babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

Apai szeretet

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

Az édesapák szeretete és kötődése a babához egész más, mint az édesanyáké. Az ő esetükben kimarad az endorfintermelődés szülés után, csak az aggodalom gyötri őket feleségükért; nem szoptatnak.

Az apukák nem tapasztalják meg azt a fajta testkontaktust a picivel; amit az édesanya, és nem utolsósorban sokkal kevesebb időt töltenek a babával, mint az édesanyák.

 

A kötődés kezdete


Mindezek ellenére, amikor a baba először megfogja aprócska kezével édesapja ujját, vagy éppen rámosolyog, garantált a szerelem, ami ettől a perctől kezdve megszüntethetetlen.


Egy tanulmány szerint azonban, azok az apukák, akik a baba születésénél jelen vannak, már az első perctől elválaszthatatlanok gyermeküktől, éppúgy, mint az anyukák. Az első hónapok nagyon fontosak a későbbi szülő-gyermek kapcsolat kialakulásában.


Ha a baba érzi az apai közelséget, ami biztonságot teremt számára, az a jövőre is kihat, és mindig úgy fogja érezni, hogy apukájánál a szeretetet és a biztos kezeket találja. De nem minden a baba első kisvilágunkon töltött hónapjaiban történik. Az előtte lévő időszak is meghatározó már. Amikor a baba még csak a kismama pocakjában van, és apuka beszél hozzá, mesél neki, a baba fel fogja ismerni édesapja hangját, miután megszületett. Vagyis minden egyes „mozdulat”, amit a baba irányába tesz az apuka, a jövőbeli viszonyuk, és a bizalom alapjául szolgál.

 

A terhesség tünetei


Meglepő módon a férfiak is képesek produkálni a várandós kismamák tüneteit, mint szolidaritásképp. Elsőre úgy hangozhat, hogy mindezt csak megjátszák, és valójában semmi bajuk. Kutatások bizonyítják azonban, hogy egyes kispapák hormonháztartása hasonlóképpen megváltozik a 9 hónap során, mint a kismamáké. A tesztoszteron szintjük mintegy harmadára esik a korábbinak, míg a prolaktin és kortizol szintjük megnövekszik, akárcsak a nőknek. Mindennek a magyarázata egyelőre nem ismert, de egy biztos, a jelenség létezik.

A fentiekből kiderült, hogy egyes édesapák csak hónapokkal a baba érkezése után érzik sajátjuknak a gyermeket, míg mások már a fogantatás pillanatától aktívan helyt állnak a szülői szerepben. Egy dolog azonban teljesen biztos, akármelyik csoportot is erősíti apuka: az apai szeretet és az életen át tartó kötődés nem marad el!

Ajánló

Fogadd meg az alábbi tanácsokat!
Alakítsd ki a napirendjét!
Számíts néhány álmatlan éjszakára!

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

Mert mi más értelme lenne az életnek? Hozd ki azt, ami benned van, ne rejtegesd, szeresd, vállald fel, dolgozz rajta, mutasd meg. Idővel megéri majd.

- Oravecz Nóra -

A legjobb baba ajándék!