babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

Hasfájás az első hetekben

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?
A legtöbb szakkönyv szerint az újszülött csak eszik és alszik az első pár hétben, éppen ezért az anyukák többsége nagyjából erre is számít. Vannak azonban babák, akik nem csak esznek és alszanak, hanem a fennmaradó időt sírással töltik, sok fejtörést okozva ezzel a családnak.

Hasfájás az első hetekben - Van megoldás?


 A legtöbb szakkönyv szerint az újszülött csak eszik és alszik az első pár hétben, éppen ezért az anyukák többsége nagyjából erre is számít. Vannak azonban babák, akik nem csak esznek és alszanak, hanem a fennmaradó időt sírással töltik, sok fejtörést okozva ezzel a családnak.

 

A sok sírást okozhatja egyszerű alkalmazkodási zavar: a kicsi számára az állandó hőmérsékletű anyaméh után a “külvilág” éles fényei, zajai, a mozgások zavarhatják, kiszolgáltatottnak és emiatt feszültnek érezheti magát, ezért sírdogálhat többet a kelleténél. Gyakran emellé még egy másik kellemetlenség is társul: míg az anyaméhben a kicsit a köldökzsinóron át a méhlepény táplálta, most magának kell megszereznie a táplálékát és az emésztőrendszere is megváltozik, és ez bizony hasfájáshoz vezet.


Mi okozhat a születés utáni 6 hétben hasfájást?

1. Az anyatej összetétele

Ha az anya puffasztó ételeket eszik, tejet iszik, sok tejterméket fogyaszt, túlságosan fűszeres ételeket eszik, ezek az anyatejbe átkerülve érzékenységet okozhatnak a babánál. A szoptatás elején nem kell mindenáron szigorú diétát tartani, de hasfájás esetén meg kell nézni, mit eszel és egyenként megpróbálni elhagyni a problémásnak tűnő ételeket.

2. Levegőt nyel a baba

Szoptatás közben a baba levegőt nyel , ami légbuborék formájában feszíti a hasfalat , bélgörcsöket okoz. Ez általában ilyen kis korban még zavarja a babát, szokatlan a számára, később megszokja, legkésőbb 3 hónapos kor után ez már nem zavarja őt, nem érzi fájdalmasnak, erre szokták tévesen azt mondani, hogy “elmúlt a hasfájása”, holott az ok nem szűnik meg, csak éppen már nem zavarja a babát, illetve az emésztőrendszere is sokat fejlődik erre a korra. A levegő nyelésen segíthet, ha szopi után alaposan megbüfizteted úgy, hogy a válladra veszed, a két karja hátadra lóg és a válladon van a pocakja, te pedig sétálsz vele, így a vállad mozgása segít a légbuborékok távozásában.

3. Nehezen kakil a baba

Az anyatej rosttartalma kicsi, ami székelési nehézségeket okozhat a babánál, ilyenkor a baba általában a szoptatás megkezdése után nyomni kezd, erőlködik, abbahagyja a szopizást és sírni kezd. Ilyenkor segíthet, ha hanyatt fekteted és a két térdét a pocakjához felhúzva lassan kifelé körözteted, ez segíti a bélmozgást , a szelek és a széklet távozását is.

4. Egy kakukktojás: Túletetés

Gyakran tanácsolják hasfájás esetén az anyukának, hogy etessen ritkábban, vagy határozott időközönként, hogy “ne keveredjen az megemésztett és a még emésztetlen anyatej”, azonban a valóságban a hasfájásnak nem oka a kétféle anyatej összekeveredése. A baba számára az anyatej természetes étel és ital, nyugodtan lehet igény szerint, akár másfél óránként is etetni az újszülöttet, ha úgy kéri – idővel az anya is egyre rutinosabb lesz és észreveszi, ha a baba nem éhes, hanem más miatt sír és a baba is egyre nyugodtabb lesz majd.

A túlságosan ritka , időre etetés még ronthat is a hasfájáson: a baba túlságosan mohón kezd enni, ezért levegőt nyel, és ettől még jobban fáj a hasa.

5. Tápszer?

Tápszeres baba esetén (akár pótlásként, akár anyatej helyett kap tápszert a baba), hasfájásnál több tényező is felmerülhet:

1) Le kell cserélni a tápszert: ha nem HA tápszer, akkor felmerülhet a tejérzékenység gyanúja, ezért speciálisan tejfehérje-érzékeny babák számára készített tápszerre lehet váltani, de az is lehet, hogy más márkára kevésbé érzékeny a baba , vagy ha nagyon bukós, akkor AR tápszerre van szüksége.

2) A cumisüveget nem megfelelően szopizza , nem képződik megfelelő vákuum, ezért túl sok levegőt nyel a kicsi. De gondot okozhat az is, ha túl nagy a lyuk a cumisüvegen (túl gyorsan eszik a baba ) vagy ha túl kicsi (túl sokat kell dolgoznia az ételért, és közben sok levegőt nyel)

6. Szoptatós tea

Az anyukák tejszaporításra gyakran isznak szoptatós teát , amik édeskömény és ánizs tartalmúak. Mindkét hatóanyag okozhat érzékenységet a babánál, ezért ha hasfájást tapasztalsz, érdemes másik szoptatós teára váltani, vagy homeopátiás szert alkalmazni tejszaporításra .

Mit lehet adni az első hetekben a hasfájásra?

Az 1 hónapos kor előtt jelentkező hasfájás oka gyakran a levegőnyelés, amire olyan szert kell adni, ami segít a pici pocakjából a légbuborékot eltávolítani. A baba beleiben a gázok sok kis buborék formájában vannak jelen, ezeket a szer egy nagy buborékká alakítja és segít a szelekkel együtt távozniuk.

Erre a célra többféle praktikát szoktak bevetni az anyukák. A különféle teák (Mecsek baby, édeskömény-tea) hátránya, hogy az édeskömény tartalmuk miatt a babánál érzékenységet és további hasfájást okozhatnak, valamint a teáztatás elveheti a kicsi étvágyát, éppen ezért célszerűbb különféle hasfájásra való szerekkel próbálkozni .
 
 Forrás: a cikk szerzője Vida Ágnes babapszichológus

Ajánló

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

Ha van egy álmod, megvalósíthatod, senki sem fog vissza. (...) Te döntöd el, hogy a saját korlátaid meddig terjednek, és hogy melyiket mikor döntöd le. Ha törődsz a belső békéddel, lassan azt veszed észre, hogy már nincsenek gátak, csak te vagy és a vágyaid, amelyek sorra megvalósultak.

- Oravecz Nóra -

A legjobb baba ajándék!