babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

Lázas kisbaba kezelése

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?
Ha kisbabánk van, a betegségek egyik első, riasztó jele, ha belázasodik. Az anyai kéz már a simogatásból érzi, ha a baba kis teste meleg. Mindig mérjük meg a kicsi lázát – a kezelés, a láz okának kiderítése szempontjából nem mindegy, mennyi volt az érték!
Ha kisbabánk van, a betegségek egyik első, riasztó jele, ha belázasodik. Az anyai kéz már a simogatásból érzi, ha a baba kis teste meleg. Mindig mérjük meg a kicsi lázát – a kezelés, a láz okának kiderítése szempontjából nem mindegy, mennyi volt az érték!Kisbabánál még mindig a leggyakoribb, hogy végbélben mérünk lázat – az itt mért hőmérséklet értékéből 0,5 °C-ot le kell vonni a reális értékeléshez. 38 °C felett beszélünk valódi lázról. Egyre elterjedtebbek a divatos, modern fül- és egyéb hőmérők – fontos, hogy meggyőződjünk ezek megbízhatóságáról.

Tudni kell, hogy a láz nem betegség, csupán tünet – jelzi, ha valami nincs rendben a baba szervezetével. Lehet, hogy csak egyszerűen melege van, kevés folyadékot fogyasztott, de leggyakrabban betegség jelzése is.


Kisbabáknál, bár a láznak megvan a maga haszna, korán el kell kezdeni a lázcsillapítást, mert szenvednek tőle, megviseli szervezetüket, főleg keringésüket – és sajnos fennáll a lázgörcs relatíve magas veszélye is. 38 C-tól már mindenképp csillapítsuk a testhőmérsékletet.


Kétféle lázcsillapítási módszer ismeretes, a fizikális és a gyógyszeres, amiket mindig együtt alkalmazzunk. A kémiai szerek mellett használhatunk homeopátiás lázcsillapító gyógyszereket is. Ehhez jó tünetmegfigyelőnek kell lenni, hiszen ezek nem univerzálisan ható szerek, hanem a láz kísérő tüneteit megfigyelve alkalmazhatjuk őket – fizikális lázcsillapítással és a hagyományos szerekkel együtt is.


HOMEOPÁTIÁS SZEREK


ACONITUM 15 CH
: hirtelen, főleg éjjel kiugró, nagyon magas láz esetén adható. A szív nagyon hevesen ver, az arc kipirult, száraz, és forró, verejtékezés még nincs! A baba nyugtalan, nagyon szomjas. Gyakran hideg, nedves időben történő megfázás a betegség oka.


BELLADONNA 15 CH
: hirtelen és gyorsan magasra szökő lázról van szó, a baba arca kipirult, végtagjai hűvösek lehetnek, de verejtékezik. A pupilla nagyon tág és fényes, a szem kipirult. Erős ingerlékenység kíséri, a fény és a zaj is zavaró a kicsinek.


GELSEMIUM 15 CH:
magas láz mellett kipirult arc és verejtékezés áll fenn, a baba erőtlen, kedvetlen, szeme inkább csukva van, és nem szomjas.


APIS MELLIFICA 15 CH
– aránylag magas láz, ahol valamilyen éles jellegű fájdalom miatt a baba élesen sírhat, nem szomjas.


FERRUM PHOSPHORICUM 9 CH
– alacsonyabb láz, inkább hőemelkedés, a baba orcái rózsaszínűek, de arca fehér, gyenge, erőtlen és kimerült lehet.


Csecsemők esetében nagyon fontos a gyakori hőmérsékletmérés, szoros megfigyelés. A legkisebb kétség, gyanú esetén is kérjük az orvos segítségét, illetve ha nem javul gyorsan a kicsi állapota. Magas láz melletti hányás, merev tarkó, furcsa viselkedés vagy sírás esetén azonnal kórházba kell vinni a picit!


Dr. Németh Zsuzsa
Gyerekgyógyász, homeopátiás orvos


Ajánló

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

A szürkeség időszakos, ha sokat teszel azért, amiben hiszel, az majd kiszínezi, eltünteti a fájdalmakat. De eleget kell tenni érte, mert a csodákat csak az kaphatja meg, aki hisz benne, és bízik abban, hogy megérdemli, hogy lesz majd olyan nap, amikor úgy ébred fel, hogy végre nem érzi magát kívülállónak.

- Oravecz Nóra -

A legjobb baba ajándék!