezése, esetleg kipirul, verejtékezik, de sáppadság is jelentkezhet.

Próbálkozhatunk ilyenkor például a következőkkel:

- Jól bugyoláljuk be egy meleg, puha takaróba! Sok anya állítja, hogy a nyugtalan, ideges csecsemő jobban érzi magát, ha valami kis helyen alszik: pici gyerekágyban, mózeskosárban.
És a hasfájás elszelel

- Ha van babakocsink vagy bölcsőnk, próbáljuk meg, nem nyugtatja-e meg a tologatás vagy a ringatás. Sok nyugtalan csecsemőnél csodákat művel, ha sétálni viszik, bár ezzel az a baj, hogy újra nyugtalan lesz, amint hazaviszik vagy néha már akkor is, ha hosszabb időre megállunk a kocsival.

- Jó hatással lehet a baba hasának melegítése, simogatása.

- Fektessük oldalra a hátát megtámasztva!

- Fektessük rövid ideig hasra úgy, hogy maradjunk mellette (a bölcsőhalál megelőzése szempontjából ugyanis a hason fektetés nem javasolt , de felügyelet mellett ebben az esetben lehet, hogy hatásos segítség)!

- Ha étkezések után nyugtalankodik, alaposabban büfiztessük, tartsunk rövid szünetet etetés közben, és akkor is emeljük meg, hogy a táplálékkal együtt lenyelt levegő távozhasson!

- Csökkentsük az etetések egyszeri adagjait, és etessük kisebb mennyiségekkel, gyakrabban!

- Ha etetéshez cumisüveget használunk, nézzük meg a cumisüvegen lévő nyílást! A túl nagy lyukú cumin keresztül sok-sok levegőt nyelhet , ami feszíti a hasát .

- Ügyeljünk arra, rendszeresen ürítsen székletet! Hasmenés illetve székrekedés esetén orvosunkkal konzultáljunk!

- Csak a korának, súlyának megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot adjunk gyermekünknek!


A hasfájós baba komolyan próbára teszi a családot. Sokan, sokféle tanácsot adnak a tünetek enyhítésére.
Ha a fentiekben felsorolt praktikák valamelyikétől sem javul az állapot, forduljunk orvosunkhoz !

forrás:

Buncsik Ildiko

Ajánló

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

Kezdem megérteni, hogy az egész élet csak egy játszma, amelyet olyan ügyesen és jól kell megjátszanom, hogy örömöm teljék benne. Ha vesztek, vállat vonok és nevetek, ha pedig nyerek, ugyancsak nevetek. Bárhogy is van, azon leszek, hogy tréfásan fogjam fel a dolgokat.

- Jean Webster -

A legjobb baba ajándék!