babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

A köldökzsinórvér-gyűjtés története és menete

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

Az első sikeres allogén köldökzsinórvér (KZSV) -eredetű őssejt-transzplantációra 1988-ban került sor egy Fanconi-anémiás gyermek kezelése során. A donor a beteg HLA-azonos leánytestvére volt. 15 évvel később a beteg működő csontvelővel élt. Az őssejtkutatás és a felhasználás klinikumba való átültetése reflektorfénybe került. A gyermeket váró szülők egyre több esetben érzik úgy, hogy a születendő gyermek és testvéreinek egészségéről való gondoskodás részeként szüléskor levetetik a köldökzsinórvért.

A köldökzsinórvér levétele a szülők és az őssejtbank között létrejött szerződés keretében a szülést vezető választott orvos felkérésével kezdődik. A szülészorvos gondoskodik arról, hogy a szülést követően – a kismama és az újszülött ellátása után – az elkötött köldökzsinórt fertőtleníti, és a szülőktől átvett vérvételi dobozban található vérgyűjtő zsákba a köldökzsinórban futó vénából tű segítségével a köldökzsinórvért levegye.

 

A tapasztalatok szerint ez 20–150 ml mennyiségű, melyet nagyban befolyásolnak a szülés körülményei és az anatómiai jellemzők. Természetesen a későbbi felhasználás szempontjából fontos a minél tökéletesebb kinyerés. A feladat során kiemelt jelentőségű a megszúrandó köldökzsinórszakasz gondos fertőtlenítése az esetleges bakteriális fertőzés elkerülése érdekében.

 

A köldökzsinórvér feldolgozása steril laboratóriumban történik a szülést követően. A szülőszoba és a steril laboratórium közötti szállítás megszervezéséről egészségügyi futárszolgálat gondoskodik.

Ajánló

A köldökzsinórvér fő előnyei a transzplantáció során
Lettin 2017. októberében végezték el Magyarországon az első sikeres autológ (saját) őssejt transzplantációt

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

Az ölelés nagyon fontos és szent dolog. Amikor ölelsz, sérthetetlen vagy. Amikor ölelsz, megnyílik a lelked, és befogadja a másikét. Nem lehet úgy ölelni, hogy közben bezárod a kapukat, a kulcsokat meg jó szorosan a markodban tartod. Ez nem így működik.

- Oravecz Nóra -

A legjobb baba ajándék!