babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

Egy magyar autológ őssejt transzplantáció eredménye

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

A Cord Blood Center kis ügyfelén, Lettin 2017. októberében végezték el Magyarországon az első sikeres autológ (saját) őssejt transzplantációt Miskolcon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban.

Diagnózis: IV-es stádiumú Neroblastoma, ami egy agresszív rosszindulatú daganat.

Kezelés: kemoterápia, tumor eltávolító műtét és őssejttranszplantáció

 

Miért döntöttek a szülők az őssejtek megőrzése mellett gyermekük születésekor?

 

“A köldökzsinórvér megőrzése mellett egyrészt azért döntöttünk, mert a rokonság körében korábban már született olyan gyermek, akinél erre sor került, így innen ismertük már a levétel folyamatát, illetve manapság az orvostudomány is olyan léptékben fejlődik, és annyi reménybeli gyógyítási lehetőséget lehetett már akkor is hallani az őssejtek kapcsán, hogy úgy voltunk vele a lányunkat sem fosztanánk meg ettől az esélytől.

 

Egyébként az akkori tudással őszintén szólva nem éreztem reálisnak annak a veszélyét, hogy egy csöppségnek ilyen súlyos betegsége is lehet, melyre sajnos az élet rácáfolt.” – nyilatkozta az Édesapa

 

Gyógyulás: 2018 év végére az orvos kijelentett, hogy Letti tumormentes.

 

“Jelenleg ott tartunk, hogy a legutóbbi MiBG vizsgálat is negatív lett, és még néhány oltás hiányzik ahhoz, hogy végre oviba menjen a kislányom, aki közben nagyot nőtt, már nem az a kisbeteg, hanem egy vidám gyermek, aki éli a normális életét és ez már reméljük nem is változik meg.” – mondta az Édesapa.

 

És hogy Letti szülei miért javasolják a köldökzsinórvér levételét?

 

“Más szülőknek azt tudom mondani a születendő gyermekük kapcsán, hogy mérlegeljék azt a soha vissza nem térő lehetőséget, ami a köldökzsinórvér levételekor adódik, mert sosem tudhatják mit hoz a jövő és ezzel esetleg életet menthetnek, amit utólag már nem lehet pótolni.

 

A kezelőrvos a köldökzsinórvérrel történő kezelést az elejétől kezdve támogatta, sőt még azt is elmondta nekünk, hogy habár nincsenek rá kutatási adatok, de ő idegen donoros transzplantációk kapcsán azt tapasztalta, hogy a köldökzsinórvér hamarabb megtapad és erősebb immunrendszert épít, mint a perifériásan gyűjtött őssejtek.

 

A fentieket mi szülők is meg tudjuk erősíteni, mert a lányom a transzplantáció óta alig vagy csak enyhén volt beteg és azokat a betegségeket is könnyen átvészelte.”

Ajánló

Mire jók az őssejtek?
Az őssejt olyan sejt, amely képes megújítani magát
Több mint 165 000 gyermek köldökzsinórvérét őrizzük.

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

A derűs embereknek nem könnyebb a sorsuk, csak más szemüveg van rajtuk. Azt szoktuk mondani: jó természetük van. A jóra vannak hangolva. Életörömre. (...) Tedd csak fel az "áldott szemüvegedet", s máris látod, hogy süt a nap, hogy sok öröm és emberi jóság van.

- Müller Péter -

A legjobb baba ajándék!