babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

Nyári SOS helyzetek

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?

Itt a jó idő, a gyerekkel egyre többet tartózkodunk szabadtéren. Tovább marasztalnak a játszóterek, a természet kirándulni, sportolni, piknikezni, sétálni hív.

A kicsik mellettünk önálló felfedező-útra indulnak, és ilyenkor szinte elkerülhetetlen, hogy gyermekünket karcolások, horzsolások, sérülések érik. Ilyenkor nem kell megijedni, orvoshoz rohanni minden esetben. Elsősegély-kalauzunkkal néhány hasznos tippet adunk ezekben a nyári vészhelyzetekben.

 

Rovarcsípés

Kellemetlen, de általában nem veszélyes. Jelei: piros, viszkető, égő vagy fájdalmas duzzanat. Ha megcsípte egy darázs vagy méhecske, először meg kell bizonyosodni, a rovar fullánkja benne maradt-e gyermekünk bőrében. Ha igen, semmiképp ne maradjon benne, kézzel óvatosan kapargatva vagy pl. egy bankkártya élével söpörd le. Csipeszt nem javaslunk, mert még több méreg kerülhet a kicsi szervezetébe. Erős viszketés vagy fájdalom esetén hűtsd le a csípés helyét hideg vizes borogatással. A tünetek többnyire 2-3 napon belül spontán gyógyulnak.

Mikor fordulj orvoshoz?

 

- Ha a csípés nagyobb kiterjedésű, erős reakció esetén az orvos felírhat rovarcsípésre való krémet.

- Ha az arcot vagy szájat érinti.

- Ha elfertőződött.

- Ha gyermeked nehezen vesz levegőt, kiütések lepik el a testét, az azt jelenti, allergiás a rovarcsípésre. Ekkor sürgős orvosi segítségre ill. injekcióra van szükség.

 

Hogyan védekezhetünk?

 

- Takarjuk le az italokat, ételeket, gyümölcsöket, mert a darazsak, méhek az édesre jönnek.

- Ne járjunk mezítláb, ha tóparton papucsban szaladgálunk, a kirándulásra már vegyük át nyári zárt cipőnket.

- Ne használjunk aromákat és illatanyagokat a természetben, mert a rovarokat előszeretettel csalogatják.

- A világos, főként sárga ruhák is vonzzák a rovarokat, összetévesztik a virágok szirmaival ruházatunkat.

 

Kullancscsípés

 

A kullancs főleg erdős területen, de nem csak a fákon fordul elő. Több fertőzést okozó betegséget is terjeszthet, mint pl. a Lyme-kórt. Amennyiben észreveszed, hogy csemetéd bőrébe került egy kullancs, csipesszel határozott mozdulattal kell eltávolítani, nem szabad összenyomni, és a korábbi hiedelmekkel ellentétben zsíros krémmel vagy alkohollal sem szabad megölni, mert nagyobb fertőzést okozhat.

 

Hogyan védekezhetünk?


- Lehetőség szerint viseljünk könnyű, hosszú ruhát.

- Használhatunk kullancsriasztó krémeket.

- Védőoltással is védekezhetünk az agyvelőgyulladást okozó fertőzés ellen.

 

Ha távoli országba utazik a család, mindenképp érdemes felkészülni, milyen más rovarok zavarhatják meg a család nyugalmát az adott régióban.

Ajánló

Fogadd meg az alábbi tanácsokat!
Hogyan segítsünk átvészelni?
Mire figyeljünk...

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

Csak egy dolgod van az életben: azt csinálni, amiben hiszel. Ha erre képes vagy, kitartóan, határozottan, nem feladva, akkor nem lesz gond. (...) Akinek menni kell és megy, az nem néz oldalra, csak az utat figyeli, mert megtanulta, hogy csak az számít.

- Oravecz Nóra -

A legjobb baba ajándék!