babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

Hamvadó cigarettavég

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

Mind tudjuk, hogy a dohányzás káros. De azzal is tisztában vagyunk-e, hogy milyen veszélyeket rejt az anyaméhben növekvő magzatra ez a káros szenvedély?

A cigarettafüst olyan anyagokat tartalmaz, amelyek rendkívül károsak mind a kismamára, mind pedig a babára nézve. A cigarettafüst káros összetevői áthatolnak az anya véréből a méhlepénybe, majd a baba keringésébe. A bejutott vegyi anyagok csökkentik a magzat oxigénellátását.

 

Egy dohányzó kismama méhében fejlődő magzat nagyobb eséllyel válik koraszülötté, vagy rendkívül kis súllyal, fejletlenül születhet. Nagy a kockázata annak, hogy a baba még azelőtt megszületik, hogy tüdeje megfelelően kifejlődhetett volna. Ezen kívül sajnos további lehetséges következményekkel is számolnia kell a várandósan cigarettázó hölgyeknek.

 

Mik a kockázatai a dohányzásnak?

 

- születési rendellenességek
- vetélés
- méhlepény problémák
- koraszülés
- alacsony testsúly
- viselkedési zavarok a babánál
- halvaszületés
- SIDS (bölcsőhalál) fokozott esélye

 

Tudtad ezt?

 

Nem csak az káros a magzatra, ha a kismama dohányzik, hanem ha ún. passzív dohányos, vagyis valaki más cigarettázik a környezetében, ő pedig beszívja a füstöt.

 

Ha az anya a terhesség alatt is él e káros szenvedéllyel, akkor a vetélés esélye 33%-kal (!) nagyobb, mint egy nemdohányzó kismamánál.

 

A dohány más formában történő bejuttatása – pl. szivar, pipa - a szervezetbe ugyanannyira káros, mintha cigarettázna a kismama.

 

A dohányzás hatással van az étvágyra. Ha a kismama kevesebbet eszik a szükségesnél, a magzat nem tud megfelelően fejlődni.


Azt hiszem, mindezt még olvasni is szörnyű. Így hát ha még nem tetted, dobd el a cigarettát!

 

Ajánló

Hogyan vészeljük át a baba érkezését?
A szülés egyértelmű jelei
Fogadd meg az alábbi tanácsokat!

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

Ne félj a sebektől. Mert igen, előfordul, hogy megsérülsz, és a seb fájni fog. De utána már elővigyázatosabb leszel, és nem követed el ugyanazt a hibát.

- Oravecz Nóra -

A legjobb baba ajándék!