babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

Miért vetessük le a köldökzsinórvért? Milyen előnyei vannak a csontvelővel szemben?

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

Minden évben több ezer beteget diagnosztizálnak hematopoetikus őssejt-transzplantációt igénylő betegséggel(1) (HSCs, Hematopoetic Stem Cells). A HSCs transzplantáció terén az elmúlt évtizedekben elért előrehaladás ellenére a csontvelő-donorok elérhetősége továbbra is jelentős akadály (1,2). Mintegy 10 000 - 15 000 betegnek nem találnak megfelelő donort a nemzetközi adatbázisokban regisztrált donorok milliói között. Egyes betegek esetében viszont nincs elegendő idő ahhoz, hogy a betegség gyors előrehaladása miatt megfelelő, független donort találjanak. Ilyen esetekben a köldökzsinórvér a lehetséges megoldás (1).

A köldökzsinórvér fő előnyei a transzplantáció során

 

A köldökzsinórvér a csontvelő megfelelő alternatívája, anélkül, hogy invazív mintavételre lenne szükség a kinyeréséhez, számos más előnnyel is rendelkezik. Az egyik legnagyobb előnye, a befogadó szervezetnek a köldökzsinórvér HLA eltéréseinek magasabb toleranciája, HSCs más forrásaival szemben, mint például a csontvelővel vagy a perifériás vérrel (2). Eddig több mint 35 000 beteget kezeltek köldökzsinórvérrel a világban (1).

 

A köldökzsinórvér előnyei a HSCs más forrásaihoz képest:

-          magasabb HLA-kompatibilitás (2, 5)

-          immunológiai naivitás (5)

-          az intenzív graft versus host betegség (GvHD) kisebb kockázata (2)

-          alacsony immunogenitás (6)

-          kisebb a visszaesés kockázata (2)

-          egyszerű, teljesen nem invazív mintavétel (2.5)

-          gyors elérhetőség szükség esetén (2)

-          hosszú távú tárolási lehetőség (4)

-          fiatal sejtek (4)

-          alacsonyabb a fertőzésveszély kockázata (6)

-          magasabb proliferációs potenciál (4)

 

Autológ vs. Allogén HSCs transzplantáció

 

Az autológ transzplantáció (saját hematopoetikus őssejttranszplantáció) során nem kell számítani olyan kockázatokra, amelyek esetleg az allogén HSCs transzplantáció (HSCs donor transzplantáció) esetében előfordulhat, mint pl. az intenzív graft versus host betegség (GvHD) kockázata, amely a donor és a fogadó immunológiai inkompatibilitásának köszönhető, ami a HSCs transzplantációval kapcsolatos egyik leggyakoribb halálok.

 

Ha a köldökzsinórvér donor testvér, nagyobb az immunológiai kompatibilitás esélye3. A köldökzsinórvér első autológ beadását Európában 2004-ben Szlovákiában végezték a medulloblasztómában szenvedő beteg gyermeknek. A köldökzsinórvér egység a Cord Blood Center őssejtbanknél került tárolásra.

 

Világszerte több mint 730 000 köldökzsinórvér egység áll rendelkezésre, de nem minden beteg talál megfelelő donort a globális adatbázisban. A családi bankok lehetőséget adnak saját köldökzsinórvér tárolására, amely szükség esetén azonnal hozzáférhető.

 

A köldökzsinórvér növekvő potenciálja

 

Jelenleg az autológ vagy allogén köldökzsinórvér potenciálja az orvostudományban nagyon aktuális. Az utóbbi években jelentős előrelépés történt az onkológián kívüli nem hagyományos területeken is, mint például a neurológia, az endokrinológia vagy a kardiológia.

 

Mit kínál a CORD BLOOD CENTER családi őssejtbank:

 

  • stabilitás - már több mint 20 éve működik Európa második legnagyobb őssejtbankjaként. 6 országban tevékenykedik, Magyarországon kívül Ausztriában, a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában, Romániában és Olaszországban.
  • átfogó szolgáltatások - a köldökzsinórvér gyűjtése, szállítása, feldolgozása, vizsgálata, megőrzése és rendelkezésre bocsátása. Eddig 77 kiadott köldökzsinórvér egység. Több mint 166 000 gyermek számára tárolja a vért, a köldökzsinór szövetet és a placentát. Az átfogó szolgáltatások részeként ügyféltámogatói programokat is kínál.

 

Források:

1.orld Marrow Donor Association. Cord blood: the basics. https://www.wmda.info/cord-blood/basics-cord-blood/. Accessed May 7, 2019. 

2.Juric MK, Ghimire S, Ogonek J, et al. Milestones of Hematopoietic Stem Cell Transplantation - From First Human Studies to Current Developments. Front Immunol. 2016;7(470):eCollection 2016. doi: 10.3389/fimmu.2016.00470. 

3.Krishnan A, Pasquini MC, Logan B, et al. Autologous haematopoietic stem-cell transplantation followed by allogeneic or autologous haemopoietic stem-cell transplantation in patients with multiple myeloma (BMT CTN 0102): a phase 3 biological assignment trial. Lancet Oncol. 2011;12(13):1195-203. doi: 10.1016/S1470-2045(11)70243-1.

4.Ballen K. Umbilical Cord Blood Transplantation: Challenges and Future Directions. Stem Cells Transl Med. 2017;6(5):1312-1315. doi: 10.1002/sctm.17-0069.

5.Reimann V, Creutzig U, Kögler G. Stem cells derived from cord blood in transplantation and regenerative medicine. Dtsch Arztebl Int. 2009;106(50):831–836. doi:10.3238/arztebl.2009.0831.

6.Roura S, Pujal JM, Gálvez-Montón C, et al. The role and potential of umbilical cord blood in an era of new therapies: a review. Stem Cell Res Ther. 2015;6:123. doi: 10.1186/s13287-015-0113-2.

 

Ajánló

A gyógyászatban már régóta alkalmazzák a hematopoetikus őssejteket a vérrákban
A károsodott szövetek újra kialakítása

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

Az ölelés nagyon fontos és szent dolog. Amikor ölelsz, sérthetetlen vagy. Amikor ölelsz, megnyílik a lelked, és befogadja a másikét. Nem lehet úgy ölelni, hogy közben bezárod a kapukat, a kulcsokat meg jó szorosan a markodban tartod. Ez nem így működik.

- Oravecz Nóra -

A legjobb baba ajándék!