babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

Őssejtek & Regeneratív Medicina

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

A REGENERATÍV MEDICINA az orvostudomány azon ága, amely a károsodott szövetek újra kialakításával foglalkozik. 

Korábban (és jelenleg is) sikereket értek el különféle szerv transzplantációkkal, pl. csontvelő, csont, cornea (szaruhártya), szív, máj, tüdő, pankreász (hasnyálmirigy), Langerhans szigetek, bőr, stb. A probléma az ilyen megközelítéseknél a szöveti inkompatibilitás szokott lenni. Jelenleg az őssejt alapú megközelítések a legbiztatóbbak. 

 

Regeneráció A tengeri csillag a lábát, egyes gyíkok pedig az elvesztett farkukat képesek regenerálni. Az ember az elvesztett testrészeit nem képes regenerálni, de bizonyos szövetei (pl. hám, vér) folyamatosan megújítják magukat az élet során. Az orvostudomány már régóta keresi azt a technikát, melynek segítségével bármilyen szöveti sérülés pótolható lenne. Az őssejt technológia erre a problémára ígér megoldást.

 

Felnőtt őssejtek jellemzője, hogy csak bizonyos típusú sejtekké képesek differenciálódni, pl. egy idegi őssejt bármilyen típusú neuronná (idegsejt) vagy glia sejtté képes átalakulni, de izomsejt nem lehet belőle. A csontvelő mellett, manapság, a köldökzsinór vér a legnépszerűbb felnőtt őssejt forrás. Külön sejtbankok alakultak a köldökzsinórvér tárolására (folyékony nitrogénben) a különböző országokban, közte hazánkban is.

 

A köldökzsinór vérből származó őssejtek fontosak lehetnek a gyermek valamelyik beteg testvérének vagy akár magának a donornak az élete későbbi szakaszában való betegsége esetén. A köldökzsinór vér jóval magasabb arányban tartalmaz felnőtt őssejteket, mint a felnőtt ember vére, s az őssejt kromoszómáinak telomere sem annyira rövidült, mint egy későbbi életszakaszban.

 

A lefagyasztott köldökzsinórvér jó eséllyel használható transzplantációra akár évtizedekkel a születés után is. A köldökzsinórvér-őssejteket emberben elsősorban a csontvelő-elégtelenségben szenvedők kezelésére használják, mivel a köldökzsinórvér-őssejtek könnyen alakulnak át csontvelői sejtekké.

 

Alkalmazásuk előnyösebb a korábban szokásos, más emberből származó csontvelővel végzett transzplantációknál, mert hatékonyabb és nem okoz kilökődést. A felnőtt őssejtek nem csak a testben, hanem megfelelő körülményeket biztosítva (különböző faktorokat hozzáadva) in vitro (itt Petri csészében) is specializált sejtekké differenciáltathatóak.

Ajánló

A köldökzsinórvér levétele a szülők és az őssejtbank között létrejött szerződés keretében
A hematopoietikus őssejt transzplantáció (HCT) egy életmentő eljárás

GYORSKERESŐ

mom ON board

Napi

Hinni kell! Mindegy, hogy miben, hiszen gyarló emberek vagyunk, az igazságot úgysem látjuk. Higgyünk a jóban, a szépségben, s talán minden jóvá és széppé válik, ha őszinte szívvel hiszünk benne.

- G. Hajnóczy Rózsa -

A legjobb baba ajándék!