babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

Szülés utáni étrend

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?
Mikor a fájdalmak már megszűntek és visszatért az energiánk, valamint a baba alvási szokásai is megengedik, a nők felteszik maguknak a kérdést: "hogyan nyerhetem vissza a megszokott formámat és súlyomat"?

Táplálás a terhességtől kezdve

 

A terhesség első négy hónapjában ugyanazt a kalóriamennyiséget kell bevinni a szervezetünkbe, mint a fogantatás előtt. Azaz, ha étrended a fogantatás előtt 1300 kcal körül mozgott, a terhesség első három hónapjában ugyanezt a mennyiséget kell megtartani, de kiemelt figyelmet kell fordítani a folsavban, kalciumban, vasban, komplex B- és C-vitaminban gazdag ételek fogyasztására.

 

A terhesség negyedik és hatodik hónapja között az anya étrendjét további 200 kcal-val emelni kell, mivel a baba jelentős növésnek indul.

 

Habár az igényeink az utolsó három hónapban megnövekednek, a kalóriamennyiséget a terhesség hátralévő idejére nem tanácsos növelni.

 

Szoptatás és szülés utáni időszak

 

Az anyatejjel való táplálás jelentős mennyiségű energiát és tápanyagot igényel, ezért az anyának még 300 kalóriával kell étrendjét növelnie. Más szóval a baba születése után az anyának 500 kalóriával többet kellene fogyasztania, mint a terhesség előtt.

 

Ne feledd, a legfontosabb a kettőtök egészsége. Ezért, mielőtt elkezded a testmozgást vagy a súlycsökkentő diétát, várj legalább 40 napot, és konzultálj orvosoddal.

 

Kezdésként néhány egyszerű javaslat

 

Reggelizz rendszeresen! Ne hagyj ki étkezéseket, csak azért, mert úgy gondolod, így hamarabb fogsz súlyt leadni!

 

Megszokásból sose egyél, csak akkor amikor valóban éhes vagy!

 

Étkezéseid álljanak kis adagokból, lehetőleg minél kevesebb cukorral és zsírral!

 

Válassz alacsony kalóriatartalmú ételeket, úgymint gyümölcsöket és zöldségeket!

 

Igyál sok vizet!

 

Igény szerint etesd meg a babát, mivel a szoptatás segít a súlyvesztésben, a méh összehúzódásában, valamint megerősíti a köztetek lévő érzelmi kötődést!

 

Néhány menü

 

Minden szándékod megvan, hogy jobban odafigyelj étkezésedre, és már azt is tudod, milyen ételeket részesíts előnyben? Nézd meg az alábbi menüket, melyek kifejezetten azért lettek összeállítva, hogy a szülés utáni időszakban is megkapd a szükséges tápanyagokat!

 

Amik nem hiányozhatnak

 

Tejtermékek: tartalmazzák a pótlandó kálciumot.

 

Brokkoli és folátokban gazdag zöldségek: ezekből a tápanyagokból a szervezet készleteket raktároz el, amiket a baba fejlődéséhez használ. Éppen ezért pótlásuk kiemelten szükséges.

 

Kenyér, gabonafélék és burgonya: komplex B-vitamin források.

 

Hús, halfélék, csirkehús és más fehérjékben gazdag ételek: a méhnyálkahártyák újraépítésére és a szervezet alakformálására szolgálnak.

 

Lazac és tengeri halfélék: többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak (omega-3), ideálisak az újjáépülő szövetek számára.

 

Ne feledd, annak érdekében, hogy kiegyensúlyozott ételeket fogyassz, melyek életkorodnak, arcszínednek és életstílusodnak megfelelnek, kérd ki táplálkozási szakértő tanácsát.

 

Ne felejtsd el, hogy a kalóriaigények egyéntől függően változhatnak, a súly az életkor, a testfelépítés és az életmód függvényében.

 

Vajon ideális a testsúlyod?

Számold ki!

 

Testtömegindex (Body Mass Index, BMI)

 

Testsúlyod kg-ban/Méterben megadott magasságod a négyzeten = BMI

 

19 alatt - alultápláltság

19-24,9 - Normál testsúly

25-29,9 - Túlsúlyos

30 és fölötte - Elhízás

 

Multivitaminok és multiásványok terhesség előtti, terhesség alatti és azt követő fogyasztását illetően kérd ki orvosod tanácsát!

Ajánló

Káros-e a koffeinfogyasztás?
Szeretnél végre egy nyugodt éjszakát?
Mit is jelent pontosan ez a kifejezés?

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

Kevesebbet agyalni, megérteni, elfogadni, nem elégedetlenkedni, kivárni, megérezni, rálelni, megszerezni, megszeretni, megbecsülni, ha kell, elengedni, újra várni, visszavárni, megölelni, szeretni, sírni utána, sírni vele, élni. (...) Ennyi az Élet. Talán csak ennyi. De ez épp elég.

- Oravecz Nóra -

A legjobb baba ajándék!