babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

Kellemetlen tünetek terhesség alatt

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?
A terhesség áldott állapot. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne jelentkeznének kellemetlen fizikai tünetek. Ilyenek lehetnek többek közt: hányás, émelygés, aranyér és terhességi csíkok.

Hányás, émelygés:

 

Sok nőnél a menstruáció elmaradása után a hányás és émelygés a leggyakoribb terhességre utaló jel. Az orvostudomány a mai napig nem tudja pontosan, hogy mi okozza ezeket a kellemetlen tüneteket. Mindenesetre a nők nagyobbik része szenved a hányástól, émelygéstől a terhesség első trimeszterében.

 

Megoldás:

 

Gyakran, de kis adagokat kell enni. Rövid távon, egyszer-egyszer segíthet a cukros, szénsavas üdítő fogyasztása. Azonban az üdítőitalok hosszútávú fogyasztása kerülendő, mivel az üres kalóriák sem a terhes anyának, sem a születendő babának nem válik javára.

 

Hasmenés:

 

Ez nem a leggyakoribb probléma, ami a terhesség alatt felmerülhet, mégis muszáj beszélni róla. A hasmenés stressz illetve vírusos fertőzés okozhatja.

 

Megoldást a gyakori folyadékfogyasztás jelent, mert a legfontosabb a kiszáradás elkerülése. Az italba lehet pici konyhasót és pici cukrot tenni, hogy az elveszett ásványi sót és energiát visszapótoljuk. Amennyiben a hasmenés tartósan fennmarad illetve a hasmenés összehúzódással jelentkezik, orvoshoz kell fordulni. Mindenképp érdemes a gyomrot izgató ételeket és italokat, mint a fűszeres ételeket és kávét elkerülni.

 

Szorulás:

 

A terhesség előrehaladtával egyre több terhes nőt érint ez a probléma. Ez azzal magyarázható, hogy a baba az egyre növekvő súlyával nyomja az anya belső szerveit, így a beleket, ezért az emésztés körül adódhatnak problémák.

 

Megoldás: a rostokban gazdag tápanyagok fogyasztása, mint zöldség-gyümölcs, aszalt gyümölcsök, zabkása, teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek. Nagyon fontos kiemelni, hogy a rostban gazdag élelmiszerek mellé sok folyadékot kell inni, ellenkező esetben viszont csak a meglévő problémát növeljük tovább.

 

Hashajtók használata kerülendő, mivel összehúzódásokat okozhat.

 

Aranyér:

 

A probléma kiváltó oka pont mint a szorulás esetében; a baba súlya nyomást gyakorol az anya belső szerveire. A szorulás okozta erőlködés is kiválthatja az aranyeret, ami szúró, fájó, viszkető érzéssel, és rosszabb esetekben vérzéssel jelentkezik.

 

Megoldás első lépése megegyezik a szorulásével: rostok és folyadék. Segít a mozgás. Fontos a gyakori tisztálkodás. Érdemes az orvossal megbeszélni a lokális szerek, krémek és kúpok használatát.

 

Májfolt: a hormonális változások okozzák. Még télen is érdemes napvédő kozmetikumokat használni.

 

Terhességi csíkok:

 

A baba méretével a kötőszövetek is megnyúlnak. A hirtelen növekedés eredményeként a bőrön hosszanti fehér, repedéshez hasonló csíkok jelentkeznek.

 

Megoldás: nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre. A legfontosabb a bőr megfelelő hidratálása. Ma már lehet kapni specifikus krémeket, amiket kifejezetten terhességi csíkok megelőzésére fejlesztettek ki. Érdemes ilyet választani, de házilag is ki lehet keverni olajokból ápolószereket. Természetesen bármilyen testápoló megteszi. A legfontosabb a rendszeresség. A megelőzés másik eleme a hirtelen súlygyarapodás elkerülése. Ez azt jelenti, hogy nem kettő helyett kell zabálni. Nem a mennyiségre, hanem a minőségre kell hangsúlyt fektetni. A hirtelen súlyingadozást a szülés után is kerülni kell!

Ajánló

Kikészülsz a férjedtől szülés után?
Érvek mellette.
Hogyan vészeljük át a baba érkezését?

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

Ne félj a sebektől. Mert igen, előfordul, hogy megsérülsz, és a seb fájni fog. De utána már elővigyázatosabb leszel, és nem követed el ugyanazt a hibát.

- Oravecz Nóra -

A legjobb baba ajándék!