babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

A hasfájásról

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?
Az első hetekben majdnem minden újszülöttnek vannak nyűgös, mérges időszakai. Van, aki bizonyos napokon-órákon át rendkívül nyugtalan. Nem tudjuk, voltaképpen mi ennek az oka hogy fejletlen emésztőrendszer okozta zavarról van-e szó ...
A hasfájásról


 Az első hetekben majdnem minden újszülöttnek vannak nyűgös, mérges időszakai. Van, aki bizonyos napokon-órákon át rendkívül nyugtalan. Nem tudjuk, voltaképpen mi ennek az oka, hogy fejletlen emésztőrendszer okozta zavarról van-e szó, vagy a kialakulatlan idegrendszer fokozott ingerlékenységéről, kiegyensúlyozatlanságáról. Semmi komolyabb bajt nem jelent ugyan, és idővel magától elmúlik, ami igaz az igaz, a szülőket alaposan próbára teszi.
A hasfájós csecsemő , kereső mozdulatokat tesz, dühösen rágja az öklét, teljes erőből szopja a cumiját, úgy tesz sokszor, mintha éhes lenne. A szülők nagy része meg is eteti ilyenkor, ezzel sajnos ront a helyzeten. A hasfájós csecsemő lábát felhúzza, kapálózik, élénken rugdalózik, fájdalmas az arckifejezése, esetleg kipirul, verejtékezik, de sáppadság is jelentkezhet.

Próbálkozhatunk ilyenkor például a következőkkel:

- Jól bugyoláljuk be egy meleg, puha takaróba! Sok anya állítja, hogy a nyugtalan, ideges csecsemő jobban érzi magát, ha valami kis helyen alszik: pici gyerekágyban, mózeskosárban.
És a hasfájás elszelel

- Ha van babakocsink vagy bölcsőnk, próbáljuk meg, nem nyugtatja-e meg a tologatás vagy a ringatás. Sok nyugtalan csecsemőnél csodákat művel, ha sétálni viszik, bár ezzel az a baj, hogy újra nyugtalan lesz, amint hazaviszik vagy néha már akkor is, ha hosszabb időre megállunk a kocsival.

- Jó hatással lehet a baba hasának melegítése, simogatása.

- Fektessük oldalra a hátát megtámasztva!

- Fektessük rövid ideig hasra úgy, hogy maradjunk mellette (a bölcsőhalál megelőzése szempontjából ugyanis a hason fektetés nem javasolt , de felügyelet mellett ebben az esetben lehet, hogy hatásos segítség)!

- Ha étkezések után nyugtalankodik, alaposabban büfiztessük, tartsunk rövid szünetet etetés közben, és akkor is emeljük meg, hogy a táplálékkal együtt lenyelt levegő távozhasson!

- Csökkentsük az etetések egyszeri adagjait, és etessük kisebb mennyiségekkel, gyakrabban!

- Ha etetéshez cumisüveget használunk, nézzük meg a cumisüvegen lévő nyílást! A túl nagy lyukú cumin keresztül sok-sok levegőt nyelhet , ami feszíti a hasát .

- Ügyeljünk arra, rendszeresen ürítsen székletet! Hasmenés illetve székrekedés esetén orvosunkkal konzultáljunk!

- Csak a korának, súlyának megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot adjunk gyermekünknek!


A hasfájós baba komolyan próbára teszi a családot. Sokan, sokféle tanácsot adnak a tünetek enyhítésére.
Ha a fentiekben felsorolt praktikák valamelyikétől sem javul az állapot, forduljunk orvosunkhoz !

forrás:

Buncsik Ildiko

Ajánló

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

Mert mi más értelme lenne az életnek? Hozd ki azt, ami benned van, ne rejtegesd, szeresd, vállald fel, dolgozz rajta, mutasd meg. Idővel megéri majd.

- Oravecz Nóra -

A legjobb baba ajándék!