babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció
Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?
Brmennyire is szeretnnk, ha a gyereknk minl tovbb a mi kisbabnk maradna, elbb-utbb nll szemlyisgg vlik, mr nem hagyja magt lelgetni, sajt dolgai lesznek, titkai akadnak –egyszval kamaszodni kezd. Akinek van kamasz gyereke, az sok esetben egyszeren csak tl akarja lni ezt a fura, rzelmi viharoktl terhes, mindenkit megterhel idszakot, a kamaszkort.
Brmennyire is szeretnnk, ha a gyereknk minl tovbb a mi kisbabnk maradna, elbb-utbb nll szemlyisgg vlik, mr nem hagyja magt lelgetni, sajt dolgai lesznek, titkai akadnak –egyszval kamaszodni kezd. Akinek van kamasz gyereke, az sok esetben egyszeren csak tl akarja lni ezt a fura, rzelmi viharoktl terhes, mindenkit megterhel idszakot, a kamaszkort.

A fiziolgiai vltozsoknak elssorban persze szemmel lthat hatsai vannak, a pszichikai vltozsok azonban akr mg jelentsebbek lehetnek. Az addig aranyos gyereknk elkezd visszabeszlni, llandan kritizlja a krnyezett, semmi sem elg j neki… nem knny ilyenkor szlnek lenni. De ha megrtjk, mi jtszdik le ilyenkor a kiskamaszokban, kamaszokban, akkor szlknt is knnyebb tvszelni ezt a pr vet. Mg jobb, ha kpesek vagyunk visszaemlkezni a sajt tindzser-veinkre, abbl mertnk emptit.
Szlknt akr tetszik neknk, akr nem, a kamasz fejldst alapveten meghatrozzk a nemi hormonok. Kis tlzssal azt mondhatjuk, hogy a gyerek mindent annak rdekben tesz, hogy felkeltse a msik nem rdekldst: azrt ltzik kihvan, vagy extrmen (legalbbis a szlei szemben annak tnik), azrt viselkedik harsnyan, vakmeren, azrt szll szembe a szleivel s a tanraival. A testisget, a testi vltozsokat leginkbb a bartokkal, kortrsakkal vitatjk meg, a szleikkel, tanraikkal szemben zavarban vannak, bezrkznak az ilyen tmk szba kerlse esetn.
Nagyon fontos, hogy szlknt prbljunk meg ttrni ezen a gtlsok emelte falon. Trekedjnk r, hogy relis test-kp, nkp alakuljon ki a gyereknkben, hangslyozzuk ki, mennyire termszetes az a folyamat, amin most keresztlmegy, s semmikppen sem szgyellnival. Vilgszerte nvekszik a testkp-zavaros gyerekek szma, ami pl. depressziban, anorexiban, vagy bulimiban trhet ki.
A kamaszoknak ltalban igen fejlett az igazsgrzetk. Kritikval fordulnak a felntt-trsadalom fel, mindenrl van vlemnyk (politikrl, kultrrl, mvszetrl, brmirl), s az mr nem felttlenl igazodik a szleik ltal fontosnak tartott rdekekhez. Ez egyrszt dht, szlknt frusztrl, de ugyanakkor szksges llomsa az nll, stabil szemlyisg kialakulsnak.
A csald helyett a kortrs csoportok vlemnye, rtkrendje lesz a mrvad, ezrt nagyon fontos, hogy a gyereknk olyan kzegben mozogjon, ahol ez az rtkrend nem tr el jelentsen a minktl. Ebben a korban kiemelt szerephez jutnak a pldakpek, az idolok is, gondoljunk csak a kamaszok olykor eszetlennek tn rajongsra egy-egy zenei elad, sznsz vagy sportol irnt.
Egy kamasz a szleitl egyszerre vrja el azt, hogy bkn hagyjk, s azt, hogy mindenben a kedvre tegyenek. Ez a fura, ,,mr-nem-gyerek, de-mg-nem-felntt” llapot teljesen ki tudja kszteni ket – s ne tagadjuk, a szleiket is. Amellett, hogy ez valban kemny, ert prbl feladat lehet az egsz csald szmra, reztessk kamasz gyereknkkel, hogy mi mindenben mellette llunk, segtjk, s termszetesen felttel nlkl elfogadjuk, tiszteljk s szeretjk t.

Ajánló

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

Kevesebbet agyalni, megérteni, elfogadni, nem elégedetlenkedni, kivárni, megérezni, rálelni, megszerezni, megszeretni, megbecsülni, ha kell, elengedni, újra várni, visszavárni, megölelni, szeretni, sírni utána, sírni vele, élni. (...) Ennyi az Élet. Talán csak ennyi. De ez épp elég.

- Oravecz Nóra -

A legjobb baba ajándék!

mg tbb
mg tbb
mg tbb
tovább
tovább
tovbb
tovbb

tovbb