babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

A gyógyászatban alkalmazott őssejt-források és felhasználásuk

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

Szöveti őssejtek a szervezet számos szövetében megtalálhatók. Ezek az őssejtek biztosítják egy életen át a folyamatosan használódó sejtek újraképződését, annak köszönhetően, hogy az adott szöveti környezetben képesek különböző, a szövetet alkotó speciális funkciót ellátó sejtekké alakulni. Három jól ismert és terápiában alkalmazott őssejt-forrás a csontvelő, a perifériás vér és a köldökzsinórvér.

  • Köldökzsinórvér: A köldökzsinórvér és az ebből nyerhető őssejtek gyűjtése teljesen fájdalom – és kockázatmentesen történik közvetlenül az újszülött születését követően. Továbbá a méhlepényben és a köldökzsinórban visszamaradt vér a szülés után orvosi hulladékként megsemmisítésre kerülne, amennyiben nem rendelkeznek az abból kinyerhető őssejtek megőrzéséről.

  • Csontvelő: A csontvelő, főként vérképző őssejteket tartalmaz. A vérképző őssejtekből alakulnak ki elsősorban a vörösvértestek, a fehérvérsejtek, valamint a vérlemezkék. A csontvelői őssejtek nyerése altatásban vagy gyakrabban spinális érzéstelenítésben, a hátsó csípőtövisekből, esetleg a szegycsontból történik.

  • Perifériás vér: Nagy dózisú, kolóniastimuláló-faktor (CSF) előkezelés hatására a csontvelőből nagy mennyiségű őssejt és elkötelezett elődsejt (progenitor sejt) kerül a perifériás vérbe. A transzplantációra alkalmas őssejtek gyűjtése a kezelést követően a keringő vérből történik.

A köldökzsinórvérben található vérképző őssejteknek már ma is van terápiás haszna. Bizonyos, a vérképzést is érintő, öröklött vagy daganatos csontvelői betegségekben a köldökzsinórvér-őssejtekkel végzett transzplantációk teljes gyógyulást jelenthetnek. Az autoimmun betegségekkel, immunhiányos állapotokkal, egyéb daganatos és anyagcsere-betegségekkel együtt ma is már számtalan esetben ismert a köldökzsinórvéreredetű őssejtek terápiás felhasználása.

 

Jelenleg Magyarországon is több helyen végeznek transzplantációt köldökzsinór-eredetű őssejtek felhasználásával. Ilyen központok a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház Haematológiai és Őssejt-transzplantációs, valamint a Gyermekhaematológiai- és Őssejt-transzplantációs osztályai, továbbá a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Gyermek Onkohaematológiai és Csontvelő-transzplantációs Osztály Gyermek Egészségügyi Központja.


Gyermekek esetében több alkalommal történt sikeres transzplantáció külföldi és magyarországi őssejtbankból. Felnőttek esetében egy recipiensnek két KZSV került beadásra, sikeresen.

Ajánló

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

A vidámságnak megvan az ereje ahhoz, hogy a félelem, a sértettség, a harag, a frusztráltság, a csalódottság, a depresszió, a bűntudat és a meg nem felelés érzéseit kiűzze az életedből. Azon a napon éred el a vidámságot, amikor rájössz, hogy mindegy, mi történik körülötted, akkor sem lesz jobb...

- Anthony Robbins -

A legjobb baba ajándék!