babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció
A fej helyes tartása
babamamatudakozo.hu  ›  játékajánló  ›  szülői tanácsok  ›  a fej helyes tartása

 

Rovatunk támogatója a 

 

 

A fej helyes tartása

 

Készüljön fel, hogy az ápoló, a szülésznő vagy más gondozó, aki segített a szülésnél, elmond néhány alapvető dolgot a babagondozásról. Először is, a kis újszülött még alig tudja ellenőrzése alatt tartani izmait, és nem tudja a nagy fejét tartani. Így tehát ettől kezdve körülbelül a harmadik hónapig kezével meg kell támasztania a baba fejét, amikor felemeli (vagy lefekteti) a csecsemőt.

A baba fején van két kutacsnak nevezett „lágy pont” is. A nagyobbik a fejtetőn, a kisebbik a koponya hátoldalán található. Mindkettő azért van, mert a koponyacsontok még nem értek össze; ez segít a babának átpréselődni a szülőcsatornán, és később teret biztosít az agy növekedéséhez. Bár ezek a pontok lágyak, azért még nyugodtan megérintheti és megmoshatja, éppúgy, mint a baba bármely más testrészét. Elég vastag bőrréteg védi. A hátsó kutacs a harmadik hónap végére zárul be, míg a felső csak a baba 18 hónapos korában, miután a legintenzívebb agyfejlősési időszak lezárult. A kutacsokon láthatja a baba pulzusát; ez teljesen normális jelenség. De ha a lágy pontok besüllyednek vagy kiemelkednek, hívja a gyermekorvost, mivel ez akár kiszáradást, akár betegséget is jelezhet.

A baba fejéről szólva, ne legyen meglepődve, ha kissé furcsának tűnik. Vaginális szülés esetén a fej kissé kúpos alakúvá válik, és hátul akár duzzanatok is lehetnek rajta. Ha vajúdás alatt a baba nekifeszül a medencecsontjának, a fej egyik vagy mindkét oldalán kialakulhatnak vérdaganatok (haematoma), amelyek az első hónap végére szintén eltűnnek – bár az első egy-két napban akár még nagyobbakká is válhatnak. Ha nagyon összepréselődik a baba a szülőcsatornában, akkor lelapulhat és az álla benyomódhat, de idővel ez is magától helyreáll.


A fej helyes tartása
forrás: Fisher-Price

még több
még több
még több
tovĂĄbb
tovĂĄbb
tovább

tovább