babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

Homeomami: Álommanó nem ér rá ...

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?
Mindenkinek más az alvásigénye. Azt azonban már a kínvallatásoknál is tudták, hogy alvás nélkül hamar kikészülünk. Már két nap nem alvás után is hallucinál az ember, bár állítólag a delfinek hetekig is bírják.
Mindenkinek más az alvásigénye. Azt azonban már a kínvallatásoknál is tudták, hogy alvás nélkül hamar kikészülünk. Már két nap nem alvás után is hallucinál az ember, bár állítólag a delfinek hetekig is bírják.Mi történik velünk alvás alatt, amitől másnap frissek és kipihentek vagyunk?


A tudomány, mint sok más dologban, itt sem ad konkrét választ arra, miért fekszünk életünk egyharmad részében. Több teória létezik. Az egyik szerint a test kicseréli az elhalt sejteket alvás alatt. Az agy súlya a testsúly mintegy két százaléka, de éber, nyugalmi állapotban az energia 20%-át fogyasztja el. Elég okos dolog néha kikapcsolni. Mondjuk, ilyenkor dolgozhat a májunk.

A másik magyarázat, hogy agyunk „SAVE" üzemmódba kerül, pihen. Amíg egy része kikapcsol, a másik éberen reagál a zajokra, ami valószínűleg azért van, hogy az állatok gyorsan menekülhessenek, veszély esetén. És az agy szelektál is a zajok között. Akinek gyereke van, tudja, hogy a baba sírására az a szülő is felébred, aki egyébként dörgés és villámcsapás alatt is nyugodtan alszik. Arról is több feltételezés létezik, hogy az alvás állapotát mi váltja ki. Lehet, hogy az agy oxigénellátása csökken, elképzelhető, hogy bizonyos kémiai anyagok felszabadulása altató hatású, de egyes feltételezések szerint egyszerű ingerválaszról van szó.


A legtöbb embernek 7-8 óra alvásra van szüksége. Sajnos az alvászavar egyre gyakoribb probléma. A népesség mintegy 22 százaléka mondhatja el magáról, hogy zavartalanul, jól alszik. Egy-két nyugtalanul töltött éjszaka nem számít alvászavarnak, ha azonban hosszú ideje, rendszeresen fennáll a probléma, a kialvatlanság testi és lelki tünetekhez vezethet.


Mivel segíthetünk?


Az elalvás első élettani fázis állítólag az, hogy a test lehűl, azaz a perifériára, a kezekbe és a lábakba irányítja a vért. Állítólag gyorsabban el lehet aludni, ha elképzelünk egy égő, meleg dolgot a kezünkben, mert felgyorsítja a folyamatot.

Lehet, hogy hamarabb elalszunk egy pohár (vagy kettő) alkohol után, viszont rövidebb, és kevésbé mély az alvás.

Állítólag egy kutatás kimutatta, hogy Bach Goldberg variációja a legjobb zene az álmatlanságra. Az álmatlanság gyógyszermellékhatás is lehet. (antidepresszánsok, egyes kortikoszteroidok, pajzsmirigy-hormon gyógyszerek, bétablokkolók).


Előfordulhat, hogy csak a napi kávé mennyiségét kell nyolcról kettőre csökkenteni. A leggyakrabban a stressz miatt nem alszunk.


Alvászavar hátterében állhat szervi baj, ilyen pl. a légzési nehézség bizonyos szív és tüdőbetegségek esetén, a gátolt orrlégzés vagy a prosztataproblémák. A horkolás során kialakuló oxigénhiányos állapot is felébresztheti az alvót.


Az alvászavarok közé soroljuk a rémálmokat, az alvajárást, fogcsikorgatást is, ezek a tünetek leggyakrabban gyermekekre jellemzőek.

 

Hogyan kezeli az alvászavarokat a homeopátia?


A homeopátia nem kezel betegséget, vagy tünetet, mindig az egész ember állapotára adja azt a szert, amit a helyzet megkíván. Az álmatlanság, insomnia hagyományos kezelésénél az egyik megközelítés az, hogy az alvás állapotát idézzük elő gyógyszerrel, ez általában hosszú távon nem gyógyítja a panaszt, csak függőséget okoz, a másik, hogy a kiváltó pszichés, életmódbeli okot találjuk meg és orvosoljuk. Homeopátiás megközelítésben mindkettő fontos szerepet játszik.


Az egyik kulcskérdés egy homeopátiás esetfelvételnél, hogy hogyan éli meg az álmatlanságot az illető? Milyen tünetekkel, milyen időszakban, és áll-e a probléma mögött testi, vagy lelki panasz. Néha a megoldás egyszerű fizikai problémára vezethető vissza, mint például az inkontinencia, sokszor a stresszes, le nem vezetett hormonállapot okozza, néha gyász, vagy más lelki tényező a kiváltója.


A tünetek sokfélék, és mindegyik másféle megoldást kíván.


Lefekvés után úgy érzi magát, mintha öt kávét ivott volna? Fejben lejátssza az egész napot, és az izgatottságtól nem tud aludni? Ilyenkor a homeopátia a kávéból (Coffea) készült szert rendeli, a hasonlót a hasonlóval elv alapján. Ez az állapot általában enyhe stressz következménye.


Sokszor azonban egy eseményhez, lelki megrázkódtatáshoz is köthető az alváshiány. Történt haláleset a családban? Azóta nem tud aludni? Fájnak a fáradtságtól az izmai, gombócot érez a torkában és állandóan ásít? A gyász fő lelki szere, az Ignatia lehet a megoldás. Ha azonban a gyász a kiváltó ok, de nem tud róla beszélni, látszólag túltette magát a problémán, de éjjelenként rágódik rajta, esetleg székrekedése vagy herpesze is van, Natrium chloratum lesz a megfelelő homeoptiás szer. A só tömény állapotban vízvisszatartást idéz elő a szervezetben, homeopátiásan az elfojtott érzelmek hatására jelentkező betegségeknél kulcsszer. Magyarországon a történelem kedvezett az elfojtás viselkedésmodelljének, az emberek megtanulták, majd utódjaiknak, mint mintát adták tovább egy olyan környezetben, ahol az önuralom a túlélés záloga is lehetett. Rengeteg krónikus betegség vezethető vissza erre.


Gyakran sokat kell gondolkodni azon, hogy mi lehet az insomnia mögött, mert a válasz nem mindig kézenfekvő. Okozhatja egy régebbi sokkos állapot, amit nem dolgoztunk fel. Ez gyermekeknél jellemző. Nagy ijedtség, baleset, stb. is lehet az álmatlanság háttere. A sokkos állapotok szere az Aconitum, a gyermek példához visszatérve ez kiválóan hat olyankor, ha a kicsi fél a rémálmoktól, és ezért nem tud elaludni.


Az egyszerűbb esetek közé tartozik, amikor túl fáradtak vagyunk fizikailag ahhoz, hogy aludjunk. Az Arnica montana oldja meg a problémát, ez a szer kiváló regenerációt segítő hatásáról híres, és a műtéti előkészítésekben, sérülések kezelésében is alkalmazzák.


A fenti példák csak kiragadott lehetőségek a homeopátia komplex tárházából. Célunk az volt, hogy bemutassuk, hogy a tünetet, jelen esetben az álmatlanságot, érdemes úgy megközelíteni, mintha a figyelmeztető jelzés villanna fel egy autó műszerfalán. A test-lélek homeosztázisa megbomlott, erre figyelmeztet. Testünk reagál fiziológiai szinten egy hatásra, ami lehet egyszerű külső tényező, de egy bonyolult lelki folyamat is. Néha elég érzelmi állapotunk tudatosítása, és megfelelő változtatás, hogy az ok-okozati lánc megszakadjon. Ha azonban külső segítségre is szükség van, forduljunk a homeopátiához, melynek gyógyszerei szervezetünkkel közvetlenül az idegi-hormonális szabályozás szintjén kommunikálnak.

Ajánló

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

Ha van egy álmod, megvalósíthatod, senki sem fog vissza. (...) Te döntöd el, hogy a saját korlátaid meddig terjednek, és hogy melyiket mikor döntöd le. Ha törődsz a belső békéddel, lassan azt veszed észre, hogy már nincsenek gátak, csak te vagy és a vágyaid, amelyek sorra megvalósultak.

- Oravecz Nóra -

A legjobb baba ajándék!