babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

Tények és tévhitek

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

 

Tévhit: Nincs értelme megőrizni, mert nincs vagy kevés a felhasználás

 

Tény: Európában 1988 óta kb. 41.000 köldökzsinórvér minta került felhasználásra.

 

Magyarországon 2001 óta van lehetőség, a köldökzsinórvér eltárolására, tehát ma még sajnos egyetlen felnőttnek sincs eltárolt mintája, a gyerekeknél pedig körülbelül 5 %-nak van. Ebből következik, hogy a felhasználások száma nem az őssejtbeültetéssel kezelhető betegek számát mutatja, csupán azt, hány esetben fordult elő, hogy volt a családnak eltárolt köldökzsinórvér mintája.

 

 

Tévhit: A minták csak korlátozott ideig, maximum 20 évig tárolhatóak.

 

Tény: A minták korlátlan ideig tárolhatók és felhasználhatók

 

A köldökzsinórvér mélyfagyasztása a jelenleg legkorszerűbb ún. vapour phase technológiával, körülbelül mínusz 180 fokon, folyékony nitrogén gőzében történik, aminek következtében a sejtekben gyakorlatilag leállnak az anyagcsere folyamatok, így minőségi romlás (öregedés) nélkül tárolhatók akár egy életen át

 

 

Tévhit: Az őssejteket csak külföldön lehet felhasználni

 

Tény: 2001 óta Magyarországon rutin eljárásnak számít a köldökzsinórvérből nyert őssejtek transzplantációja

 

Magyarországon jelenleg öt őssejttranszplantációs centrum működik, a kezeléseket, mint minden más kórházi kezelést, az állami egészségügyi ellátórendszer finanszírozza.

 

 

Tévhit: A köldökzsinórvérből származó őssejtekkel történő gyógyítás még gyerekcipőben jár

 

Tény: Az első köldökzsinórvér transzplantáció 30 éve történt

 

A vérképző őssejtbeültetéssel történő gyógyítás már sok évtizedes múltra tekint vissza. Az első sikeres őssejt transzplantáció 1988-ban törtét Franciaországban. Azóta teljesen kiforrott, és a mindennapi gyakorlatban használt kezeléssé vált.

 

 

Tévhit: Túl drága a szolgáltatás

 

Tény: Akár már 100 000 forinttól elérhető

 

Talán a legnagyobb tévhit az őssejttárolással kapcsolatban, hogy a tárolás nagyon drága, ezért kevesen engedhetik meg maguknak. Ezzel szemben ma már nagyon sokféle lehetőség van, részletfizetés, egészségpénztári elszámolás, és azt is kevesen tudják, hogy nem csak hosszú távú egyösszegű tárolási díj fizetésben lehet gondolkodni, hanem akár évenkénti tárolásra is van mód. Ha ma egy magyar család szeretne gondoskodni születendő gyermeke őssejtjeinek tárolásáról, akkor biztos, hogy talál megfelelő konstrukciót. A köldökzsinórvér tárolás évenkénti tárdíja jelenleg 25 500 Ft/év.

 

Ajánló

Az őssejt minták feldolgozása, fagyasztása és tárolása
Ki rendelkezik a családi őssejtbankban tárolt minta felett?

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

De minek menekülni, a világ az szép, és mindenki találhat magának bárányt, rózsát, valamit, valakit, akiért érdemes cselekedni, megöntözni a rózsát, legeltetni a bárányt, és vigyázni a rózsára, hogy csak szellő érje.

- Louis de Saint-Marché -

A legjobb baba ajándék!