babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

Miért sír a baba?

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?
Újszülött- és koracsecseő korban a sírás az egyetlen olyan eszköz, amivel a baba kellemetlen közérzetét, fájdalmát jelezni tudja. A szülők eleinte nem tudják, mi lehet a sírás oka, de az idő előre haladtával kitapasztalják, és megtanulják, mikor milyen szükséglete lehet a babának.
Miért sír a baba?

Újszülött- és koracsecsemő korban a sírás az egyetlen olyan eszköz, amivel a baba kellemetlen közérzetét, fájdalmát jelezni tudja. A szülők eleinte nem tudják, mi lehet a sírás oka, de az idő előre haladtával kitapasztalják, és megtanulják, mikor milyen szükséglete, vagy baja lehet a babának.

Sírhat azért, mert tele van a pelenkája, melege van, fázik, kényelmetlen testhelyzetben van, túl sötét van, fél, túl nagy a csend, zaj van, kényelmetlen a fekvő helye, nem a megszokott helyén fekszik, szoros valamelyik ruhadarab, éhes, szomjas, orrdugulás miatt nehezen kap levegőt, egyszerűen csak anyukája közelségére vágyik, vagy fáj valamije.

 Ha a baba fájdalom miatt sír, általában anyukája karjaiban sem nyugszik meg.

Csecsemőkorban a fájdalmat okozó sírások 90 %-át a puffadás okozta hasfájás a felelős. Ennek a típusú hasfájásnak jellegzetes tünetei vannak. A baba kezeit erősen ökölbe szorítja, lábait görcsösen hasához felhúzza, arca egészen kivörösödik, mert erőlködve közben has préssel próbál megszabadulni a fájdalmat okozó gázoktól.

A csecsemőkori puffadás okozta hasfájás olyan gyakori, hogy inkább az a furcsa, ha valamelyik babánál ez nem tapasztalható. Leggyakrabban 1 hetes kortól 3 hónapos korig jellemző, de vannak olyan babák, akiknél akár 6 hónapos korig is tarthat.

A csecsemőkori has puffadás okai.

Puffadást okozhat a baba emésztő rendszerének éretlensége

Magzati korban mind a folyadékhoz, mind a tápanyagokhoz éren keresztül, feldolgozott, méregtelenített, mikroelemeire bontott formában jutott a baba, és mindig csak annyit vett fel a szervezete, amennyire pontosan szüksége volt, emésztő rendszerét megkerülve. Gyomor- béltraktusába is csak minimális salak anyag jutott, a magzatvíz nyelése kapcsán, de ez az emésztő rendszer számára egyáltalán nem megterhelő.

Születés után, már szájon keresztül kapja a baba a táplálékot, folyadékot, így emésztő rendszere ettől kezdve aktívvá válik. Emésztő enzimei és az emésztésben szerepet játszó jótékony bélbaktériumok termelődni kezdenek, beindul a gyomor és bél perisztaltika. Ezen kívül a táplálék mennyisége, és minősége, valamint a táplálás gyakorisága is befolyásolja az emésztését, és azt, hogy fog fájni a baba hasa, vagy nem.


Puffadást okozhat a szoptató anyuka táplálkozása

Egy egészséges csecsemő bélrendszeréből a tápanyagok felszívódása nagyon jó, így a szoptató anyuka táplálkozására is érzékenyen reagálhat a baba. Megfigyelhető, ha a mama puffasztó ételeket eszik, a baba is hasfájósabb lesz, nála is megfigyelhető a fokozott gázképződés.

Mik azok a puffasztó ételek? Általában a növényi, és azok közül is a magas cellullóz tartalmú ételek okoznak puffadást. A növényi eredetű tápanyagokat nehezebben, és hosszabb ideig emészti a szervezet, ugyanis sejtjei sejtfallal vannak körülvéve, sok összetett, nehezen emészthető szénhidrátot, azaz keményítőt, és sok emészthetetlen, és felszívódásra képtelen rostot, vagyis cellulózt tartalmaznak. A szoptatás első három hónapjában a babára való tekintettel ezeket a nehezen emészthető alapanyagokat tartalmazó ételeket korlátozott mennyiségben célszerű fogyasztani. Ezek elkészítési módjára is érdemes oda figyelni (pl. javaslott a paprikát, a paradicsomot, az uborkát, az almát stb. meghámozni, a borsót lepasszírozni, héjától megfosztottan krémlevesként fogyasztani, a hüvelyesek első főzőlevét leönteni stb.)

Puffasztó növényi élelmiszerek: káposzta, kelkáposzta, savanyított káposzta, karfiol, karalábé, brokkoli, gomba, paprika, uborka, hagyma, retek, körte, alma, szilva, bab, zöldbab, zöldborsó, sárgaborsó, lencse stb.

Normál adagban fogyasztva nem okoz puffadást: salátafélék, paraj, sóska, burgonya, sárgarépa, zeller, paradicsom (héj nélkül), főzötök, cukkini, padlizsán, citrusfélék, stb.


Puffadást okozhat, ha a baba mohón eszik

Feszítő gáz okozta hasfájást okozhat a mohó evés is, amikor a baba evés közben rengeteg levegőt nyel. Ez először a gyomorban okozhat feszülést, és fájdalmat, mindaddig, amíg büfivel el nem távozik onnan. Ha viszont nem sikerül evés közben vagy után büfizni, a baba gyomorból a levegő a belek felé tovább halad, ott okozva tovább hasfájást.

Puffadást okozhat a baba emésztése

Ha a baba ügyesen, nyugodtan szopik, és nem nyel sok levegőt, vagy ha ügyesen büfizik, még akkor is jelentkezhet a feszítő gáz okozta hasfájás, mert a belekben az emésztés folyamán részben a táplálék erjedéséből adódóan, részben pedig az emésztésben szerepet játszó jótékony baktériumok elpusztulása miatti rohadás kapcsán lesz a belekben olyan sok gáz, hogy annak falát feszítve fájdalmat okoz.


Puffadást okozhat, ha a baba a kelleténél többet eszik

Fokozott gázképződés lehet a belekben akkor is, ha a baba a kelleténél többet eszik. (Csecsemő napi anyatej szükséglete 150ml/testsúly kg. Egy 3500 g-os csecsemő esetén 150 ml x 3,5 = 525 ml. Ha naponta 6x szopik a baba, a napi mennyiséget 6-tal elosztva kb. 90 ml anyatejet kellene alkalmanként ennie. Ennek ellenére, gyakran előfordul, hogy alkalmanként 120-150ml anyatejet is megeszik a baba.). Ilyenkor a nagyobb tej mennyiség erjedéséből is több gáz képződik, és több emésztésben szerepet játszó baktérium képződik bélrendszerében, ami az emésztés befejeztével el is pusztul, és annak rohadása is több gázt képez a belekben. A kelleténél több étel azzal is okozhat hasfájást, hogy a gyomrot túltelíti, és annak feszülése is okozhat fájdalmat, úgy, mint amikor egy felnőtt ember is úgymond pukkadásig tele eszi magát.

Puffadást okozhat a gyakori evés

Az is okozhat hasfájást, ha túl gyakran van etetve a baba. Célszerű 2-3 órának eltelni az etetések között, hogy a gyomor teljesen megeméssze az anyatejet, és kiürüljön, befogadva az újabb adag ételt. Evések közt inkább csak vizet, vagy néhány korty híg anyatejet kapjon a baba, ami a szomját oltja, emészteni nem (vagy szinte nem) kell, így nem fokozza a puffadást, de a következő etetésig kielégíti a baba igényeit.


Puffadást okozhat az orrdugulás


Ha a baba orra eldugult, nem tiszta és akadálytalanul átjárható a légút rendszere, szopizáskor gyakran lejöhet a mellről levegőt venni. Így minden egyes újra kezdésnél levegőt nyel. Ezért fontos szoptatás előtt meggyőződni arról, hogy tiszta e az orrjárat, mert ha nem, szopizás előtt orrszívást kell végezni.

 
Puffadást okozhat, ha kevés a tejcukor bontó enzim

A fokozott gázképződésben szerepet játszhat az is, hogy a tejcukor bontó enzim nem elegendő. Az élet folyamán, csecsemő korban van belőle a legtöbb, és kb. 3 éves korig ugyanolyan szinten is marad. 3 év után egyre kevesebb termelődik belőle, és végül felnőtt korban nagyon alacsony szintre csökken, majd az élet végéig ilyen alacsony szinten is marad. Habár csecsemő korban a legmagasabb a tejcukorbontó enzim (laktóz) szint mégis, mivel újszülött és kora csecsemő korban kezd termelődni, ebben a periódusban olyan alacsony szinten van, mint felnőtt korban. 3 hónapos korban éri el a maximumot, ami 3 éves korig ugyan ezen a szinten marad. Ennek tudható be az a tapasztalati tény, hogy a csecsemő kori puffadás okozta hasfájás 3 hónapos kortól általában megszünik.

Puffadást okozhat a sok sírás


Azoknál a babáknál is kialakulhat kólika, akiknek megfelelő mennyiségű emésztő enzime van, a bélbaktériumok is megfelelő számban biztosítják a kiegyensúlyozott emésztést, érett az emésztő rendszere, betöltötte a 3-4 hónapot, de érzelmileg instabil, gyakran igényelné az emberi közelséget, és nem kap vigasztalást ezért nagyon sokat sír. A sok sírás miatt sok levegőt nyel, ami tovább halad a belek felé, így kialakul a puffadás, és hasa fájni fog.

 

A csecsemőkori puffadás, ami habár egészségre ártalmatlan fiziológiás jelenség, kezeletlen esetben mégis számos probléma gyökere lehet.


Kellemetlen következmények a babára nézve:

- A fájdalomtól sokat síró baba, keveset alszik, fáradt és erőtlen lesz a szopizáshoz is, és akár a súlya is csökkenhet.

- A sok sírástól sok levegőt nyelhet a baba, aminek következtében még több levegő kerülhet az emésztő rendszerébe, okozva ezzel nagyobb fájdalmat, és nyugtalanságot.

- A nyugtalanság miatt nem lesz türelme az evéshez sem, mert feszeng, pocakját telítettnek érezheti. Gyakran ez lehet az oka annak, hogy az emlőt is elutasítja. Végül annyira kiéhezteti magát, hogy egy görcsöktől mentes időszakban, mikor végre nyugodtan ehetne, a sok feszengés és sírás annyira kimeríti, hogy rövid mohó, vagy éppen erőtlen szopizás után hamar elalszik az emlőn. Ennek a család örülhet, mert végre csend és nyugalom, de az evés utáni szükséges büfizés is gyakran elmarad. Ez, pedig újabb hasfájásra adhat okot. A pociban rekedt levegő miatt a baba néhány perc csendes alvás után mosolygás helyett újabb görcsös fájdalmas sírással ébredhet.
 

Kellemetlen következmények a szülőkre és más családtagokra nézve:- A csillapíthatatlan sírást a szülők gyakran próbálják mindenféle módszerrel csillapítani. Leggyakrabban ölbe veszik és ringatják, de a baba tovább sír, mert a fájdalma nem szünik. Ahhoz, hogy fájdalma megszünjön, előbb az azt kiváltó okot kellene megszüntetni. Gyakran próbálkoznak időigényes, esetleg fárasztó módszerekkel (pl. torna, masszázs, ami még bonyolíthatja a problémát azzal, hogy a nem megfelelően végzett mozdulatokkal a gázokat a belek még távolabbi szakaszába juttathatják. Minden módszer kipróbálása előtt ki kell kérni a védőnő, és a kezelőorvos tanácsát!). A külső segítség gyakran körülményes, és hatása csak később hozhat eredményt, esetleg hatása rövidebb ideig tarthat, több türelmet és odafigyelést kíván meg, mint például a szájon át adható segítség.

- A baba csillapíthatatlan, véget nem érőnek tűnő sírásától mindenki fáradt, kialvatlan lesz. Gyakran az anya önbizalma is megrendül, tehetetlennek, rossz anyának érzi magát.

- Az anyai önbizalom csökkenése, és fáradtság miatt az anya étvágya is csökkenhet, majd végül anyatej mennyisége is kevesebb lehet.

- Mivel a baba a sok sírás miatt nem szopizik hatékonyan, az emlőt nem üríti ki megfelelően. Így szopizás után az anyának még ki kell fejnie az emlőben maradt tejet, mert ha nem történik meg a kiürítés, a pangó tejtől az emlő begyulladhat, ezzel fájdalmas órákat okozva az anyának.


forrás:

Debreceni Krisztina

Ajánló

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

Csak egy dolgod van az életben: azt csinálni, amiben hiszel. Ha erre képes vagy, kitartóan, határozottan, nem feladva, akkor nem lesz gond. (...) Akinek menni kell és megy, az nem néz oldalra, csak az utat figyeli, mert megtanulta, hogy csak az számít.

- Oravecz Nóra -

A legjobb baba ajándék!