babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

A cumi előnyei és hátrányai

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

A kisbabád sír. Még nézni is rossz, mennyire el van keseredve. A szája nyitva, a szemei könnyben úsznak. Neked pedig megszakad a szíved. Mindent megpróbáltál már – szoptatás, séta, vidám dalocskák -, de semmire sem nyugszik meg. Eljött a cumi ideje. 

Mielőtt azonban ösztönösen a szájába adod, olvasd el, milyen jótékony és kevésbé jótékony hatásai vannak a cumi használatának.

Az előnyök

A cumi azért annyira népszerű, mert kétségtelenül segít megnyugtatni a babát. Amikor az édesanya hazatér a kórházból, és azt tapasztalja, hogy gyermeke akár napi több órát sír, ráadásul semmilyen módszerrel sem tudja megnyugtatni őt, a cumihoz nyúl. Érthető módon, hiszen a sírástól stresszes lesz ő is, és ha az anyuka ideges, akkor a gyermek is az lesz.

A cumi egyetlen tudományosan bizonyított jótékony hatása a koraszülötteknél figyelhető meg. Azok a koraszülött babák, akik cumiznak, könnyebben híznak, mint a cumit mellőző társaik.  

Bár az utóbbi kutatások szerint a cumi használata csökkenti a bölcsőhalál kockázatát, az eredmény még nem hivatalos, és többen meg is cáfolták. Egyelőre a SIDS Szövetség óva inti az édesanyákat a cumik használatától.

A hátrányok

A cumizással megnő a fülgyulladás kockázata. Legalábbis egy 1995-ben megjelent cikk ezt állítja (Pediatrics). Hogy mi az összefüggés a kettő között? A cumizás elősegíti a fülben a folyadék összegyűlését, ami kedvez a fertőzések kialakulásának.

A cumi elterelheti a baba figyelmét arról, amire valóban szüksége lenne, a szopizásról. Sokszor megtéveszti őt, és hiába éhes, megnyugszik a cumitól is. Ez a szoptatásról való korai leváláshoz vezethet. De ez csupán feltételezés, nem bizonyított tény.

Fogászati problémák, mint például előreálló, kócos fogak gyakrabban fordulnak elő olyan gyermekeknél, akik baba korukban cumiztak, vagy az ujjukat szopták. Ezen később fogszabályzással lehet segíteni.
 
Szóval mindent összevetve nem könnyű okosnak lenni, ugyanis legalább annyi hátránya van a cumizásnak, mint előnye. Gyors megoldás a baba megnyugtatására, az biztos, de az ránk van bízva, hogy eldöntsük, megéri-e.

Ajánló

Amikről még nem hallottál.
Így viselkedj babanézőben!

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

A negatív gondolkodás határt szab a teljesítménynek. Ha viszont ezt megfordítjuk, akkor a lehetetlen hirtelen nagyon is elérhetővé válik.

- Amby Burfoot -

A legjobb baba ajándék!