babamamatudakozo.hu - kezdőlap kattints a részletekért babamamatudakozo.hu - regisztráció

Homeomami: amikor a gyerek szorong

Szia! Belépsz vagy Regisztrálsz?
Egy statisztika szerint a gyerekek több mint kétharmada szenvedett már a zaklatás valamilyen formájától iskolában, óvodában. Lelki szemünk előtt rögtön megjelenik a tipikus rosszgyerek, nagydarab, tüskehajú, hangos, verekedős, kezében fakarddal, vagy traktorral.
Egy statisztika szerint a gyerekek több mint kétharmada szenvedett már a zaklatás valamilyen formájától iskolában, óvodában. Lelki szemünk előtt rögtön megjelenik a tipikus rosszgyerek, nagydarab, tüskehajú, hangos, verekedős, kezében fakarddal, vagy traktorral. A valóságban azonban ez nem mindig ilyen egyszerű. Sok, otthon szorongó, elnyomott kisgyerek válik az iskolában mások mumusává.
A zaklatás eszközei is változtak, sokkal több az agresszió és testi bántalmazás. Érdekes, hogy a bántalmazás általában úgy kezdődik, hogy a gyerek, akit csúfolnak, üti meg a csúfolódót először. A bántalmazó és az áldozat közös tulajdonsága azonban általában az önbizalom hiánya.


Honnan tudhatom, hogy zaklatják a gyerekemet?


A csúfolás, kiközösítés, testi bántalmazás miatt a kicsi nem akar közösségbe menni. Lehet. hogy nem tudja, vagy meri elmondani a valódi problémát, de szorong, éjjel rosszat álmodik, próbál minél kevésbé feltűnő lenni, esetleg bepisil éjjel, vagy sorozatosan betegségeket produkál. Ha csúfolják, változtatni akar a külsején ( „nem tüntethetjük el a szeplőimet, mama?”) Ez a bántalmazásból fakadó stressz – gyermekeknél. Kicsiknél mesél a rajz. Megjelennek a védő szimbólumok, az óriás nyuszi, a hatalmas virág, a sötét színek.


Egyéb jelek, amelyekre érdemes figyelni:

  • szakadt ruha, hiányzó felszerelés
  • nem a szokott úton jön haza
  • romlik a teljesítménye
  • változik a kedélyállapota
  • ijesztő filmeket néz, a halálról kérdezget
  • agresszív
  • nincsenek barátai

Mit tehetek?


Kislányoknál gyakori a kiközösítés, a „nem vagy a barátnőm” állapot, ami az érzékenyebbeket nagyon megviseli. Ilyenkor biztassuk, hogy keressen másik barátnőt, alakítson társaságot magának. Saját tapasztalat, hogy a lánytársaságok hangadói sokszor félnek attól, hogy egyedül maradnak, ezért gyűjtenek udvartartást maguk köré. A tanító segíthet, például tanulópárok szervezésével, de mi is csinálhatunk otthon vonzó programot a kislányoknak. (pl. muffinsütés) Erőszakos kisfiúknál néha nehéz a szülővel beszélni, gyakran az a válasz, hogy jéé, pedig otthon milyen jó gyerek…


Ha gyermekünk nagyon félénk, nehezen oldódik, érdemes gyengéd homeopátiás szerekkel segíteni, hogy személyisége optimális irányba fejlődhessen.


Keressünk neki önbizalom-építő elfoglaltságot, sikerélményt olyan területen, ahol tehetséges. Egy pici, szemüveges kislány is lehet fantasztikus táncos, vagy énekelhet csodásan, ha kiderül, a lányok ezért tisztelni fogják. Magyarázzuk el, hogy a zaklatónak nem vele van baja, hanem a világgal, vagy önmagával. Esetleg otthon válnak a szülők, vagy testvére született…


Zaklatás, a rosszgyerek szemszögéből


Lehet, hogy olyan családból jön, ahol természetes a hangos kiabálás. Ehhez szokott. Az is elképzelhető, hogy szorong egy otthoni helyzet miatt, vagy szülei problémáit jeleníti meg.


Mit tegyünk, ha a mi gyerekünk verekedős?


Nézzük meg, hogy kivel barátkozik. Foglalkozzunk vele, beszélgessünk sokat. Állítsunk fel szabályokat, és ne tűrjük az agresszív viselkedést. Természetesen a megoldás nem az, hogy jól elverjük… Nézzük meg, mivel játszik, milyen filmeket néz… Kössük le fölös energiáit sporttal. Vigyük el olyan emberek közé, akik fogyatékkal élnek. Ha a probléma nagyon komoly, keressük terapeuta és homeopata orvos segítségét. Nem utolsósorban, nem mi vagyunk túlterheltek, idegesek?


Gyakori homeopátiás szerek szorongó gyerekeknek:


Phosphorus
– éjjel nem alszik, fél, rémeket lát. Nyíltszívű, empatikus gyerekek. Köhécselhet, vagy könnyen hányhat aggodalmában. Pirulós. Egy jó beszélgetés, vagy egy hátmasszírozás nyugtatja.


Pulsatilla
 - a kökörcsinből készült szer olyan gyerekeknek való, akik állandó pozitív visszajelzést igényelnek. Nem szeretnek egyedül lenni, de a zsúfolt levegőtlen tanteremben is rosszul érzik magukat. Sírósak, gyerekesek.


Gelsemium
 - a gyerek szinte béna a félelemtől minden megmérettetés előtt. Fáj a feje, és hasmenése is lehet. Nehéznek érzi a szemhéját, és fél, hogy hirtelen megáll a szíve..


Ignatia
 - gombóc van a torkában, sóhajtozik. Olyan gyerekeknek jó, akiket sokat csúfolnak. Gyomorgörcsöket és éles, szúró fejfájást (mint egy szög) produkálhatnak. Gyakran váratlanul sírásban, vagy nevetésben törnek ki.


Kalium phosphoricum
-nem tud éjjel aludni a mentális fáradtságtól. Összerezzen, ha váratlan zajokat hall. Fáj a háta. Az evés és a meleg nyugtatja.


Arnica montana
 - magas potenciában olyan gyerekeknek, akik állandóan áldozatok.

Ajánló

GYORSKERESŐ

mom ON board

1

babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő

2

babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő

Napi

Csak egy dolgod van az életben: azt csinálni, amiben hiszel. Ha erre képes vagy, kitartóan, határozottan, nem feladva, akkor nem lesz gond. (...) Akinek menni kell és megy, az nem néz oldalra, csak az utat figyeli, mert megtanulta, hogy csak az számít.

- Oravecz Nóra -

A legjobb baba ajándék!