babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

Egy autóban a babával

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?
Az autóban való utazást némelyik gyerek egészen jól tűri, játszik, nézelődik,  esetleg el is alszik. De van, amikor az utazás igazi rémálommá válhat a babával, vagy a kisgyerekkel – hacsak nem készülünk fel rá megfelelően.
Valóságos túlélő-felszerelés szükséges ahhoz, hogy hosszabb útra induljunk a gyerekekkel. Mindenképpen kell valami rágcsálnivaló, mert bármennyit is egyenek otthon, az úton biztosan megéheznek. Olyan étel legyen, ami nem túl édes, vagy nem túl sós (különben sokat kell rá inni), aminek az összetevőivel nem kenik össze a ruhájukat, ha véletlenül leeszik vele magukat (paradicsom, ketchup), és ha szétszóródik, nem több száz darabot kell összeszedegetni (ropi, kölesgolyó). 
 
Legegyszerűbb, ha sajtos kiflit, perecet, vajas kenyeres szendvicset viszünk, vagy pedig nem egyszerre adjuk oda az egész zacskót a gyerekeknek, ha mégis a ropi, buláta vagy hasonlók mellett döntünk. Alma, banán is mehet az uzsonnás dobozba.
 
Az innivaló sem egyszerű kérdés: ha szénsavas, akkor kibontáskor kipezseghet;  ha túl édes, akkor nem oltja a szomjat, épp ellenkezőleg; ne vigyünk szörpöt sem, mert ha kiöntik, ragadni fog tőle minden – legjobb, ha szénsavmentes ásványvizet, vagy enyhén cukrozott teát adunk az úton.
 
Ha letudtuk az étel-ital kérdését, akkor a következő nagy probléma, hogy mivel kössük le a gyerekek figyelmét? Jó ötlet néhány mesét vagy gyerekzenét  bekészíteni a cd-lejátszóba. Ha van hordozható dvd-lejátszónk, igazán jó szolgálatot tud tenni (csak ne felejtsük otthon az autós töltőjét).
 
Egész piciknél mindez természetesen nem működik, nekik azt kell elsősorban biztosítanunk, hogy ne érezzék magukat egyedül, ezért ha megoldható, ne magányosan üljön a baba  a hátsó ülésen, legyen mellette valamelyik családtag.  Számukra az nyújt biztonságérzetet, ha ismerős arcok veszik körül.  Nagyon hasznos, ha a babaülés dönthető, így ha elaludt a baba, egy ügyes mozdulattal elfektethetjük a hordozójában. Legyen fejtámasz is benne, hogy menet közben ne dőljön a feje jobbra-balra.
 
Óvodásokkal jókat lehet együtt játszani az úton, énekelni, mesét kitalálni: nagy családi kedvenc a közös mese. Mindenki egy mondatot tesz hozzá a történethez, ez körbe-körbe jár mindaddig, amíg csak érdekesnek találjuk a saját mesénket. Kisiskolásokkal játszhatunk szóláncot, vagy ország-várost.
 
Amit még mindenképp célszerű magunkkal vinni: papír zsebkendő, popsitörlő (kéz- és arctörlésre is kiváló), wc-papír, váltás ruha, kedvenc játékok – ezek nem csak hosszú útra hasznosak, hanem rövid autózásoknál is.

Ajánló

Kockázatosabb-e az ikrek várása?
A lehető legjobb választás!

GYORSKERESŐ

mom ON board

Napi

Keep smiling! Tudod, hogy ez a set phrase nem egyszerűen annyit jelent, hogy mosolyogj? Hanem azt jelenti, hogy minden körülmények között legyél optimista.

- Szilvási Lajos -

A legjobb baba ajándék!