babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

A köldökzsinórvér-gyűjtés története és menete

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

Az első sikeres allogén köldökzsinórvér (KZSV) -eredetű őssejt-transzplantációra 1988-ban került sor egy Fanconi-anémiás gyermek kezelése során. A donor a beteg HLA-azonos leánytestvére volt. 15 évvel később a beteg működő csontvelővel élt. Az őssejtkutatás és a felhasználás klinikumba való átültetése reflektorfénybe került. A gyermeket váró szülők egyre több esetben érzik úgy, hogy a születendő gyermek és testvéreinek egészségéről való gondoskodás részeként szüléskor levetetik a köldökzsinórvért.

A köldökzsinórvér levétele a szülők és az őssejtbank között létrejött szerződés keretében a szülést vezető választott orvos felkérésével kezdődik. A szülészorvos gondoskodik arról, hogy a szülést követően – a kismama és az újszülött ellátása után – az elkötött köldökzsinórt fertőtleníti, és a szülőktől átvett vérvételi dobozban található vérgyűjtő zsákba a köldökzsinórban futó vénából tű segítségével a köldökzsinórvért levegye.

 

A tapasztalatok szerint ez 20–150 ml mennyiségű, melyet nagyban befolyásolnak a szülés körülményei és az anatómiai jellemzők. Természetesen a későbbi felhasználás szempontjából fontos a minél tökéletesebb kinyerés. A feladat során kiemelt jelentőségű a megszúrandó köldökzsinórszakasz gondos fertőtlenítése az esetleges bakteriális fertőzés elkerülése érdekében.

 

A köldökzsinórvér feldolgozása steril laboratóriumban történik a szülést követően. A szülőszoba és a steril laboratórium közötti szállítás megszervezéséről egészségügyi futárszolgálat gondoskodik.

Ajánló

Egyedülálló tulajdonságú őssejtek
A Cord Blood Center kiemelten fontosnak tartja a magyarországi kórházakkal
Az őssejt olyan sejt, amely képes megújítani magát

GYORSKERESŐ

mom ON board

Napi

Ha boldogan szeretnénk élni, meg kell őriznünk optimizmusunkat. Ha sikereket akarunk elérni, hinnünk kell képességeinkben. Ha szeretetre vágyunk, nem vezérelhet bennünket a gyűlölet. Ami sugárzik belőlünk, amit hangoztatunk, hasonló formában visszajut hozzánk.

- Louise L. Hay -

A legjobb baba ajándék!