babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció
Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

A szülés utáni depresszió különös dolgokat képes produkálni. A legnagyobb szerelmet is próbára teszik ilyenkor a hormonok. Néha elég, ha a hangját hallod, már attól is égnek áll a hajad. 

Nem beszélve arról, hogy hogyan pelenkáz, teli szájjal beszél Hozzád, stb. Máskor pedig nem vágysz másra, minthogy órákig ölelgessen.


Úgy érzed, hogy kicseréltek, igaz? Ne aggódj, nem vagy vele egyedül. A kismamák, illetve házaspárok többsége sikerrel vészeli át ezt a nehéz, de mégis gyönyörű időszakot.

 

Akárcsak a terhesség alatt, a gyermek születése után is gyakoriak a hangulathullámok. Ezt nevezzük szülés utáni depressziónak. Szinte minden kismamát érint, annyi különbséggel, hogy egyesek kevésbé érzik, míg másokat teljesen az uralma alá vesz.

 

A párodnak is tudatosan készülni kell erre az időszakra. Ilyenkor az egyetlen, ami biztosan jobb kedvre tud deríteni, az édesség, legalábbis a kismamák általában erről számolnak be. Egy kedves ismerősömtől hallottam a következőt: „Miután hazahoztuk a kisfiunkat, hetekig csak a hibát kerestem a férjemben, pedig ő maximálisan kitett magáért, nagyon igyekezett segíteni. Szerencsére a türelme is végtelen volt, így ma már csak nevetünk ezen az időszakon.”

 

Mi okozza mindezt?

 

Az álmatlan éjszakák, az alak megváltozása, ennél fogva az önbizalom hiánya, a rutinszerű nappalok és éjjelek mind-mind szerepet játszanak az édesanya elégedetlenségében.

 

Nem is csoda, hiszen egész nap otthon vannak egy újszülöttel. Meg kell ismerniük egymást, hiába töltötték együtt az elmúlt kilenc hónapot, ez a fajta kapcsolat most egészen más. Az első hetekben nem javasolják a gyermekorvosok, hogy utcára vigyük a kicsit, így az egyetlen lehetőség arra, hogy szocializálódjon a kismama, ha hozzá jönnek látogatók. De arra ugye készülni kell, és kinek van erre ideje? Este Apa végre hazaér, de addigra már annyira kimerülnek a mamik, hogy örülni se nagyon tudnak. Majd jön az éjszakai műszak. És így telik el minden nap. Nyugalom, ez az egész csak néhány hétig tart!

 

Szóval Apukák, türelem! És ha már nagyon nem bírjátok a kedélyváltozásokat, állítsatok be egy adag süteménnyel! A siker nem marad el!

 

Ajánló

Tippek az egészséges terhességért
A választás a Te kezedben van!
Mit is jelent pontosan ez a kifejezés?

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

Ha van egy álmod, megvalósíthatod, senki sem fog vissza. (...) Te döntöd el, hogy a saját korlátaid meddig terjednek, és hogy melyiket mikor döntöd le. Ha törődsz a belső békéddel, lassan azt veszed észre, hogy már nincsenek gátak, csak te vagy és a vágyaid, amelyek sorra megvalósultak.

- Oravecz Nóra -

A legjobb baba ajándék!