babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció
Bakteriális fertőzések
babamamatudakozo.hu  ›  játékajánló  ›  szülői tanácsok  ›  bakteriális fertőzések

 

Rovatunk támogatója a 

 

 

Bakteriális fertőzések a terhesség alatt

 

Dr. Craig Bissinger, Szülész-nőgyógyász

 

 

 

A bakteriális fertőzések komoly gondokat jelenthetnek a várandós kismamáknak és magzatuknak, hiszen többek között koraszüléshez és az újszülött fertőzéses megbetegedéséhez is vezethetnek. A leggyakoribb és legveszélyesebb fertőzéseket a Streptococcus B csoportja (angol rövidítéssel: GBS) okozza. Az évek során számos stratégiával igyekeztek elejét venni e fertőzésnek, a várandós asszonyokat baktériumos védekezésben részesítették, vagy pedig csökkentették a fertőzéssel kapcsolatos kockázati tényezőket.

Az amerikai betegség-megelőzési központ (Center for Disease Control) és az amerikai szülészek és nőgyógyászok nonprofit szervezete (American College of Obstetricians and Gynecologists) 2002 decemberében tette közzé a várandósság alatt a Streprococcus B által okozott fertőzések kiszűrésével kapcsolatos ajánlásait. Javasolt, hogy a kismamákat várandósságuk 35-37 hete környékén vaginális és rektális baktériumkezelésben részesítsék a Streptococcus B ellen*. Ha kiderül, hogy a kismama magában hordozza ezt a baktériumot, akkor antibiotikumot kell kapnia a szülés közben – ez a kezelés nagyban csökkenti annak a veszélyét, hogy a kismama és csecsemője megfertőződjön. *Az ajánlott baktériumkezelést két esetben nem szabad alkalmazni: 1. Azon kismamák esetében, akiknek a vizeletében kimutatják a Streptococcus B baktériumtörzset. 2. Azon kismamák esetében, akiknek magzata vagy előző magzata Streptococcus B baktériummal fertőződött. Ezekben az esetekben nincsen szükség a vaginális és rektális baktériumkezelésre, viszont kötelező a szülés alatti antibiotikumos kezelés.

A penicillin a Streptococcus leghatékonyabb ellenszere és szülés közben intravénásan adják be a kismamának. Penicillin-érzékenység esetén – amelynek figyelmeztető jelei a csalánkiütés, légzési zavarok, súlyosabb esetben eszméletvesztés – vannak alternatívák, amelyek, sajnos, kevésbé hatékonyak, és az általuk nyújtott védelem nem garantált. Ezért rendkívül fontos, hogy ismert legyen a penicillin-allergia természete. Ezt azért hangsúlyozom, mert sok páciensem említi ugyan, hogy van penicillin-allergiája, de a tapasztalataik számomra nem mindig meggyőzőek. A következőket hallottam például: ’Az egész családom allergiás rá’; ’Élesztőgomba-fertőzést kapok a penicillintől’; avagy; ’Nem emlékszem pontosan, de anyám azt mondta, allergiás vagyok’. E kijelentések egyike sem takar valódi allergiát és erre alapozva nem lehet kialakítani a Streptococcus elleni leghatékonyabb védekezést. Babája egészsége védelme érdekében beszéljen az Ön egészségügyi szolgáltatójával a Streptococcus B baktériumtörzs okozta fertőzés veszélyeiről és a megfelelő prevencióról!Bakteriális fertőzések
forrás: Fisher-Price

még több
még több
még több
tovĂĄbb
tovĂĄbb
tovább

tovább