babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

Hamvadó cigarettavég

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

Mind tudjuk, hogy a dohányzás káros. De azzal is tisztában vagyunk-e, hogy milyen veszélyeket rejt az anyaméhben növekvő magzatra ez a káros szenvedély?

A cigarettafüst olyan anyagokat tartalmaz, amelyek rendkívül károsak mind a kismamára, mind pedig a babára nézve. A cigarettafüst káros összetevői áthatolnak az anya véréből a méhlepénybe, majd a baba keringésébe. A bejutott vegyi anyagok csökkentik a magzat oxigénellátását.

 

Egy dohányzó kismama méhében fejlődő magzat nagyobb eséllyel válik koraszülötté, vagy rendkívül kis súllyal, fejletlenül születhet. Nagy a kockázata annak, hogy a baba még azelőtt megszületik, hogy tüdeje megfelelően kifejlődhetett volna. Ezen kívül sajnos további lehetséges következményekkel is számolnia kell a várandósan cigarettázó hölgyeknek.

 

Mik a kockázatai a dohányzásnak?

 

- születési rendellenességek
- vetélés
- méhlepény problémák
- koraszülés
- alacsony testsúly
- viselkedési zavarok a babánál
- halvaszületés
- SIDS (bölcsőhalál) fokozott esélye

 

Tudtad ezt?

 

Nem csak az káros a magzatra, ha a kismama dohányzik, hanem ha ún. passzív dohányos, vagyis valaki más cigarettázik a környezetében, ő pedig beszívja a füstöt.

 

Ha az anya a terhesség alatt is él e káros szenvedéllyel, akkor a vetélés esélye 33%-kal (!) nagyobb, mint egy nemdohányzó kismamánál.

 

A dohány más formában történő bejuttatása – pl. szivar, pipa - a szervezetbe ugyanannyira káros, mintha cigarettázna a kismama.

 

A dohányzás hatással van az étvágyra. Ha a kismama kevesebbet eszik a szükségesnél, a magzat nem tud megfelelően fejlődni.


Azt hiszem, mindezt még olvasni is szörnyű. Így hát ha még nem tetted, dobd el a cigarettát!

 

Ajánló

A szülés egyértelmű jelei
Táplálkozz tudatosan!

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

Csak egy dolgod van az életben: azt csinálni, amiben hiszel. Ha erre képes vagy, kitartóan, határozottan, nem feladva, akkor nem lesz gond. (...) Akinek menni kell és megy, az nem néz oldalra, csak az utat figyeli, mert megtanulta, hogy csak az számít.

- Oravecz Nóra -

A legjobb baba ajándék!