babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

Homeomami: amikor a gyerek szorong

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?
Egy statisztika szerint a gyerekek több mint kétharmada szenvedett már a zaklatás valamilyen formájától iskolában, óvodában. Lelki szemünk előtt rögtön megjelenik a tipikus rosszgyerek, nagydarab, tüskehajú, hangos, verekedős, kezében fakarddal, vagy traktorral.
Egy statisztika szerint a gyerekek több mint kétharmada szenvedett már a zaklatás valamilyen formájától iskolában, óvodában. Lelki szemünk előtt rögtön megjelenik a tipikus rosszgyerek, nagydarab, tüskehajú, hangos, verekedős, kezében fakarddal, vagy traktorral. A valóságban azonban ez nem mindig ilyen egyszerű. Sok, otthon szorongó, elnyomott kisgyerek válik az iskolában mások mumusává.A zaklatás eszközei is változtak, sokkal több az agresszió és testi bántalmazás. Érdekes, hogy a bántalmazás általában úgy kezdődik, hogy a gyerek, akit csúfolnak, üti meg a csúfolódót először. A bántalmazó és az áldozat közös tulajdonsága azonban általában az önbizalom hiánya.

 

Honnan tudhatom, hogy zaklatják a gyerekemet?


A csúfolás, kiközösítés, testi bántalmazás miatt a kicsi nem akar közösségbe menni. Lehet. hogy nem tudja, vagy meri elmondani a valódi problémát, de szorong, éjjel rosszat álmodik, próbál minél kevésbé feltűnő lenni, esetleg bepisil éjjel, vagy sorozatosan betegségeket produkál. Ha csúfolják, változtatni akar a külsején ( „nem tüntethetjük el a szeplőimet, mama?”) Ez a bántalmazásból fakadó stressz – gyermekeknél. Kicsiknél mesél a rajz. Megjelennek a védő szimbólumok, az óriás nyuszi, a hatalmas virág, a sötét színek.


Egyéb jelek, amelyekre érdemes figyelni:

  • szakadt ruha, hiányzó felszerelés
  • nem a szokott úton jön haza
  • romlik a teljesítménye
  • változik a kedélyállapota
  • ijesztő filmeket néz, a halálról kérdezget
  • agresszív
  • nincsenek barátai

Mit tehetek?

 

Kislányoknál gyakori a kiközösítés, a „nem vagy a barátnőm” állapot, ami az érzékenyebbeket nagyon megviseli. Ilyenkor biztassuk, hogy keressen másik barátnőt, alakítson társaságot magának. Saját tapasztalat, hogy a lánytársaságok hangadói sokszor félnek attól, hogy egyedül maradnak, ezért gyűjtenek udvartartást maguk köré. A tanító segíthet, például tanulópárok szervezésével, de mi is csinálhatunk otthon vonzó programot a kislányoknak. (pl. muffinsütés) Erőszakos kisfiúknál néha nehéz a szülővel beszélni, gyakran az a válasz, hogy jéé, pedig otthon milyen jó gyerek…

Ha gyermekünk nagyon félénk, nehezen oldódik, érdemes gyengéd homeopátiás szerekkel segíteni, hogy személyisége optimális irányba fejlődhessen.

Keressünk neki önbizalom-építő elfoglaltságot, sikerélményt olyan területen, ahol tehetséges. Egy pici, szemüveges kislány is lehet fantasztikus táncos, vagy énekelhet csodásan, ha kiderül, a lányok ezért tisztelni fogják. Magyarázzuk el, hogy a zaklatónak nem vele van baja, hanem a világgal, vagy önmagával. Esetleg otthon válnak a szülők, vagy testvére született…

 

Zaklatás, a rosszgyerek szemszögéből

 

Lehet, hogy olyan családból jön, ahol természetes a hangos kiabálás. Ehhez szokott. Az is elképzelhető, hogy szorong egy otthoni helyzet miatt, vagy szülei problémáit jeleníti meg.

 

Mit tegyünk, ha a mi gyerekünk verekedős?

 

Nézzük meg, hogy kivel barátkozik. Foglalkozzunk vele, beszélgessünk sokat. Állítsunk fel szabályokat, és ne tűrjük az agresszív viselkedést. Természetesen a megoldás nem az, hogy jól elverjük… Nézzük meg, mivel játszik, milyen filmeket néz… Kössük le fölös energiáit sporttal. Vigyük el olyan emberek közé, akik fogyatékkal élnek. Ha a probléma nagyon komoly, keressük terapeuta és homeopata orvos segítségét. Nem utolsósorban, nem mi vagyunk túlterheltek, idegesek?

 

Gyakori homeopátiás szerek szorongó gyerekeknek:

 

Phosphorus – éjjel nem alszik, fél, rémeket lát. Nyíltszívű, empatikus gyerekek. Köhécselhet, vagy könnyen hányhat aggodalmában. Pirulós. Egy jó beszélgetés, vagy egy hátmasszírozás nyugtatja.

Pulsatilla - a kökörcsinből készült szer olyan gyerekeknek való, akik állandó pozitív visszajelzést igényelnek. Nem szeretnek egyedül lenni, de a zsúfolt levegőtlen tanteremben is rosszul érzik magukat. Sírósak, gyerekesek.

Gelsemium - a gyerek szinte béna a félelemtől minden megmérettetés előtt. Fáj a feje, és hasmenése is lehet. Nehéznek érzi a szemhéját, és fél, hogy hirtelen megáll a szíve..

Ignatia - gombóc van a torkában, sóhajtozik. Olyan gyerekeknek jó, akiket sokat csúfolnak. Gyomorgörcsöket és éles, szúró fejfájást (mint egy szög) produkálhatnak. Gyakran váratlanul sírásban, vagy nevetésben törnek ki.

Kalium phosphoricum -nem tud éjjel aludni a mentális fáradtságtól. Összerezzen, ha váratlan zajokat hall. Fáj a háta. Az evés és a meleg nyugtatja.

Arnica montana - magas potenciában olyan gyerekeknek, akik állandóan áldozatok.

 

Ajánló

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

A negatív hozzáállás olyan, mint a dohányfüst: betölti a rendelkezésre álló teret és kárt tesz a többiekben is. Ha pedig kinyitod a szobában az ablakot és beengeded a tiszta levegőt, hogy fél perc alatt eltüntesse a büdös füstöt: na, ez a pozitív gondolkodás!

- Vida Ágnes -

A legjobb baba ajándék!