babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció
Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

A kismamának szüksége van a pihenésre, a kímélő életmódra, ugyanakkor a terhesség nem betegség, ahogy szokták mondani. Természetesen egy egészséges kismamának ügyelnie kell az életmódjára, mivel már nemcsak önmagáért felelős. De ahhoz, hogy testileg-lelkileg jól érezze magát, hozzátartozik, hogy mozogjon is. Milyen mozgás árt, és mi használ a terhesség idején a kismamának és magzatának?

Tévhit, hogy a terhesség első harmadában a sport veszélyes lenne. Alapvetően elmondható, hogy aki terhessége előtt is rendszeresen sportolt, az első hónapokban nem kell lemondania jó szokásáról, de nem szabad túlerőltetnie magát! A mértékletes és kíméletes testmozgás viszont jó hatással van a várandós anyuka kedvére, és nem utolsósorban elejét lehet venni a túlzott súlynövekedésnek is.

 

A második és harmadik harmadban a méh és a magzat növekedésével természetesen csökken a mozgékonyság. Megváltozik a rekeszizom működése, a növekedő pocak miatt bizonytalanabbá válik a testtartás. Milyen mozgás használ ilyenkor a kismamának és magzatának? A gyaloglás, az úszás, a terhestorna és a kismama jóga is jó szívvel ajánlható.

 

A gyaloglás minden veszélytől mentes - ellentétben a futással, amit csak az első harmadban javasolnak -, frissíti a vérkeringést. Gyaloglás közben fontos a helyes testtartás és légzés.

 

Az úszás korlátozás nélkül űzhető szinte a szülés napjáig. Javítja a vérkeringést, megerőltetés nélkül dolgoztatja meg az izmokat. A víz ráadásul relaxáló hatású. Derékfájás ellen a hátúszás segíthet igazán.

 

A kismama jóga rendkívül kifinomult felkészülést nyújt a szülésre, mivel nem csak fizikailag, de mentálisan is felkészíti a kismamát. A lágy, folyamatos mozgásban végzett gyakorlatok segítik a szükséges izmok megerősítését és megnyújtását. Légző-gyakorlatok és relaxációs technikák segítségével oldódik fel a félelem és a feszültség és edződik meg a koncentrációs kézség.

 

Aki egész életében fel volt mentve tornából, az ne terhesen kezdjen extrém sportokba! Természetesen ők se mondjanak le azért a mozgás öröméről. Kifejezetten nekik találták ki a terhestornát, aminek rendszeres gyakorlása kíméletesen mozgatja át a terhes nő izmait, javít a testtartásán.

 

Összességében elmondható, hogy a túlerőltetést, amelyet fáradtság- és fájdalomérzet, esetleg nyugtalanság kísér, kerülni kell! A terhelés intenzitásának objektív fokmérője - a szív- és érrendszerre ható edzés közben - a pulzusszám, mely percenként nem haladhatja meg a 140-et! Ennek a határnak a betartása egyszerűen ellenőrizhető, mégpedig úgy, hogy edzés közben beszélnie kell a kismamának. Aki minden nehézség nélkül képes mozgás közben beszélgetni, az az egészséges tartományban mozog. Egy csuklóra szerelt pulzusmérő óra tovább növelheti az optimális tartományban maradás biztonságát.

 

Az ebben a tartományban végzett edzésnek - a maximális teljesítőképesség 50-70%-a - van még egy további előnye, mégpedig az, hogy a kismamát nem veszélyezteti a túlságos kimelegedés, hiszen a magzat a 38 Celsius-fok feletti testhőmérséklet-emelkedésre igen érzékenyen reagál. Annak érdekében, hogy az edzés után a test megfelelő mértékben lehűlhessen, és az izzadással eltávozott ásványi anyagok ismét visszakerülhessenek a szervezetbe, a kismamának sokat kell innia - ajánlatos már a terhelés közben, de azt követően feltétlenül!

 

A megfelelő oxigénellátás érdekében a helyes légzéstechnikára is figyelni kell! A belélegzéskor ki kell tolni a hasat, ez a hatásos légzés elsőrendű szabálya! Sokan ezt sajnos épp ellenkezőleg végzik. A helyes módszer azonban némi gyakorlás segítségével hamar elsajátítható.

 

Sok kismama gyötrő derékfájása miatt úgy érzi, képtelen sportolni, pedig a testedzés hatékony megoldás lehet a hát- és derékfájásra, valamint jótékonyan hat a szívműködésre és a légzésre, a láb visszeresedésének megelőzésére és nem utolsósorban a magzat oxigénellátására is. Ráadásul jó kondícióban maradni terhesség idején azért is hasznos, mert jótékonyan hat a vajúdási fájdalmakra és megkönnyíti a szülés lefolyását is.

Ajánló

Alvási útmutató pocakosan
Megoldások alvászavarra.
Ismerd meg a gyakori okokat!

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

Ne félj a sebektől. Mert igen, előfordul, hogy megsérülsz, és a seb fájni fog. De utána már elővigyázatosabb leszel, és nem követed el ugyanazt a hibát.

- Oravecz Nóra -

A legjobb baba ajándék!