babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

A csoda bennünk van

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

Nincs olyan szülő, aki ne szeretné gyermekét egészségben, biztonságban tudni, és mindent megadni a számára. Manapság egyre több házaspár dönt úgy, hogy él az orvostudomány adta lehetőséggel, és leveteti újszülött gyermeke köldökzsinórvérét. Mi az eljárás célja? Mire használhatók a köldökzsinórvérből nyert őssejtek? Minderről az Európa második legnagyobb köldökzsinórvér őssejtbankjaként működő vállalatot, a Cord Blood Centert kérdeztük.

MINDENEKELŐTT ELMAGYARÁZNÁ, HOGY MI AZ ŐSSEJT?


Szervezetünk a magzati lét során nem specializálódott alapsejtekből fejlődik, amelyeket őssejteknek nevezünk. Ezek a sejtek fokozatosan alakulnak az egyes szövetek sejtjeivé, például ideg-, izom- és bőrsejtekké, vagy a szervek sejtjeivé. Az őssejtek – azon túl, hogy differenciálódnak – gyulladáscsökkentő anyagokat szabadítanak fel, valamint szükség esetén az érújraképződés elősegítésével biztosítják a vér, s azzal az oxigén és a tápanyagok eljutását a sejtekhez. Ezen öngyógyító mechanizmusok révén képesek arra, hogy helyreállítsák a sérült,  vagy károsodott funkciójú sejteket, visszaadva az adott szövet, szerv és maga a szervezet eredeti, zavartalan működését.

 

MIBEN KÜLÖNBÖZNEK A KÖLDÖKZSINÓRVÉR SEJTJEI A PERIFÉRIÁS VÉRBEN, VAGY A CSONTVELŐBEN TALÁLHATÓ SEJTEKTŐL?


A köldökzsinórvér nem más, mint a szülést követően a köldökzsinórban és a méhlepényben maradó vér. Értékes őssejteket is tartalmaz, amelyek hasonló összetételben nem lesznek többé jelen a vérben az emberi élet folyamán. Legfontosabbak a vérképző sejtek, amelyek képesek vörös- és fehérvérsejtekké, vagy vérlemezekké alakulni. Ezen kívül a köldökzsinórvérben más őssejtek is jelen vannak, amelyek képesek izom-, csont- és porcsejtekké, inzulintermelő sejtekké, szívizomsejtekké specializálódni. A születést követően a vérképző sejtek már csak a csontvelőben vannak jelen. Ezekre a sejtekre azonban a test más sejtjeihez hasonlóan hatással van a környezet, az életmód, aminek következtében fokozatosan öregednek, és csökken a szaporodóképességük. Ezzel szemben a köldökzsinórvérből kinyert őssejtek a születésünk utáni első percből származnak, így mentesek a külső ártalmaktól.


A GYERMEK A SZÜLETÉSEKOR LEVETT KÖLDÖKZSINÓRVÉRÉBŐL KINYERT SAJÁT ŐSSEJTJEIT KAPHATJA VISSZA, HA MEGBETEGSZIK?


Igen, ezt az eljárást autológ transzplantációnak nevezzük. Nagy előnye ennek az eljárásnak, hogy ha a későbbiekben valamilyen súlyos betegség gyógyítása céljából a saját
őssejteket juttatjuk vissza a szervezetbe, az immunrendszer nem indít ellenük támadást.
Ezért a transzplantációt követően nem következnek be súlyos komplikációk, ami más személytől származó sejtek felhasználása esetén megtörténhet. 

 

 

„TÖBB SEJT, TÖBB ÉLET.” MIRE UTAL A CORD BLOOD CENTER MOTTÓJA?

 

A köldökzsinórvér felhasználásakor nem a térfogat számít, hanem az úgynevezett alapsejtek mennyisége. A gyűjtött vérben található sejtek száma határozza meg, hogy mennyire lesz hatékony a majdani transzplantáció. Minél nagyobb a gyűjtött köldökzsinórvér mennyisége, annál magasabb a sejtek száma is. Mi a természetes környezetben fellelhető sejtösszetétel lehető legnagyobb mértékű megtartására törekszünk, aminek a későbbi kimenetel, a gyógyulás szempontjából igen nagy jelentősége van. A Cord Blood Center magyar ügyfelei részére a köldökzsinórvér-őssejtek megőrzésén túl a köldökzsinórszövet őssejtjeinek megőrzési lehetőségét is kínálja, biztosítva ezzel az őssejtek lehető legszélesebb spektrumát egy jövőbeni esetleges transzplantációhoz. A szakembereink által feldogozott köldökzsinórvéregységek tartalmazzák a legnagyobb őssejtmennyiséget a nemzetközi regiszterbe kerülő összes köldökzsinórvér-egység közül a világon.*

 

HOGYAN TÖRTÉNIK A KÖLDÖKZSINÓRVÉR LEVÉTELE?

 

A köldökzsinórvér gyűjtése rögtön a szülés után történik, a köldökzsinór elvágását követően, de még a méhlepény megszületése előtt. A gyűjtés idején az újszülött már a gyermekorvos gondozásában van. A méhlepény és a köldökzsinór a gyermek olyan szervei, amelyek a szülést követően elvesztik funkciójukat. Ezért a gyűjtés – amelyet képzett szülészorvos vagy szülésznő végez – az édesanya és a gyermek számára sem kellemetlen, és egyáltalán nem fájdalmas. A transzplantációhoz előkészített minták hosszas, akár élethosszig történő megőrzésével, a helyreállító potenciál megtartása mellett biztosítható, hogy a minta szükség esetén rendelkezésre álljon, és transzplantálható legyen. Ennek az eljárásnak köszönhetően eredményesebb gyógyulást tudunk elérni a szervezet természetes öngyógyító folyamatainak elősegítésével.

 

HA VALAKI ÚGY DÖNT, HOGY ÉL EZZEL A LEHETŐSÉGGEL, MIÉRT ÉPPEN A CORD BLOOD CENTER-HEZ FORDULJON?

 

Elsősorban a 150 ezer őssejtminta megőrzése során nyert szakmai tapasztalatot említeném, aminek révén eddig több mint hetven beteg, köztük sok gyermek életét sikerült megmenteni. A Cord Blood Center teljes tevékenysége transzparens és ügyfélbarát, részletfizetési lehetőséggel és egyéb kedvező konstrukciókkal azokat az ügyfeleket támogatja, akiknek a szolgáltatási díj egyösszegű kifizetése nagyobb megterhelést jelenthet. Vállalatunk széleskörű társadalmi felelősségvállalási programmal rendelkezik, melynek részeként Európában egyedülálló módon nyújt anyagi támogatást a saját őssejtekkel történő transzplantációkhoz. Segítő Kéz programunk keretében pedig aktívan keressük azon ügyfeleinket, akiknek a köldökzsinórvér transzplantáció segíthet. Klinikai kutatásokat is folytatunk, melyek a gyermeki agyi bénulás őssejtekkel történő kezelésének vizsgálatát célozzák. Mindez azt a célt szolgálja, hogy a leendő szülők felelős döntést hozhassanak, és egy később bekövetkező súlyos betegség esetén gyermekük számára esélyt adhassanak a gyógyulásra.

 

*BONE MARROW DONORS WORLDWIDE

Ajánló

A Cord Blood Center kis ügyfelén, Lettin 2017. októberében végezték el
Egyedülálló Transzplantáció Támogatói Program

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

A világ valóban csupa veszedelem, és sok a sötét hely; de sok minden akad, ami szép, s bár a szépség ma mindenütt szomorúsággal keveredik, attól a szép még csak szebb lesz.

- John Ronald Reuel Tolkien -

A legjobb baba ajándék!