babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

Autológ (saját) köldökzsinórvér őssejt transzplantáció Magyarországon

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

A Cord Blood Center kis ügyfelén, Lettin 2017. októberében végezték el Magyarországon az első sikeres autológ (saját) őssejt transzplantációt Miskolcon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban.

2017. tavaszán derült ki, hogy a kicsi lánynál rosszindulatú daganatos tumort találtak a veséjében, majd később már a gerincében is. Eleinte I-es stádiumú Wilms-tumort diagnosztizáltak nála, ami az egyik leggyakoribb gyermekurológiai daganat, ám a csontvelő biopsziát követően a végső diagnózis IV-es stádiumú Neroblastoma lett, ami egy agresszív rosszindulatú daganat.

 

Az akkor 2 éves gyermek kezelését a miskolci kórház Gyermek Onkohematológiai és Csontvelő-transzplantációs Osztályán végezték el a nemzetközileg elfogadott protokoll alapján. E szerint a kislány kemoterápiát kapott, majd 2017 őszén megműtötték és eltávolították a tumort. A nagyobb dózisú kemoterápiás kezelésnek köszönhetően viszonylag rövid idő alatt lényegesen erősebb terápiás hatást értek el az orvosok, aminek következtében kialakuló legsúlyosabb mellékhatásokat a kislány köldökzsinórjából a születésekor levett és tárolt őssejtek visszaadásával küszöbölték ki. A standard kezelési protokoll szerint ugyanis autológ őssejttranszplantáció következett, melyet köldökzsinórvérből származó őssejtekkel végeztek el 2017. Október 24-én. 2 héttel később megtörtént az őssejtek megtapadása, a saját vérképzés beindulása.

 

Az azóta eltelt 1 év során Letti már egyre inkább olyanná vált ismét, mint egy átlagos kisgyerek, vidáman és “rosszalkodva” éli napjait szerető családja körében. A köldökzsinórvérből származó őssejtek transzplantációját követő szigorú szabályokkal övezett nehezebb időszakon már szerencsére túl vannak. Nem kell már maszkot hordania Lettinek és újra mehet emberek közé, habár óvodába sajnos még mindig nem. A betegségektől ennek ellenére óvni kell őt.

 

A betegséget teljes mértékben sajnos még nem sikerült lezárnia a családnak annak ellenére sem, hogy túl vannak a sugárterápián és a biológiai terápián is, és folyamatosan járnak vissza kontrollokra. Az eredmények szerencsére egyre biztatóbbak. A legutóbbi MR eredmény végre először teljesen negatív lett.

 

Jelenleg a kislány kezelőorvosa azon dolgozik, hogy Letti immunterápiájának engedélyeztetésével végre lezárulhasson életük legnehezebb korszaka, és elkerüljék a betegség kiújulását.

Ajánló

A Cord Blood Center kis ügyfelén, Lettin 2017. októberében végezték el
Szöveti őssejtek a szervezet számos szövetében megtalálhatók

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

A vidámságnak megvan az ereje ahhoz, hogy a félelem, a sértettség, a harag, a frusztráltság, a csalódottság, a depresszió, a bűntudat és a meg nem felelés érzéseit kiűzze az életedből. Azon a napon éred el a vidámságot, amikor rájössz, hogy mindegy, mi történik körülötted, akkor sem lesz jobb...

- Anthony Robbins -

A legjobb baba ajándék!