babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

A pelenkáskor vége

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?
Mi, szülők, türelmetlenül várjuk, mikor kerül már le a pelenka a kicsiről, mikor szoktathatjuk végre sikeresen bilire, wc-re. Abban a legtöbb szakember egyetért, hogy nem szabad, nem érdemes ezt a változást siettetni ...
Nem arról van szó elsősorban, hogy a gyerek elég együttműködő-e, hanem hogy hormonálisan, idegrendszerileg érett-e már rá.
 
A gyerekek általában nappalra hamarabb szobatisztává válnak, mint éjjelre. Előbbi 2-3 éves korban, ez utóbbi 4-5 éves korban következik be átlagosan. Az is előfordul, hogy a nappali és éjjeli szobatisztaság szinte egyszerre, nagyon rövid időn belül alakul ki, de nem kóros, ha nem így történik. Általában a lányok hamarabb válnak megbízhatóan szobatisztává.
 
A szobatisztaság hormonális háttere: a nappal és az éjszaka termelődő vizelet mennyiségét egy, az agyalapi mirigyünk által termelt hormon szabályozza. Ennek a hormonnak köszönhető, hogy éjszaka kevesebb, nappal több vizelet termelődik a szervezetben. Így az éjszakát végig tudjuk aludni, nappal többször megyünk a mosdóba. Ezt az egyensúlyt az említett hormon szintingadozása tartja fenn.
 
Mit tehetünk annak érdekében, hogy a szobatisztaságra már érett gyerekünk minél előbb levegye a pelenkát? Különféle praktikákat alkalmazhatunk – ám egyik sem csodamódszer, vannak gyerekek, akiknél beválnak, másoknál mindenféle trükk hatástalan marad, az ilyen gyerekekkel nem tehetünk mást, mint türelmesen várunk.
 
Léteznek ún. leszoktató pelenkák. Ezek egyfajta átmenetet képeznek a pelenka és az alsónemű között. Érzetre már nem olyan komfortos a gyereknek, ha ebbe pisil, ugyanakkor kívülről nem ázik át. Az ilyen pelenkák éppen azért, mert nem kényelmesek nedvesen, segíthetnek abban, hogy a kicsi mihamarabb bilire kívánkozzon.
 
A bilit, vagy a wc-szűkítőt válasszuk ki a boltban közösen a gyerekkel. Jópofa mintás, szivacsozott szűkítők kaphatók manapság, amin jólesik trónolni az apróságoknak. Biliből van már zenélős, csilingelős, de a hagyományos fazon megfizethetőbb, és a szülőt is kevéssé idegesíti.
 
Ha sikerül a bilibe, wc-be a produktum, dicsérjük meg alaposan a csemeténket. Vannak, akik egy matricás albumot rendszeresítettek erre a célra: ahányszor sikerül a pelenkán kívül, a megfelelő fajanszba végezni a dolgát, annyiszor kap egy szép matricát a gyerek, amit beragaszthat az albumba, így szemmel látható, kézzel fogható a haladás.
 
Célszerű minden reggel ébredés után, és minden este fürdés előtt rátenni a bilire a kicsit, ugyanis ilyenkor nagy valószínűséggel kell neki pisilni, nagyobb az esélye, hogy sikerélmény éri őt (és a szülőt is, persze).
 
Nyári melegben segíthet, ha hagyjuk pelenka nélkül, meztelen fenékkel az udvaron szaladgálni, így könnyebben rájön, honnan jön a pisi, hogyan működik a pisilés.
 
Sose legyünk türelmetlenek, ne hagyjuk, hogy kellemetlen érzés, emlék párosuljon az ürítés folyamatához. Sajnos az ovik többsége nem veszi be másképp a gyereket, mint szobatisztán, ezért a kiscsoport megkezdése előtt, a nyári szünetben sokan minden praktikát bevetnek, de ha a gyerek nem akarja, nem kényszeríthetjük.

Ajánló

Családi wellness szálloda
Számíts néhány álmatlan éjszakára!
Türelmetlenül várjuk, de ne siettessük!

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

A negatív gondolkodás határt szab a teljesítménynek. Ha viszont ezt megfordítjuk, akkor a lehetetlen hirtelen nagyon is elérhetővé válik.

- Amby Burfoot -

A legjobb baba ajándék!