babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

A pelenkáskor vége

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?
Mi, szülők, türelmetlenül várjuk, mikor kerül már le a pelenka a kicsiről, mikor szoktathatjuk végre sikeresen bilire, wc-re. Abban a legtöbb szakember egyetért, hogy nem szabad, nem érdemes ezt a változást siettetni ...
Nem arról van szó elsősorban, hogy a gyerek elég együttműködő-e, hanem hogy hormonálisan, idegrendszerileg érett-e már rá.
 
A gyerekek általában nappalra hamarabb szobatisztává válnak, mint éjjelre. Előbbi 2-3 éves korban, ez utóbbi 4-5 éves korban következik be átlagosan. Az is előfordul, hogy a nappali és éjjeli szobatisztaság szinte egyszerre, nagyon rövid időn belül alakul ki, de nem kóros, ha nem így történik. Általában a lányok hamarabb válnak megbízhatóan szobatisztává.
 
A szobatisztaság hormonális háttere: a nappal és az éjszaka termelődő vizelet mennyiségét egy, az agyalapi mirigyünk által termelt hormon szabályozza. Ennek a hormonnak köszönhető, hogy éjszaka kevesebb, nappal több vizelet termelődik a szervezetben. Így az éjszakát végig tudjuk aludni, nappal többször megyünk a mosdóba. Ezt az egyensúlyt az említett hormon szintingadozása tartja fenn.
 
Mit tehetünk annak érdekében, hogy a szobatisztaságra már érett gyerekünk minél előbb levegye a pelenkát? Különféle praktikákat alkalmazhatunk – ám egyik sem csodamódszer, vannak gyerekek, akiknél beválnak, másoknál mindenféle trükk hatástalan marad, az ilyen gyerekekkel nem tehetünk mást, mint türelmesen várunk.
 
Léteznek ún. leszoktató pelenkák. Ezek egyfajta átmenetet képeznek a pelenka és az alsónemű között. Érzetre már nem olyan komfortos a gyereknek, ha ebbe pisil, ugyanakkor kívülről nem ázik át. Az ilyen pelenkák éppen azért, mert nem kényelmesek nedvesen, segíthetnek abban, hogy a kicsi mihamarabb bilire kívánkozzon.
 
A bilit, vagy a wc-szűkítőt válasszuk ki a boltban közösen a gyerekkel. Jópofa mintás, szivacsozott szűkítők kaphatók manapság, amin jólesik trónolni az apróságoknak. Biliből van már zenélős, csilingelős, de a hagyományos fazon megfizethetőbb, és a szülőt is kevéssé idegesíti.
 
Ha sikerül a bilibe, wc-be a produktum, dicsérjük meg alaposan a csemeténket. Vannak, akik egy matricás albumot rendszeresítettek erre a célra: ahányszor sikerül a pelenkán kívül, a megfelelő fajanszba végezni a dolgát, annyiszor kap egy szép matricát a gyerek, amit beragaszthat az albumba, így szemmel látható, kézzel fogható a haladás.
 
Célszerű minden reggel ébredés után, és minden este fürdés előtt rátenni a bilire a kicsit, ugyanis ilyenkor nagy valószínűséggel kell neki pisilni, nagyobb az esélye, hogy sikerélmény éri őt (és a szülőt is, persze).
 
Nyári melegben segíthet, ha hagyjuk pelenka nélkül, meztelen fenékkel az udvaron szaladgálni, így könnyebben rájön, honnan jön a pisi, hogyan működik a pisilés.
 
Sose legyünk türelmetlenek, ne hagyjuk, hogy kellemetlen érzés, emlék párosuljon az ürítés folyamatához. Sajnos az ovik többsége nem veszi be másképp a gyereket, mint szobatisztán, ezért a kiscsoport megkezdése előtt, a nyári szünetben sokan minden praktikát bevetnek, de ha a gyerek nem akarja, nem kényszeríthetjük.

Ajánló

Keltsük életre az érzéseket!
Sokszor a könnyebb utat választjuk.
Érvek és ellenérvek.

GYORSKERESŐ

mom ON board

Napi

Ha boldogan szeretnénk élni, meg kell őriznünk optimizmusunkat. Ha sikereket akarunk elérni, hinnünk kell képességeinkben. Ha szeretetre vágyunk, nem vezérelhet bennünket a gyűlölet. Ami sugárzik belőlünk, amit hangoztatunk, hasonló formában visszajut hozzánk.

- Louise L. Hay -

A legjobb baba ajándék!