babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

Lázas kisbaba kezelése

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?
Ha kisbabánk van, a betegségek egyik első, riasztó jele, ha belázasodik. Az anyai kéz már a simogatásból érzi, ha a baba kis teste meleg. Mindig mérjük meg a kicsi lázát – a kezelés, a láz okának kiderítése szempontjából nem mindegy, mennyi volt az érték!
Ha kisbabánk van, a betegségek egyik első, riasztó jele, ha belázasodik. Az anyai kéz már a simogatásból érzi, ha a baba kis teste meleg. Mindig mérjük meg a kicsi lázát – a kezelés, a láz okának kiderítése szempontjából nem mindegy, mennyi volt az érték!Kisbabánál még mindig a leggyakoribb, hogy végbélben mérünk lázat – az itt mért hőmérséklet értékéből 0,5 °C-ot le kell vonni a reális értékeléshez. 38 °C felett beszélünk valódi lázról. Egyre elterjedtebbek a divatos, modern fül- és egyéb hőmérők – fontos, hogy meggyőződjünk ezek megbízhatóságáról.

Tudni kell, hogy a láz nem betegség, csupán tünet – jelzi, ha valami nincs rendben a baba szervezetével. Lehet, hogy csak egyszerűen melege van, kevés folyadékot fogyasztott, de leggyakrabban betegség jelzése is.


Kisbabáknál, bár a láznak megvan a maga haszna, korán el kell kezdeni a lázcsillapítást, mert szenvednek tőle, megviseli szervezetüket, főleg keringésüket – és sajnos fennáll a lázgörcs relatíve magas veszélye is. 38 C-tól már mindenképp csillapítsuk a testhőmérsékletet.


Kétféle lázcsillapítási módszer ismeretes, a fizikális és a gyógyszeres, amiket mindig együtt alkalmazzunk. A kémiai szerek mellett használhatunk homeopátiás lázcsillapító gyógyszereket is. Ehhez jó tünetmegfigyelőnek kell lenni, hiszen ezek nem univerzálisan ható szerek, hanem a láz kísérő tüneteit megfigyelve alkalmazhatjuk őket – fizikális lázcsillapítással és a hagyományos szerekkel együtt is.


HOMEOPÁTIÁS SZEREK


ACONITUM 15 CH
: hirtelen, főleg éjjel kiugró, nagyon magas láz esetén adható. A szív nagyon hevesen ver, az arc kipirult, száraz, és forró, verejtékezés még nincs! A baba nyugtalan, nagyon szomjas. Gyakran hideg, nedves időben történő megfázás a betegség oka.


BELLADONNA 15 CH
: hirtelen és gyorsan magasra szökő lázról van szó, a baba arca kipirult, végtagjai hűvösek lehetnek, de verejtékezik. A pupilla nagyon tág és fényes, a szem kipirult. Erős ingerlékenység kíséri, a fény és a zaj is zavaró a kicsinek.


GELSEMIUM 15 CH:
magas láz mellett kipirult arc és verejtékezés áll fenn, a baba erőtlen, kedvetlen, szeme inkább csukva van, és nem szomjas.


APIS MELLIFICA 15 CH
– aránylag magas láz, ahol valamilyen éles jellegű fájdalom miatt a baba élesen sírhat, nem szomjas.


FERRUM PHOSPHORICUM 9 CH
– alacsonyabb láz, inkább hőemelkedés, a baba orcái rózsaszínűek, de arca fehér, gyenge, erőtlen és kimerült lehet.


Csecsemők esetében nagyon fontos a gyakori hőmérsékletmérés, szoros megfigyelés. A legkisebb kétség, gyanú esetén is kérjük az orvos segítségét, illetve ha nem javul gyorsan a kicsi állapota. Magas láz melletti hányás, merev tarkó, furcsa viselkedés vagy sírás esetén azonnal kórházba kell vinni a picit!


Dr. Németh Zsuzsa
Gyerekgyógyász, homeopátiás orvos


Ajánló

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

Kezdem megérteni, hogy az egész élet csak egy játszma, amelyet olyan ügyesen és jól kell megjátszanom, hogy örömöm teljék benne. Ha vesztek, vállat vonok és nevetek, ha pedig nyerek, ugyancsak nevetek. Bárhogy is van, azon leszek, hogy tréfásan fogjam fel a dolgokat.

- Jean Webster -

A legjobb baba ajándék!