babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

Hamvadó cigarettavég

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

Mind tudjuk, hogy a dohányzás káros. De azzal is tisztában vagyunk-e, hogy milyen veszélyeket rejt az anyaméhben növekvő magzatra ez a káros szenvedély?

A cigarettafüst olyan anyagokat tartalmaz, amelyek rendkívül károsak mind a kismamára, mind pedig a babára nézve. A cigarettafüst káros összetevői áthatolnak az anya véréből a méhlepénybe, majd a baba keringésébe. A bejutott vegyi anyagok csökkentik a magzat oxigénellátását.

 

Egy dohányzó kismama méhében fejlődő magzat nagyobb eséllyel válik koraszülötté, vagy rendkívül kis súllyal, fejletlenül születhet. Nagy a kockázata annak, hogy a baba még azelőtt megszületik, hogy tüdeje megfelelően kifejlődhetett volna. Ezen kívül sajnos további lehetséges következményekkel is számolnia kell a várandósan cigarettázó hölgyeknek.

 

Mik a kockázatai a dohányzásnak?

 

- születési rendellenességek
- vetélés
- méhlepény problémák
- koraszülés
- alacsony testsúly
- viselkedési zavarok a babánál
- halvaszületés
- SIDS (bölcsőhalál) fokozott esélye

 

Tudtad ezt?

 

Nem csak az káros a magzatra, ha a kismama dohányzik, hanem ha ún. passzív dohányos, vagyis valaki más cigarettázik a környezetében, ő pedig beszívja a füstöt.

 

Ha az anya a terhesség alatt is él e káros szenvedéllyel, akkor a vetélés esélye 33%-kal (!) nagyobb, mint egy nemdohányzó kismamánál.

 

A dohány más formában történő bejuttatása – pl. szivar, pipa - a szervezetbe ugyanannyira káros, mintha cigarettázna a kismama.

 

A dohányzás hatással van az étvágyra. Ha a kismama kevesebbet eszik a szükségesnél, a magzat nem tud megfelelően fejlődni.


Azt hiszem, mindezt még olvasni is szörnyű. Így hát ha még nem tetted, dobd el a cigarettát!

 

Ajánló

Nézz szembe a félelemmel!
Elérkezett az idő, hogy tudatosan egyél.
Milyen feladatok várnak rám?

GYORSKERESŐ

mom ON board

Napi

Az ember mindig azt hiszi, hogy nagyszerű, csodálatos és gyönyörű dolgok rejtőznek az előtte álló években. Egészen biztos benne, hogy elérheti a hegy csúcsát, és egészen biztos benne, hogy mindig valóra válnak az álmai.

- Lucy Maud Montgomery -

A legjobb baba ajándék!