babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

A szülés szakaszai

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?
Már a tetőfokára hágott az izgalom? A szülés 6 fontos szakaszra bontható, ebben a cikkben összefoglaltuk Nektek ezeket.

1.    A méhszáj puhulni kezd, és  elkezd kinyílni. A baba a medence felé fordul. Ilyenkor már jelentkezhetnek az összehúzódások. A legtöbben erős fájdalomként élik meg, de van, aki csak nyomó érzésről számol be has-, illetve háttájon. Az összehúzódások ekkor még szabálytalanok, néha erősek, néha gyengék. Ez a szervezet természetes felkészülésének ideje. Eltarthat néhány óráig, de akár néhány napig is. 


2.    A méhszáj tovább vékonyodik és nyílik, akár 3-4 cm-re tágul. Ez a vajúdás szakasza, amely órákon át is tarthat. A szülés teljes idejének körülbelül kétharmadát teszi ki. Az összehúzódások ekkor már rendszeresek, egyre gyakoribbak és erősebbek. Van néhány módszer, amellyel megkönnyítheted ezeket a perceket. Sok kismama otthon szereti eltölteni ezt az időt, a saját környezetében. Akik viszont a kórházat választják, számukra is sok alternatív lehetőség van az idő eltöltésére. Zuhany, bordásfal, labda, masszázs, relax zene. Ha a párod melletted tud lenni, nagyon sokat segít.

3.     Az összehúzódások már 3 percenkénti gyakorisággal jelentkeznek, és egyre erősebbek. a méhszáj már 8 cm tág. Hamarosan megkezdődik a szülés.  Sokat segít ebben a szakaszban, ha megpróbálod elterelni a gondolataid az összehúzódásoktól. Sétálj, változtass pózt, vagy csak figyeld a légzésedet!

 

4.    A méhszáj nem tágul és vékonyodik tovább. Az összehúzódások erőteljesek. Ez a szakasz nem tart túl sokáig, általában kevesebb, mint egy óra. Egyes kismamák ilyenkor hányingerre, ingerültségre panaszkodnak.

5.    Elindul a baba a szülőcsatornán! Szerencsés esetben 15 percig tart csupán a kitolás, de előfordulhat, hogy ennél jóval több időt vesz igénybe. Ez a legszebb szakasza a szülésnek.

6.    Felsírt a kicsi, elvágták a köldökzsinórt, már a karodban tartod a babát. A kórházban hideg borogatással enyhítik a gát duzzanatát. Előfordulhat, hogy méhgörcseid lesznek, vagy hidegrázásod. Ilyen esetben feltétlenül értesítsd orvosodat. Kezdődik a felépülési idő. Minden fájdalmat elfeledtet az, hogy a gyermeked a mellkasodon fekszik.  Az érzések teljes kavalkádjával kell számolnunk: megkönnyebbülés, izgalom, öröm, boldogság, könnyek.

Sok szerencsét és boldogságot kívánunk Nektek!

Ajánló

A szülés egyértelmű jelei
Megoldások alvászavarra.
Káros-e a koffeinfogyasztás?

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

Nevess magadon, és nevess az életen. Ne gúnykacaj vagy önsajnálattól tocsogó nevetés legyen ez, hanem gyógyír, csodaszer, amely enyhíti a fájdalmat, kigyógyít a depresszióból, és segít megfelelő távolságból kezelni az adott pillanatban szörnyűnek látszó kudarcokat.

- Og Mandino -

A legjobb baba ajándék!