babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

A köldökzsinórvér-gyűjtés története és menete

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

Az első sikeres allogén köldökzsinórvér (KZSV) -eredetű őssejt-transzplantációra 1988-ban került sor egy Fanconi-anémiás gyermek kezelése során. A donor a beteg HLA-azonos leánytestvére volt. 15 évvel később a beteg működő csontvelővel élt. Az őssejtkutatás és a felhasználás klinikumba való átültetése reflektorfénybe került. A gyermeket váró szülők egyre több esetben érzik úgy, hogy a születendő gyermek és testvéreinek egészségéről való gondoskodás részeként szüléskor levetetik a köldökzsinórvért.

A köldökzsinórvér levétele a szülők és az őssejtbank között létrejött szerződés keretében a szülést vezető választott orvos felkérésével kezdődik. A szülészorvos gondoskodik arról, hogy a szülést követően – a kismama és az újszülött ellátása után – az elkötött köldökzsinórt fertőtleníti, és a szülőktől átvett vérvételi dobozban található vérgyűjtő zsákba a köldökzsinórban futó vénából tű segítségével a köldökzsinórvért levegye.

 

A tapasztalatok szerint ez 20–150 ml mennyiségű, melyet nagyban befolyásolnak a szülés körülményei és az anatómiai jellemzők. Természetesen a későbbi felhasználás szempontjából fontos a minél tökéletesebb kinyerés. A feladat során kiemelt jelentőségű a megszúrandó köldökzsinórszakasz gondos fertőtlenítése az esetleges bakteriális fertőzés elkerülése érdekében.

 

A köldökzsinórvér feldolgozása steril laboratóriumban történik a szülést követően. A szülőszoba és a steril laboratórium közötti szállítás megszervezéséről egészségügyi futárszolgálat gondoskodik.

Ajánló

A Cord Blood Center kis ügyfelén, Lettin 2017. októberében végezték el
Egyedülálló Transzplantáció Támogatói Program

GYORSKERESŐ

mom ON board

Napi

Hinni kell! Mindegy, hogy miben, hiszen gyarló emberek vagyunk, az igazságot úgysem látjuk. Higgyünk a jóban, a szépségben, s talán minden jóvá és széppé válik, ha őszinte szívvel hiszünk benne.

- G. Hajnóczy Rózsa -

A legjobb baba ajándék!