babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

A köldökzsinórvér-őssejtek megőrzésének fontossága

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

Az őssejt-transzplantáció az orvostudomány jelenleg is fontos eszköze számos betegség kezelésére. Az őssejtek különleges képességeinek megismerésével az őssejtek egyre szélesebb körű alkalmazásának lehetősége révén nyilvánvalóan felmerül a köldökzsinórvér-őssejtek megőrzésének szükségessége.

Mind erősebb érvként szól a saját célú megőrzés fontossága mellett, hogy a saját célú alkalmazáskor a tulajdonos szervezetével genetikailag azonos őssejtek állnak majd rendelkezésére, melyek tárolása szükség esetén lehetővé teszi a gyors hozzáférést. Mindazonáltal esetlegesen, a szülők és a testvérek is hasznát láthatják majd ezeknek az őssejteknek, mivel a minták megközelítőleg negyedében a családtagok immunológiai azonossága elfogadható.

 

A köldökzsinórvérből az őssejtek kiválaszthatók és életképesen megőrizhetők. Így a későbbiekben bármikor felhasználhatók esetleges betegségek kezelése céljából. Az őssejtek ugyanis képesek különböző típusú szöveti sejtekké átalakulni, ezáltal a károsodott sejtek, szövetek és a jövőben szervek pótlására, regenerálására. Az őssejtek tehát életbevágó fontosságú egészségmegőrző szerepet tölthetnek be a szervezetünkben.

 

A köldökzsinórvér és az ebből nyerhető őssejtek gyűjtése teljesen fájdalom – és kockázatmentesen történik közvetlenül az újszülött születését követően. Továbbá a méhlepényben és a köldökzsinórban visszamaradt vér a szülés után orvosi hulladékként megsemmisítésre kerülne, amennyiben nem rendelkeznek az abból kinyerhető őssejtek megőrzéséről.

 

Miért érdemes tárolni?

  • az ún. felnőtt őssejtek közé tartoznak, etikai szempontból problémamentesek és terápiás vagy kutatási célokra való alkalmazásuk minden világvallás számára elfogadható
  • testvéreknél is felhasználhatóak (bizonyos szövettani jellemzők egyezősége esetén) és az orvosok tapasztalatai bizonyítják, hogy a testvértől származó őssejtekkel történő terápia jobb eredményeket ér el a nemrokoni donortól származóval szemben
  • a legújabb eredmények azt mutatják, hogy az ilyen módon tárolt őssejtek felhasználása kiterjedhet az anyára is
  • jelenleg a hatékonyságukat több tucat klinikai vizsgálat során, több diagnózisnál is tanulmányozzák, így pl. a gyermeki agyi bénulás, autizmus, traumás agykárosodás, gyermekkori sztrók és egyéb betegségekkel kapcsolatban.

Ajánló

Az őssejt olyan sejt, amely képes megújítani magát
Egyedülálló tulajdonságú őssejtek
A károsodott szövetek újra kialakítása

GYORSKERESŐ

mom ON board

Napi

Nevess magadon, és nevess az életen. Ne gúnykacaj vagy önsajnálattól tocsogó nevetés legyen ez, hanem gyógyír, csodaszer, amely enyhíti a fájdalmat, kigyógyít a depresszióból, és segít megfelelő távolságból kezelni az adott pillanatban szörnyűnek látszó kudarcokat.

- Og Mandino -

A legjobb baba ajándék!