babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

Apai szeretet

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

Az édesapák szeretete és kötődése a babához egész más, mint az édesanyáké. Az ő esetükben kimarad az endorfintermelődés szülés után, csak az aggodalom gyötri őket feleségükért; nem szoptatnak.

Az apukák nem tapasztalják meg azt a fajta testkontaktust a picivel; amit az édesanya, és nem utolsósorban sokkal kevesebb időt töltenek a babával, mint az édesanyák.

 

A kötődés kezdete


Mindezek ellenére, amikor a baba először megfogja aprócska kezével édesapja ujját, vagy éppen rámosolyog, garantált a szerelem, ami ettől a perctől kezdve megszüntethetetlen.


Egy tanulmány szerint azonban, azok az apukák, akik a baba születésénél jelen vannak, már az első perctől elválaszthatatlanok gyermeküktől, éppúgy, mint az anyukák. Az első hónapok nagyon fontosak a későbbi szülő-gyermek kapcsolat kialakulásában.


Ha a baba érzi az apai közelséget, ami biztonságot teremt számára, az a jövőre is kihat, és mindig úgy fogja érezni, hogy apukájánál a szeretetet és a biztos kezeket találja. De nem minden a baba első kisvilágunkon töltött hónapjaiban történik. Az előtte lévő időszak is meghatározó már. Amikor a baba még csak a kismama pocakjában van, és apuka beszél hozzá, mesél neki, a baba fel fogja ismerni édesapja hangját, miután megszületett. Vagyis minden egyes „mozdulat”, amit a baba irányába tesz az apuka, a jövőbeli viszonyuk, és a bizalom alapjául szolgál.

 

A terhesség tünetei


Meglepő módon a férfiak is képesek produkálni a várandós kismamák tüneteit, mint szolidaritásképp. Elsőre úgy hangozhat, hogy mindezt csak megjátszák, és valójában semmi bajuk. Kutatások bizonyítják azonban, hogy egyes kispapák hormonháztartása hasonlóképpen megváltozik a 9 hónap során, mint a kismamáké. A tesztoszteron szintjük mintegy harmadára esik a korábbinak, míg a prolaktin és kortizol szintjük megnövekszik, akárcsak a nőknek. Mindennek a magyarázata egyelőre nem ismert, de egy biztos, a jelenség létezik.

A fentiekből kiderült, hogy egyes édesapák csak hónapokkal a baba érkezése után érzik sajátjuknak a gyermeket, míg mások már a fogantatás pillanatától aktívan helyt állnak a szülői szerepben. Egy dolog azonban teljesen biztos, akármelyik csoportot is erősíti apuka: az apai szeretet és az életen át tartó kötődés nem marad el!

Ajánló

A titok, amiről tudnod kell.
Amikről még nem hallottál.
A gyermek egészsége érdekében!

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

Csak egy dolgod van az életben: azt csinálni, amiben hiszel. Ha erre képes vagy, kitartóan, határozottan, nem feladva, akkor nem lesz gond. (...) Akinek menni kell és megy, az nem néz oldalra, csak az utat figyeli, mert megtanulta, hogy csak az számít.

- Oravecz Nóra -

A legjobb baba ajándék!