babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció
Szia! BelĂŠpsz vagy RegisztrĂĄlsz?
A gyerektől elvárják a jó iskolai teljesítményt a szülők és a tanárok egyaránt, sajnos azonban az iskolák többsége semmilyen módszertani útmutatóval nem látja el a diákokat arra vonatkozóan, hogy hogyan is tanuljanak. Ehhez adunk néhány tippet.
A gyerektől elvárják a jó iskolai teljesítményt a szülők és a tanárok egyaránt, sajnos azonban az iskolák többsége semmilyen módszertani útmutatóval nem látja el a diákokat arra vonatkozóan, hogy hogyan is tanuljanak. Ehhez adunk néhány tippet.

  • Készíts mindent a kezed ügyébe, tollat, ceruzát, hegyezőt, könyveket, üres papírt stb., minden legyen elérhető távolságban.
  • Ne hallgass rádiót, ne kapcsold be a tévét, ne hagyd, hogy bármi is elvonja a figyelmedet. Ha úgy érzed, a teljes csend hat rád zavaróan, akkor halk aláfestő zenét hallgass, lehetőleg olyat, amiben nem énekelnek, mert a szöveg szintén elterelheti a gondolataidat.
  • Álmosan, éhesen, szomjasan ne tanulj, sokkal kevésbé leszel így hatékony. Ha fizikai szükségleteidet kielégítetted, utána sokkal könnyebben megy majd. Ám teli hasal, közvetlenül evés után szintén nem tanácsos nekilátni a tanulásnak, hagyj egy kis időt az emésztésre.
  • Tanulás előtt szellőztesd ki a helyiséget, a friss levegő serkentőleg hat majd rád is.
  • Tanulóhelyed jól megvilágított, jól átlátható legyen. Igaz, hogy a zseni a káoszon is átlát, ám a káosz tetején nem lehet mértan-házit szerkeszteni.
  • Haladj az egyszerűtől a nehezebb felé. Először a számodra könnyebb feladatokkal kezdd, mintegy bejáratva az agyadat ezzel a bonyolultabb feladatok elvégzésére.
  • Először az írásbeli feladatokat végezd el, utána térj át a megtanulandókra.
  • Ha egy mód van rá: ne magolj. Vannak tárgyak, amit csak úgy lehet tanulni, ha szóról szóra bevágod (nyelvtanulás, szabályok), de más tárgyaknál mindig többre mész azzal, ha megpróbálod megérteni a tananyagot, mielőtt megtanulnád. Olvasd át először 1-2 alkalommal, gondold át, mit olvastál, megértetted-e. Úgy ellenőrizheted magadat a legjobban, ha a megtanultakat megpróbálod valaki másnak (szüleidnek, testvérednek) előadni. Ha megértették, mit magyaráztál, akkor biztosan jól tudod az anyagot.
  • Ha nem megy már a koncentrálás, adj magadnak pár perc szünetet, sétálj, etesd meg a kutyádat, kapcsolj ki. Utána újult erővel láthatsz neki a tananyagnak.
  • Vannak olyan diákok, aki a látott anyagot képesek a legkönnyebben megtanulni, ők vizuális típusok. Mások a hallott dolgokat jegyzik meg könnyebben, ők az auditív típusba tartoznak. És olyanok is vannak, akinek az agyuk a mozgás által serkenthetők legjobban tanulásra, ők a motoros, vagy mozgásos típusba tartoznak. Tapasztald ki, te melyik típusba tartozol. Ha vizuális vagy, írj magadnak emlékeztetőket, rajzolj ábrákat, húzd alá a lényeget. Ha auditív típusba tartozol, akkor olvasd fel magadnak az anyagot, akár rögzítheted is, azt visszahallgatva neked könnyebb lesz tanulni. Ha a mozgásos típus vagy, akkor pedig sétálj, gesztikulálj nyugodtan tanulás közben. A különféle módszereket kombinálhatod is.

AjĂĄnlĂł

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

Napi

Mit jelent az emberek sorsa a természethez, a naphoz, a csillagokhoz, a világokhoz viszonyítva? (...) Életünk csak egy másodperc a mindenség létéhez mérten. Miért nem lehet egyszerűen csak csodálni és boldogan élvezni a szépet?

- Ruth Werner -

A legjobb baba ajĂĄndĂŠk!

még több
még több
még több
tovĂĄbb
tovĂĄbb
tovább
tovább

tovább