babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

A szülési terv

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?
Egy szülési terv sokat segíthet a kismamának, hogy lélekben ráhangolódjon a szülésre és még idejében tisztázzon kérdéseket, hogy a szülés szép élmény lehessen.

A szülési terv elkészítésének számos haszna van. Leginkább az, hogy pszichésesn felkészíti a kismamát a szülésre. Egyfelől az anyuka (joggal) gondolhatja úgy, hogy ő mindent megtett annak érdekében, hogy felkészüljön a szülésre. Másfelől, hogy úgy érezhesse, kézben tartja szülés folyamatát, már amennyire ez lehetséges. Mindkét érzés segíthet oldani a szülést megelőző és azzal kapcsolatos szorongást.

 

Egy szülési terv elkészítéséhez kutatásokat kell végezni. No, nem kell megijedni, nem egyetemi szakdolgozathoz szükséges előkészületekről van szó. A terv elkészítéséhez azonban tudni kell, hogy hogyan is zajlik egy szülés, milyen beavatkozások fordulhatnak elő. Természetesen ehhez nem kell egyetemi jegyzeteket beszerezni, elég a kerületi könyvtárból kikölcsönözni egy szülésre felkészítő könyvet, ha még nem lenne (elég) otthon és elbeszélgetni egy kicsit a szülésszel vagy a terhesgondozást végző védőnővel.

 

Majd mindent összegezve tisztázni kell néhány, a szüléssel kapcsolatos kérdést mind az anyuka, mind a kórház számára.

 

A szülési terv kitérhet arra:

 

- hogy kiknek a jelenlétére számítunk a szülőszobában, pl apuka, dúla

 

- szeretnénk-e fájdalomcsillapítást kérni, és ha igen, mit

 

- mik azok a beavatkozások, amiket lehetőség szerint elkerülnénk (pl.: gátmetszés, császármetszés)

 

- milyen pozicióban szeretnénk illetve nem szeretnénk lenni

 

- szeretnénk-e köldökvért levetetni, tervezzük-e őssejt tárolását

 

- ki vágja el a köldökzsinórt

 

- ki hozzon meg az egészségünkkel és a kisbabánk egészségével és életével kapcsolatos döntéseket, ha esetleg elvesztenénk az eszméletünket a szülés alatt.

 

Természetesen, ahhoz, hogy az anyuka egy reális szülési tervet tudjon írni, fontos, hogy tisztában legyen a lehetőségeivel és a körülményeivel, amik majd szülés tervezett helyszínén fogadják majd. Ajánlatos, hogy a terv barátságos hangvételben íródjon, hiszen az is a kommunikáció egy formája. A szülést megelőzően érdemes tájékoztatni az orvost a szülési terv készítéséről, sok félreértést lehet rögtön megspórolni.

 

Szerencsés esetben azonban elő sem kerül a szülési terv, mert minden megy majd a maga természetes, egészséges módján.

Ajánló

Mindennapokról őszintén.
Érdemes követni!
A baba a 37. hét után már készen áll a születésre?

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

Nevess magadon, és nevess az életen. Ne gúnykacaj vagy önsajnálattól tocsogó nevetés legyen ez, hanem gyógyír, csodaszer, amely enyhíti a fájdalmat, kigyógyít a depresszióból, és segít megfelelő távolságból kezelni az adott pillanatban szörnyűnek látszó kudarcokat.

- Og Mandino -

A legjobb baba ajándék!