babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

A köldökzsinórvér-őssejtek megőrzésének fontossága

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

Az őssejt-transzplantáció az orvostudomány jelenleg is fontos eszköze számos betegség kezelésére. Az őssejtek különleges képességeinek megismerésével az őssejtek egyre szélesebb körű alkalmazásának lehetősége révén nyilvánvalóan felmerül a köldökzsinórvér-őssejtek megőrzésének szükségessége.

Mind erősebb érvként szól a saját célú megőrzés fontossága mellett, hogy a saját célú alkalmazáskor a tulajdonos szervezetével genetikailag azonos őssejtek állnak majd rendelkezésére, melyek tárolása szükség esetén lehetővé teszi a gyors hozzáférést. Mindazonáltal esetlegesen, a szülők és a testvérek is hasznát láthatják majd ezeknek az őssejteknek, mivel a minták megközelítőleg negyedében a családtagok immunológiai azonossága elfogadható.

 

A köldökzsinórvérből az őssejtek kiválaszthatók és életképesen megőrizhetők. Így a későbbiekben bármikor felhasználhatók esetleges betegségek kezelése céljából. Az őssejtek ugyanis képesek különböző típusú szöveti sejtekké átalakulni, ezáltal a károsodott sejtek, szövetek és a jövőben szervek pótlására, regenerálására. Az őssejtek tehát életbevágó fontosságú egészségmegőrző szerepet tölthetnek be a szervezetünkben.

 

A köldökzsinórvér és az ebből nyerhető őssejtek gyűjtése teljesen fájdalom – és kockázatmentesen történik közvetlenül az újszülött születését követően. Továbbá a méhlepényben és a köldökzsinórban visszamaradt vér a szülés után orvosi hulladékként megsemmisítésre kerülne, amennyiben nem rendelkeznek az abból kinyerhető őssejtek megőrzéséről.

 

Miért érdemes tárolni?

  • az ún. felnőtt őssejtek közé tartoznak, etikai szempontból problémamentesek és terápiás vagy kutatási célokra való alkalmazásuk minden világvallás számára elfogadható
  • testvéreknél is felhasználhatóak (bizonyos szövettani jellemzők egyezősége esetén) és az orvosok tapasztalatai bizonyítják, hogy a testvértől származó őssejtekkel történő terápia jobb eredményeket ér el a nemrokoni donortól származóval szemben
  • a legújabb eredmények azt mutatják, hogy az ilyen módon tárolt őssejtek felhasználása kiterjedhet az anyára is
  • jelenleg a hatékonyságukat több tucat klinikai vizsgálat során, több diagnózisnál is tanulmányozzák, így pl. a gyermeki agyi bénulás, autizmus, traumás agykárosodás, gyermekkori sztrók és egyéb betegségekkel kapcsolatban.

Ajánló

Egyedülálló Transzplantáció Támogatói Program
Több mint 165 000 gyermek köldökzsinórvérét őrizzük.

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

Kezdem megérteni, hogy az egész élet csak egy játszma, amelyet olyan ügyesen és jól kell megjátszanom, hogy örömöm teljék benne. Ha vesztek, vállat vonok és nevetek, ha pedig nyerek, ugyancsak nevetek. Bárhogy is van, azon leszek, hogy tréfásan fogjam fel a dolgokat.

- Jean Webster -

A legjobb baba ajándék!