babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció
Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

A kismamának szüksége van a pihenésre, a kímélő életmódra, ugyanakkor a terhesség nem betegség, ahogy szokták mondani. Természetesen egy egészséges kismamának ügyelnie kell az életmódjára, mivel már nemcsak önmagáért felelős. De ahhoz, hogy testileg-lelkileg jól érezze magát, hozzátartozik, hogy mozogjon is. Milyen mozgás árt, és mi használ a terhesség idején a kismamának és magzatának?

Tévhit, hogy a terhesség első harmadában a sport veszélyes lenne. Alapvetően elmondható, hogy aki terhessége előtt is rendszeresen sportolt, az első hónapokban nem kell lemondania jó szokásáról, de nem szabad túlerőltetnie magát! A mértékletes és kíméletes testmozgás viszont jó hatással van a várandós anyuka kedvére, és nem utolsósorban elejét lehet venni a túlzott súlynövekedésnek is.

 

A második és harmadik harmadban a méh és a magzat növekedésével természetesen csökken a mozgékonyság. Megváltozik a rekeszizom működése, a növekedő pocak miatt bizonytalanabbá válik a testtartás. Milyen mozgás használ ilyenkor a kismamának és magzatának? A gyaloglás, az úszás, a terhestorna és a kismama jóga is jó szívvel ajánlható.

 

A gyaloglás minden veszélytől mentes - ellentétben a futással, amit csak az első harmadban javasolnak -, frissíti a vérkeringést. Gyaloglás közben fontos a helyes testtartás és légzés.

 

Az úszás korlátozás nélkül űzhető szinte a szülés napjáig. Javítja a vérkeringést, megerőltetés nélkül dolgoztatja meg az izmokat. A víz ráadásul relaxáló hatású. Derékfájás ellen a hátúszás segíthet igazán.

 

A kismama jóga rendkívül kifinomult felkészülést nyújt a szülésre, mivel nem csak fizikailag, de mentálisan is felkészíti a kismamát. A lágy, folyamatos mozgásban végzett gyakorlatok segítik a szükséges izmok megerősítését és megnyújtását. Légző-gyakorlatok és relaxációs technikák segítségével oldódik fel a félelem és a feszültség és edződik meg a koncentrációs kézség.

 

Aki egész életében fel volt mentve tornából, az ne terhesen kezdjen extrém sportokba! Természetesen ők se mondjanak le azért a mozgás öröméről. Kifejezetten nekik találták ki a terhestornát, aminek rendszeres gyakorlása kíméletesen mozgatja át a terhes nő izmait, javít a testtartásán.

 

Összességében elmondható, hogy a túlerőltetést, amelyet fáradtság- és fájdalomérzet, esetleg nyugtalanság kísér, kerülni kell! A terhelés intenzitásának objektív fokmérője - a szív- és érrendszerre ható edzés közben - a pulzusszám, mely percenként nem haladhatja meg a 140-et! Ennek a határnak a betartása egyszerűen ellenőrizhető, mégpedig úgy, hogy edzés közben beszélnie kell a kismamának. Aki minden nehézség nélkül képes mozgás közben beszélgetni, az az egészséges tartományban mozog. Egy csuklóra szerelt pulzusmérő óra tovább növelheti az optimális tartományban maradás biztonságát.

 

Az ebben a tartományban végzett edzésnek - a maximális teljesítőképesség 50-70%-a - van még egy további előnye, mégpedig az, hogy a kismamát nem veszélyezteti a túlságos kimelegedés, hiszen a magzat a 38 Celsius-fok feletti testhőmérséklet-emelkedésre igen érzékenyen reagál. Annak érdekében, hogy az edzés után a test megfelelő mértékben lehűlhessen, és az izzadással eltávozott ásványi anyagok ismét visszakerülhessenek a szervezetbe, a kismamának sokat kell innia - ajánlatos már a terhelés közben, de azt követően feltétlenül!

 

A megfelelő oxigénellátás érdekében a helyes légzéstechnikára is figyelni kell! A belélegzéskor ki kell tolni a hasat, ez a hatásos légzés elsőrendű szabálya! Sokan ezt sajnos épp ellenkezőleg végzik. A helyes módszer azonban némi gyakorlás segítségével hamar elsajátítható.

 

Sok kismama gyötrő derékfájása miatt úgy érzi, képtelen sportolni, pedig a testedzés hatékony megoldás lehet a hát- és derékfájásra, valamint jótékonyan hat a szívműködésre és a légzésre, a láb visszeresedésének megelőzésére és nem utolsósorban a magzat oxigénellátására is. Ráadásul jó kondícióban maradni terhesség idején azért is hasznos, mert jótékonyan hat a vajúdási fájdalmakra és megkönnyíti a szülés lefolyását is.

Ajánló

Hidd el, hogy jó anya vagy!
Ne idegenkedj a mellszívástól!
Tartsd be az alábbi tippeket!

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

Csak egy dolgod van az életben: azt csinálni, amiben hiszel. Ha erre képes vagy, kitartóan, határozottan, nem feladva, akkor nem lesz gond. (...) Akinek menni kell és megy, az nem néz oldalra, csak az utat figyeli, mert megtanulta, hogy csak az számít.

- Oravecz Nóra -

A legjobb baba ajándék!