babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció
Idegenek
babamamatudakozo.hu  ›  jtkajnl  ›  szli tancsok  ›  idegenek

Rovatunk tmogatja a

Idegenek


 

Dr. Bettye M. Caldwell, Ph.D. , Gyermekgygysz-professzora a gyermekfejlds s oktats terletn

 

 

Mind azt szeretnnk, hogy gyermekeink trsasgkedvelek s bartsgosak legyenek, s elfogadjk a csalgtagok s bartok szeretett s gondoskodst. Egy olyan gyermek, akinek a ktdse egyetlen emberhez (ltalban az anyhoz, de nha az aphoz) olyan ers s kizrlagos, hogy keserves srsban tr ki az adott szemly tvolltben, egyszerre hzelg, de bosszant is. Ha mi vagyunk a ktds trgya, akkor ez hezelg szmunkra, s azt mondjuk magunknak: „Milyen csodlatos, hogy a gyermekem ennyire ragaszkodik hozzm.” De nagyon bosszant, ha egy gyermek egsz dleltt csak sr, ha babysitter vigyz r vagy blcsdben marad. s ha ez mg akkor is gy van, mikor a gyermek elri az iskols kort, akkor ez egyenesen zavarv, s taln dhtv is vlik szmunkra. „Mitl fl ennyire?” – krdezzk magunktl. De mi a helyzet az ezzel ppen ellenttes gyermekekkel: azokkal a babkkal, akik brkivel elvannak, azokkal az iskolsokkal, akik minden idegen felntthz odamennek a repltren s beszdbe elegyednek, azokkal az ltalnos iskolsokkal, akik eltnedeznek a plzkban s nagyobb gyerekekkel szeretnek beszlgetni? Ilyen gyerekek is vannak, s br ltszlag nincsenek flelmeik vagy aggodalmaik, nekik is szksgk van a figyelmnkre.

 Egy bizonyos mdon k a szleik ktlbon jr elismersei: megbznak a szleikben, s ezt a bizalmat ltalnostani tudjk az sszes emberre, akivel csak tallkoznak. Egyes trsadalmakban ez az alapkultra rsze; minden felntt minden gyermek szljnek tekinthet, s elvrjk tlk, hogy a kultrnak megfelel viselkedsmintkat tantsanak a gyerekeknek. Ilyen csoportokban olyan gyerekeket tallhatunk, akik sok felnttl elfogadjk a gondoskodst s segtsget, nem csak a szlktl, akik kevs, vagy egyltaln semmilyen tipikus elszakadsi aggodalmakat nem mutatnak.

A tkletes vilgban minden gyermeket ilyennek szeretnnk ltni, s minden felnttl azt vrnnk, hogy szksg esetn a gyermek ptszleinek tekintsk magukat. De sajnos a vilg nem tkletes, s azokra a gyerekekre, akik tl bartsgosak az idegenekkel, veszlyek leselkedhetnek. s ahogy az jsgokban olvashatjuk, ezek a jelenetek idnknt szvet tp tragdikba is torkollhatnak. Az egyik legszomorbb eleme az ilyen helyzeteknek, hogy a szlk idnknt soha nem tudjk meg, hogy mi is trtnt gyermekkkel, s veken t remlik, hogy gyermekket megtalljk s visszakapjk.

Arkansasban egy Morgan Nick nev kislny tragikus esetvel kerestk fel nemrgiben az egyik szervezetet, aki a helyi eltnt gyermekek felkutatsban segt. Morgan 6 ves korban a legvalszntlenebb helyrl tnt el – egy baseball-meccsrl egy kisvrosban, ahol gyakorlatilag mindenki mindenkit ismer – s soha nem talltk meg. Mivel az eltnt gyermekek megtallsnak az eslye 72 ra elteltvel rohamosan cskken, Arkansas sszes rdi- s televzicsatornjn kzvettik a gyermek rszletes szemlylerst s az eltns krlmnyeinek sszes ismert rszlett.

Hogy elkerlhessk az ilyen tragdikat, a szlknek nhny szablyt szben kell tartaniuk de gy, hogy azrt ne trjk le a gyermekek sszes bartsgos rzst. n tt javasolnk:

1. Soha ne engedje az vodskor gyermekt egy ismert felntt (vagy megbzhat tindzser) lttvolsgn kvlre). Ez vonatkozik a kinti jtkra is, hacsak az udvarnak nincs kertse s kapuja. De mg ekkor is gyakori ellenrzs szksges.

2. Ahogy a nyelvtudsa fejldik, tantsa meg gyermeknek az „idegen” szt. Amikor a szupermarketben a bevsrlkocsiban tolja a agyermekt, mondja el idrl idre:”Ezek az emberek idegenek, olyan emberek, akiket nem ismernk.” Nha tegye hozz: „Rmosolygunk az idegenekre s beszlnk velk, de nem megynk velk sehova”. Tantsa meg gyermeknek, hogy a legtbb idegen kedves s j ember, de nhnyan nem azok. s mivel sokszor nem tudjuk megklnbztetni ket, sokkal jobb, ha tartunk egy kis tvolsgot velk.

3. Soha ne hagyjon nyilvnos WC-ben felgyelet nlkl kisgyermeket.


4. Tantsa meg gyermeknek, hogy soha ne szljon be idegen ember autjba – pl. ha egy-kt percet ksik s valaki felajnlja, hogy hazaviszi az iskolbl. Figyelmeztesse, hogy ez nagyon szigor szably, “Mg akkor is, ha a nni vagy bcsi azt mondja, hogy n krtem meg, hogy hozzon el tged”

5. A lehet legkorbban tantsa meg a gyermeknek sajt nevt s a telefonszmukat. (Meglepdne, ha tudn, hogy hny vods nem tudja a teljes nevt.)

Szvem szerint kiegsztenm mg egy hatodik szabllyal is, de nem szeretnk felesleges flelmeket breszteni a gyermekekben. Viszont ha a krnykkn trtnne Morgan Nick-hez hasonl eset, beszljen rla gyermekvel, s emlkeztesse r, hogy mr beszltek az ilyenek elfordulsnak a lehetsgrl. Ezutn ismteltessen el vele nhny szablyt.

s van egy 6. szably: Ne bresszen gyermekben olyan flelmet az idegenekkel szemben, hogy ha brmi is trtnne, ne merjen egy idegenhez hozzszlni s segtsget krni. Mondhat valami olyasmit, hogy: „Tudod, lehet, hogy valahol meg kellett llniuk pisilni. A kislnynak segtsgrt kellett volna kiablnia, vagy beszaladnia s megkrni a pnztrost, hogy hvja a 112-t.”

Az idegen-veszly vals, s meg kell tle vnunk gyermekeinket. De remljk, hogy ezt megtehetjk anlkl, hogy flelmet s gyant bresztennk a gyermekben minden ismeretlen szemllyel szemben, aki csak a gyermek vilgban feltnik.

Idegenek

mg tbb
mg tbb
mg tbb
tovább
tovább
tovbb

tovbb