babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció
Szia! BelĂŠpsz vagy RegisztrĂĄlsz?
A gyerektől elvárják a jó iskolai teljesítményt a szülők és a tanárok egyaránt, sajnos azonban az iskolák többsége semmilyen módszertani útmutatóval nem látja el a diákokat arra vonatkozóan, hogy hogyan is tanuljanak. Ehhez adunk néhány tippet.
A gyerektől elvárják a jó iskolai teljesítményt a szülők és a tanárok egyaránt, sajnos azonban az iskolák többsége semmilyen módszertani útmutatóval nem látja el a diákokat arra vonatkozóan, hogy hogyan is tanuljanak. Ehhez adunk néhány tippet.

  • Készíts mindent a kezed ügyébe, tollat, ceruzát, hegyezőt, könyveket, üres papírt stb., minden legyen elérhető távolságban.
  • Ne hallgass rádiót, ne kapcsold be a tévét, ne hagyd, hogy bármi is elvonja a figyelmedet. Ha úgy érzed, a teljes csend hat rád zavaróan, akkor halk aláfestő zenét hallgass, lehetőleg olyat, amiben nem énekelnek, mert a szöveg szintén elterelheti a gondolataidat.
  • Álmosan, éhesen, szomjasan ne tanulj, sokkal kevésbé leszel így hatékony. Ha fizikai szükségleteidet kielégítetted, utána sokkal könnyebben megy majd. Ám teli hasal, közvetlenül evés után szintén nem tanácsos nekilátni a tanulásnak, hagyj egy kis időt az emésztésre.
  • Tanulás előtt szellőztesd ki a helyiséget, a friss levegő serkentőleg hat majd rád is.
  • Tanulóhelyed jól megvilágított, jól átlátható legyen. Igaz, hogy a zseni a káoszon is átlát, ám a káosz tetején nem lehet mértan-házit szerkeszteni.
  • Haladj az egyszerűtől a nehezebb felé. Először a számodra könnyebb feladatokkal kezdd, mintegy bejáratva az agyadat ezzel a bonyolultabb feladatok elvégzésére.
  • Először az írásbeli feladatokat végezd el, utána térj át a megtanulandókra.
  • Ha egy mód van rá: ne magolj. Vannak tárgyak, amit csak úgy lehet tanulni, ha szóról szóra bevágod (nyelvtanulás, szabályok), de más tárgyaknál mindig többre mész azzal, ha megpróbálod megérteni a tananyagot, mielőtt megtanulnád. Olvasd át először 1-2 alkalommal, gondold át, mit olvastál, megértetted-e. Úgy ellenőrizheted magadat a legjobban, ha a megtanultakat megpróbálod valaki másnak (szüleidnek, testvérednek) előadni. Ha megértették, mit magyaráztál, akkor biztosan jól tudod az anyagot.
  • Ha nem megy már a koncentrálás, adj magadnak pár perc szünetet, sétálj, etesd meg a kutyádat, kapcsolj ki. Utána újult erővel láthatsz neki a tananyagnak.
  • Vannak olyan diákok, aki a látott anyagot képesek a legkönnyebben megtanulni, ők vizuális típusok. Mások a hallott dolgokat jegyzik meg könnyebben, ők az auditív típusba tartoznak. És olyanok is vannak, akinek az agyuk a mozgás által serkenthetők legjobban tanulásra, ők a motoros, vagy mozgásos típusba tartoznak. Tapasztald ki, te melyik típusba tartozol. Ha vizuális vagy, írj magadnak emlékeztetőket, rajzolj ábrákat, húzd alá a lényeget. Ha auditív típusba tartozol, akkor olvasd fel magadnak az anyagot, akár rögzítheted is, azt visszahallgatva neked könnyebb lesz tanulni. Ha a mozgásos típus vagy, akkor pedig sétálj, gesztikulálj nyugodtan tanulás közben. A különféle módszereket kombinálhatod is.

AjĂĄnlĂł

GYORSKERESŐ

mom ON board

Napi

Ha boldogan szeretnénk élni, meg kell őriznünk optimizmusunkat. Ha sikereket akarunk elérni, hinnünk kell képességeinkben. Ha szeretetre vágyunk, nem vezérelhet bennünket a gyűlölet. Ami sugárzik belőlünk, amit hangoztatunk, hasonló formában visszajut hozzánk.

- Louise L. Hay -

A legjobb baba ajĂĄndĂŠk!

még több
még több
még több
tovĂĄbb
tovĂĄbb
tovább
tovább

tovább