babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

Lendülj formába a fitnesz segítségével

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?
A testedzésnek rengeteg módja van, de kétségtelenül a fitnesz a legjobb választás. Fedezd fel, hogy érhető el mindez kimondottan a szülés előtti, a szülés körüli és az azt követő időszakra kidolgozott gyakorlatokkal.

Tudod, mit jelent a fitnesz fogalma? Szó szerinti fordításban azt jelenti: "jó forma", és általában olyan testgyakorlatokra vonatkozik, amelyek ismétlődő mozdulatokból épülnek fel és folyamatosan hajtjuk őket végre fizikai kondíciónk javítása céljából.

 

Ép testben ép lélek

 

A fitnesz azonban nem csupán testedzést jelent. Visszatér a görög ideál, amely ötvözi a szépet és a jót, valamint kombinálja a testmozgást és a megfelelő táplálkozást, amely testünk formában tartásához szükséges.

 

De azon kívül, hogy jól nézzünk ki, a fitnesz fő célja az egészség, és az egészséges test elérésének módja az alábbiak ötvözése révén:

 

- kardiovaszkuláris edzés: a vérkeringést és a légzőrendszert fejleszti; - súlyzós, nyújtó és rugalmassági gyakorlatok: a neuromuszkuláris rendszert fejlesztik;

- kiegyensúlyozott táplálkozás: megőrzi testünk egészségét, valamint segít megelőzni a túlsúlyosság kialakulását.

 

Ez az átfogó edzésmódszer erősebbé, gyorsabbá és hajlékonyabbá tesz, ezen felül alakodban és életminőségedben is szemmel látható javulást fogsz elérni.

 

Ami nagyon fontos: bármilyen étrend vagy gyakorlat megkezdése előtt konzultálj kezelőorvosoddal, aki tájékoztatást ad, valamint testi adottságaidnak és egészségi állapotodnak megfelelően fog számodra gyakorlati tanácsokat nyújtani.

 

Ne feledd, a testmozgás és a kiegyensúlyozott étrend segítenek megelőzni az elhízás okozta kardiovaszkuláris megbetegedéseket, valamint testünket jó formában tartják!

 

Miért fontos a fitnesz?

 

A fitneszgyakorlatok nem csak a szervezet számára nyújtanak előnyt, kiváló módszer a kikapcsolódásra, az energiával való feltöltődésre és elméd megtisztítására is. A rendszeres, kiegyensúlyozott testedzés hozzájárul a normális agyi tevékenység fenntartásához, továbbá általános jó közérzetet biztosít.

 

A fitnesz egy életstílus, amit az alábbi módon lehetne összefoglalni:

 

megfelelő testedzés + helyes táplálkozás = egészségesebb élet.

 

A fitneszgyakrolatok minden olyan személynek ideálisak, akik javítani akarnak fizikai kondíciójukon, súlyt szeretnének leadni és jól szeretnék érezni magukat.

 

Talán már te is feltetted a kérdést: hogyan fogjak hozzá? Rengeteg edzőterem és sportközpont kínál széles választékot olyan gyakorlatokból, melyek szórakoztató módon kondícionálják és formálják testünket: többek között latin táncok, zumba, jóga, pilates, body system, hastánc, tai-chi, fit ball és rpm.

 

Ha nem akarsz kimozdulni otthonról, akkor kereshetsz jóga, pilates vagy zumba DVD-ket. Mindez nagyon egyszerű és szórakoztató azon kívül, hogy családod körében gyakorolhatsz.

 

Fitnesz a terhesség előtt, alatt és után

 

A terhesség akadályoz a gyakorlatok végzésében és tested formában tartásában? Vannak olyan gyakorlatok, amelyeket kifejezetten erre az időszakra fejlesztettek ki, mert amellett, hogy megedzik testedet, segítenek kikapcsolódni és felkészülni a szülésre vagy a szülés utáni felépülésben.

 

Terhesség előtt

 

A fitneszgyakorlatok nagy része minden korosztály és minden olyan fizikai kondícióval bíró ember számára megfelelő, aki nem szenved szívproblémáktól vagy mozgásában fizikailag nem korlátozott. Azonban bármilyen testedzés megkezdése előtt érdemes orvossal konzultálni és egy átfogó vizsgálatot végezni.

 

Terhesség alatt

 

Ha már előzőleg is végeztél testedzést, szinte minden könnyebb fitneszgyakorlatot végezhetsz a terhesség idején, természetesen orvos engedélyével és a megfelelő óvintézkedésekkel. Vannak azonban olyan fitnesztevékenységek, melyeket kimondottan erre az életciklusra fejlesztettek ki, mint például a szülés előtti jóga.

 

Nézz utána, hogy hol tartanak foglalkozásokat kifejezetten terhes anyukák számára, vagy, ha a hagyományos csoportot választod, ne felejtsd el az oktatót erről tájékoztatni, hogy speciális gyakorlatokat adjon számodra. Ami a legfontosabb: bármilyen zavar, szédülés vagy fájdalom esetén függeszd fel a gyakorlatot és kérd orvosod tanácsát.

 

Terhesség után

 

A baba érkezése után mindig nehéz a testedzést újrakezdeni, de fontos, hogy apránként, alacsonyabb szintű gyakorlatokkal kezdd, amelyek segítik testedet a regenerálódásban.

 

Az első napokban a séta a leginkább ajánlott gyakorlat. Amennyiben nem császárral szültél, negyven nap után végezhetsz olyan passzív gyakorlatokat is mint a jóga vagy a pilates, két hónapon belül pedig már elkezdheted a megszokott gyakorlataidat végezni

 

Bármilyen testmozgás megkezdése előtt konzultálnod kell orvosoddal, hogy megbizonyosodj arról, hogy problémamentesen tudod ezeket végezni. Ne késlekedj, vedd fel az edzőcipőt és kezdd el még ma!

Ajánló

Fogadd meg az alábbi tanácsokat!
Kockázatosabb-e az ikrek várása?

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

Csak egy dolgod van az életben: azt csinálni, amiben hiszel. Ha erre képes vagy, kitartóan, határozottan, nem feladva, akkor nem lesz gond. (...) Akinek menni kell és megy, az nem néz oldalra, csak az utat figyeli, mert megtanulta, hogy csak az számít.

- Oravecz Nóra -

A legjobb baba ajándék!